Akdeniz’in doğasına uluslararası koruma şemsiyesi

Akdeniz Havzası’nda yer alan 34 ülkenin korunması gereken doğa alanları, Doğa Derneği’nin koordinasyonunda gerçekleştirilen uluslararası bir çalışma ile belirlendi. Akdeniz Havzası’ndaki biyolojik çeşitliliğin büyük bölümünü barındıran ve Önemli Doğa Alanları (ÖDA) olarak tanımlanan toplam 1110 alanın 140’ı Türkiye’de bulunuyor. Doğa koruma konusunda dünyaca ünlü on iki ortak, seksen de destekçi kurumdan katılan uzmanların, Doğa Derneği’nin öncülüğünde gerçekleştirdiği çalışmaya göre Türkiye’deki 140 Önemli Doğa Alanı’nın 70’inin öncelikli olarak koruma altına alınması gerekiyor.

TÜRKİYE KORUMADA ÖNCÜ OLDU

Yapılan çalışma ile Akdeniz Havzası’nda biyolojik çeşitlilik açısından önemli alanların belirlenmesi ile birlikte bu alanlardaki biyolojik çeşitlilik kaybına neden olan etkenlerin de değerlendirildiğini belirten Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, “Bu çalışmayı yaparken dünyanın önde gelen doğa koruma kurumları ile birlikte çalıştık. Bunların arasında Tour du Valat Biyoloji İstasyonu, Uluslararası Koruma Merkezi (Conservation International), Uluslararası Kuşları Koruma Derneği (BirdLife International) ve Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (The World Conservation Union – IUCN) gibi kurumlar var. Bu da Türkiye’deki kurumların doğa koruma konusunda artık bilgi ve tecrübe transfer edebilecek bir konumda olduğunu gösteriyor” dedi.

Bu çalışma ile ayrıca doğanın yok olmasında etkili olan sosyo-ekonomik parametreler, iklim değişikliği etkileri ve bölgede doğa koruma temelli gerçekleşen yatırımların gözden geçirildiğini kaydeden Eken, insan faaliyetlerinin çok yoğun olduğu Akdeniz bölgesinde örnek doğa koruma çalışmalarının yapılması ve uluslararası ortaklıklar kurulması için büyük bir fırsat oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

AKDENİZ TÜR ZENGİNİ

Barındırdığı yüksek bitki çeşitliliği ve doğal yaşam alanlarını büyük ölçüde kaybetmiş olan Akdeniz Havzası, dünyada bulunan 34 sıcak bölgeden birisi olarak tanımlanıyor. Havza ülkelerinde 30.000’e yakın bitki türü bulunduğunu belirten uzmanlar, bunların yaklaşık üçte birini oluşturan 13.000 türün dünya üzerinde yalnızca Akdeniz Havzası’nda dağılım gösterdiğini vurguluyorlar.

TÜM DÜNYADA KULLANILAN YÖNTEM

Türkiye’den Doğa Derneği’nin de içinde bulunduğu dünyanın önde gelen doğa koruma kuruluşlarında görev yapan uzmanlar tarafından geliştirilen Önemli Doğa Alanı (ÖDA) tanımı, dünyanın birçok ülkesi tarafından doğa koruma önceliklerini belirlemede kullanılıyor. Canlı türlerinin sağlıklı sağlıklı topluluklar oluşturarak yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli tüm coğrafların özelliğinin bozulmadan saklanmasını öngören Önemli Doğa Alanı yaklaşımıyla birlikte, çoğunluğu Akdeniz bölgesinde yeralan Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları koruma şemsiyesine alınması öngörülüyor.

YATIRIM ÖNCELİKLİ ALANLAR

Kritik Ekosistemler Ortaklık Fonu’nun (CEPF) Akdeniz Havzası Sıcak Bölgesi ölçeğinde 2011-2016 yılları arasında biyolojik çeşitliliğin korunması desteklemek amacıyla sivil toplum kuruluşlarına yönelik bir yatırım programı başlatacağını söyleyen Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Özge Balkız, Akdeniz bölgesinde 23 alanın yatırım öncelikli ÖDA olarak belirlendiğini vurguladı. Antalya Ovası, Beydağları, Akseki ve İbradı Ormanları, Tahtalı Dağı, Köyceğiz Gölü ve Köprüçay Havzası yatırım öncelikli alanlar olarak belirlenen yerler arasında.

İŞTE AKDENİZ’İN ÖDA’LARI

Biyolojik çeşitlilik açısından bir çok Avrupa ülkesinden daha zengin olan Antalya Elmalı’daki Çığlıkara Ormanları’nın da içinde olduğu çok sayıda orman, yayla, göl ve kıyı alanı Önemli Doğa Alanı Olarak belirlendi. Listede ayrıca; Girdev Gölü ve Akdağlar, Kaş ve Kalkan Kıyıları, Patara Kumsalı, Kıbrıs Deresi, Kekova, Kale (Demre), Çığlıkara Ormanları, Burdur ve Fethiye sınırlarında yeralan Doğu Boncuk Dağları, Salda Gölü, Çorak Gölü, Acıgöl, Beydağları, Burdur Gölü, Kumluca, Tahtalı Dağları, Korkuteli Güllük Dağı, Isparta Gölcük Gölü, Eğirdir Gölü, Antalya Ovası, Isparta Aksu Vadisi, Sultan Dağları, Köprüçay Vadisi, Dedegöl Dağları, Beyşehir Gölü, Kızıldağ, Akseki, Geyik Dağları, Kargıçay Vadisi, Dimçay Vadisi, Gazipaşa ve Anamur kıyıları, Gevne Vadisi ve Gökbel Yaylası gibi alanlar bulunuyor.

HABERLE İLGİLİ AYRINTILI GÖRSEL İÇİN TIKLAYINIZ: http://www.dogadernegi.org/userfiles/pagefiles/yayinlarimiz/04_AKDENIZ.pdf

FOTOĞRAFLAR

1. Projeyi yürüten ekip birarada

2. Akdeniz ÖDA’lar genel haritası

3. Akdeniz bölgesinde yer alan ÖDA’lar haritada kırmızı renkli olarak belirtiliyor

4. Anadolu sincabı

5. Sumak

6. Kestane kargası

7. Dağ sümbülü

1512270cookie-checkAkdeniz’in doğasına uluslararası koruma şemsiyesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.