Akşehir dışında Akşehirli olmak…

Çoook yorgun olduğum zamanlar gözlerimi kapar “Tekkedağı”na giderim. Eski efe diyarı Sultandağlarının vadisindedir Tekke Köyü… Şimdi heyalanzede Tekkeliler, KKTC’de sığınmacı…

Lekesiz masmavidir gökyüzü. Bir yanı mor kayalık, bir yanı orman yeşilidir dağlar. Buz gibi kaynak suları, Tekkedağı’nı yalayarak, vadinin ortasından geçip Akşehir gölüne ulaşan çaya akar durur.

Vadinin bitiminde antik Frigya kenti Akşehir’in cumbalı evleri görülür. Ötede gök mavisiyle birleşir göl mavisi. Gölde yunusvari yaşar, oynak yılan ve sazan balıkları.

Gözlerim kapalı yine… Kuş seslerini duyuyorum. Kurumuşluğa inat, çayın şırıltısı kuş seslerine karışıyor. Boncuk mavi yine o gök kubbe. Ilgıt, ılgıt esen meltem, çam kokusu getiriyor tepelerden. İlk gençlik yıllarımda sevda şarkıları ve özgürlük sloganlarım yankılanırdı Tekkedağı’nda. “Yankılardan en azından biri mutlaka takılıp kalmış olmalı selvi ağaçlarına… ” diye düşünüyorum.

Ufukta Akşehir’in asırlık cumbalı evlerini görüyorum. Sayıları hiç azalmamış gibi. Göl bataklığa dönüşmemiş, balıklar çekip gitmemiş gibi…
Nazım geliyor usuma,

“Bu anda ne düşmek dalgalara
Bu anda, ne hürriyet, ne karım.
Toprak, güneş ve ben…
Bahtiyarım.”

***

Akşehir’de şendik eskiden. Hani babalarımızın mekanı olduğu için Şehir Lokantası, Kervan ve Kime Ne’ye uğrayamasak da, Tekke’de “Hu” çeker, “Cam cama değil can cana” der kadeh tokuştururduk… Şimdi dedemin dedesinin dedesinin kafa çektiği Sultan dağlarında AKP yasakları kol geziyor. Bu yaz Tekkedağı’na “Kime Ne?” diye pankart asıp birlikte kafa çekmeye çağırıyorum hemşehrilerimi…

Hani kafayı içkiye taktığımı düşünmeyin dostlar… Muhafazakar okurlar da hemen öyle “Zıkkımın pekini içsin” diye söylenmesin. Dağda içki içmek bir özgürlüktü. Ayrıntılarla geneli açıklamak zordur ama bu öyle bir ayrıntı ki bana göre bütün geneli açıklıyor… Kendisi gibi düşünmeyeni kendisine benzetmeye uğraşmak bir insan hakkı ihlalidir, bir zulümdür… Zulüm gördük diyenlerin zulmetmesi de iki yüzlülüktür…

Neyzen Tevfik’e maledilen bir şiirle bağlarsak;

Ne ararsın tanrı ile aramda,
Sen kimsin ki orucumu sorarsın?
Hakikaten gözün yoksa haramda,
Başı açığa neden türban sorarsın?
Rakı, şarap içiyorsam sana ne,
Yoksa sana bir zararı içerim
İkimizde gelsek kıldan köprüye
Ben dürüstsem sarhoşken de geçerim.

***

Rahmetli babam Kasap Ferruh’a göre Akşehirli olmak öyle kolay değildi dostlar… Gerçek bir Akşehirli içi yanarken gülmeliydi Nasrettin Hoca gibi… Ve dünyanın neresinde olursa olsun Akşehir’e olmalıydı son yolculuğu…

Ankara’da yaşarken babamız tek başına Akşehir’di dostlar. Bazen başı dumanlanır Sultan Dağı olurdu, bazen de taşar Akşehir Gölü… Babamızın Akşehir sevgisi de öyle böyle değildi hani… Akşehirli görmek için Ankara otogarına gittiğini hatırlıyorum.

Ankara’da 1985 yılının ilk karı düştüğünde sevgili babamızı yitirdik. Babamın anısına yazdığım şiir de şöyle dostlar…

BABAMA

Bolvadin, Çolak ve Harmandalı’yı
en iyi o oynardı…
Hani efkarlanmaya görsün
Her yer karanlık, Rüzgar kırdı dalımı
ve Gönlüm Yaralı’yı
en iyi o söylerdi
Yılın onbir ayı rakı içer
kalanında da oruç tutardı
Zincirleme “Bahar” tüttürür
köstek yürür, nara atar
velakin bir pire için yorgan yakardı
Nüktedandı
kibardı, yiğitti.
velhasılı Sultandağlarının
en sonuncu efelerindendi
O namı diğer “Hoca” Kasap Ferruh
benim babamdı…

1083700cookie-checkAkşehir dışında Akşehirli olmak…
Önceki haberTürk Yürüyüşü yapıldı
Sonraki haberDevlet sırlarını açıyor
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.