Akdeniz'in ilk güneş evi hazır

Beldibi’nin 1650 rakımlı, sedir ve ardıç ağaçları ile kaplı  Elmayanı Yaylasına inşa edilen iki katlı yayla evinin temel aydınlatma ihtiyacı bir süredir güneş enerjisiyle karşılanıyordu. Geçtiğimiz hafta yapılan düzenlemelerle evin bütün enerji ihtiyacının güneş enerjisiyle karşılanması sağlandı. Projeyi Deniz Selkan Polatkan’la birlikte yürüten Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İsmail Gökdayı, günlük 3 kwh kapasiteli güneş pili ile çalışan bir sistem kurduklarını belirterek “Artık kıyamete kadar güneşten faydalanma ve TEDAŞ'a her ay artan ve zaman zaman kesintiye uğrayan, voltajı düşüp elektronik cihazları çalışmaz hale getiren bağımlılıktan tamamen kurtulmuş olundu” diye konuştu.


ALMANYA’YA GÖRE 3 KAT VERİMLİ


Ülkemizdeki güneş enerjisinden yararlanma potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Gökdayı, Almanya’nın bu alandaki rakamlarıyla kıyaslandığında Türkiye’nin üç kat daha verimli olduğunu söyledi. Güneş enerjisinin giderek enerji krizine doğru sürüklenen ülkemiz için gerçek bir çıkış noktası ve enerjide dışa bağımlılığın kaldırılması için doğru bir yöntem olduğunu dile getiren Gökdayı, bu potansiyelden yararlanmak gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu: “ortalama 10 saat güneş ile aküler dolacaktı, 3 saatte doldu. %15 enerji kaybı bekleniyordu, %7 enerji kaybı ile %93 randımanda sorunsuz çalışıyor. Almanya'da bir evin ortalama ihtiyacı için en az 2 Kw'lık güneş pili gerekiyordu, bizde 4132 ve 240 wattlık toplam 608 kw'lık güneş pili yeterli oldu. Sonuç: Almanya'ya göre 3 kat daha verimliyiz güneş enerjisi bakımından. Test edildi, çalışıyor ve bizim tarafımızdan onaylandı.
Güneş panelleri 25 yıl, aküler 3 yıl, invertör 10 yıl garantili. Hesaplarımıza göre şu anda 5 yıl içinde sistem kendini amorti ediyor. Sadece AB ülkelerinde olduğu gibi destekleme istiyoruz. Örneğin İspanya'da güneş pili olmayan eve oturma izni (iskan ruhsatı) vermiyorlar. Ortalama olarak AB ülkelerinde güneş pili ve diğer YEK uygulamalarına % 50 sübvansiyon var.”


SİSTEM NERELERDE KULANILABİLİR?


– Şebekeden uzak bölgelerin enerji ihtiyacında.
-Şehir şebekesi olan yerlerde gündüz enerji ihtiyacında.
– Su kuyularından su çekilmesi ve damlama sulama sistemlerinde
-Şehiriçi sokak aydınlatmalarında
-Şehirlerarası yol aydınlatmalarında.
-Şehirlerarası yönlendirme levhalarında.
-Çiftliklerde

1066010cookie-checkAkdeniz'in ilk güneş evi hazır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.