Akıncı: Kıbrıs’ta 2017’de referandum gündeme gelebilir

Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, 9-12 Ocak tarihleri arasında İsviçre’de yapılacak Kıbrıs müzakerelerinde çözümün çerçevesini çizecek konuların sonuca bağlanması ve herhangi bir yol kazasına uğranmaması halinde, 2017’nin yaz aylarında referandumun gündeme gelebileceğini söyledi.

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliğinin (KTGB) düzenlediği “Medya-Cumhurbaşkanı Buluşması” etkinliğinde Kıbrıs sorununa ilişkin son gelişmeler konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Cenevre’deki zirvede müzakere sürecinin en zorlu başlıklarından toprak, yönetim ve mülkiyete dayalı konuların sonuca bağlanması durumunda tarafların haritalarını ortaya koyacacağını vurgulayan Akıncı, ardından garanti ve güvenlik konularına odaklanılacağını ifade etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) beş daimi üyesinin zirveye katılması yönünde bir karar olmadığını söyleyen Akıncı, Cenevre’de masada Kıbrıs Türk ve Rum tarafının olacağını, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin daha sonra toplantılara dahil olacağı bilgisini verdi.

Akıncı, Ban ki-Moon ve Anastasiades
Akıncı, Ban ki-Moon ve Anastasiades

“Yeni duruma imza atacak olan ‘Birleşik Federal Kıbrıs’ olacak”

Akıncı, Kıbrıs’ta olası bir çözümde yeni duruma imza atacak olanın bugünkü “Kıbrıs Cumhuriyeti” değil, yeni oluşacak “Birleşik Federal Kıbrıs” olacağını belirterek, Cenevre öncesi müzakereciler düzeyinde görüşmelerin devam ettiğini, 4 Ocak’ta Rum lider Nikos Anastasiadis ile bir araya geleceğini sözlerine ekledi.

Akıncı’nın seçimleri kazanmasının ardından Kıbrıs’ta müzakereler 15 Mayıs 2015’te yeniden başlamıştı.

BM arabuluculuğunda İsviçre’nin Mont Pelerin kentinde geçen ay yürütülen müzakereler ‘garantörlük’ konusundaki anlaşmazlık nedeniyle kesintiye uğramış ancak taraflar bir haftalık aranın ardından görüşmelere devam etme kararı almıştı.

Akıncı

12 Ocak’ta uluslararası konferans

Alınan yeni kararla, liderler İsviçre’nin Cenevre kentinde 9 Ocak’ta bir araya gelecek. 11 Ocak’ta kendi haritalarını sunacaklar ve 12 Ocak’ta da garantör ülkelerin katılacağı uluslararası konferans toplanacak.

Taraflara verilecek toprağın oranı, garantörlük ve mülkiyet meseleleri uzlaşma sağlaması en zor konular arasında gösteriliyor.

Kıbrıs’ın bağımsız bir devlet olarak birleştirilmesini öneren ve “Annan Planı” olarak bilinen bir önceki barış planı, 2004 yılında Güney Kıbrıs’ta referandumla reddedilmişti.

2044530cookie-checkAkıncı: Kıbrıs’ta 2017’de referandum gündeme gelebilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.