Akıncı: Bu bizim neslin son denemesidir

Kıbrıs’ta çözüm için görüşmeler devam ediyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anstasiasdis ile görüşen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, önemli adımlar atıldığını söyledi, süreci “Umutsuz vaka olarak görmüyorum ancak bu bizim neslin son denemesidir” diye konuştu.

Akıncı, “Bu süreci umutsuz vaka olarak görmüyorum ve ışık olduğunu, önemli fırsat olduğunu ama yeniden tekrar etmek de fayda var. Belki de bunun son deneme olduğunun altını çizmekte fayda var. Bizim neslin son denemesidir bu. Bu ülkede bu kadar yıl sonra bir çözüm için de gerçekten son fırsat penceresidir” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, ara bölgede bir kez daha bir araya geldi. Masada ilk kez Kıbrıs sorununun temelini oluşturan mülkiyet, toprak ve güvenlik konuları vardı.

Akıncı, “Sağlanan yakınlaşmaları yabana atmamamız gerektiği kanaatindeyim. Ancak süreç de kesinlikle tıkanmış değil. Bu geldiğimiz noktada, vardığımız aşamada ileriye umutla bakmamız için nedenlerimiz vardır, zorluklarımız da vardır” dedi.

Toprak başlığı, yer adı ve yüzdelik zikredilmeden, tarafların pozisyonlarını ortaya koyacağı bir formatta ele alınıyor. Nihai haritanın, Türkiye, Yunanistan, İngiltere, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının hazır bulunacağı 5’li konferansta netleştirilmesi hedefleniyor.

Taraflar mülkiyet meselesinin ağırlıklı olarak tazminatlarla halledilmesini ancak iade ve takas seçeneklerinin de geçerli olduğunu kabul ediyor.

Müzakerelerde başlayacak kritik safhanın eylül ayında al-ver sürecine de geçilmesiyle giderek hızlanacağı belirtiliyor. Liderler yıl sonuna kadar iki halkın eş zamanlı referandumuna sunulacak bir anlaşma metninin ortaya çıkması konusunda hemfikir.

1989390cookie-checkAkıncı: Bu bizim neslin son denemesidir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.