19.3 C
Istanbul
Thursday, March 28, 2024
Ana Sayfa TÜRKİYE Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında neler oluyor? Uzmanlardan ‘felaket’ uyarısı

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında neler oluyor? Uzmanlardan ‘felaket’ uyarısı

Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nde meydana gelen patlama sonrasında endişeler bir kez daha geldi. Uzmanlar santralde yapılan hatalara dikkat çekti.

Mersin Akkuyu Nükleer Santralı yapımında iki kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan ve ‘kontrollü’ olduğu iddia edilen patlama sonrası uzmanlardan uyarı geldi.

Birgün’den Yaren Çolak’ın haberine göre; Türkiye’nin ihtiyacı olmayan ‘lüks’ bir tesisin ileride büyük felaketlere yol açacağını belirten uzmanlar, projenin derhal durdurulması için çağrı yaptı.

HATADAN DERHAL GERİ DÖNÜLMELİ

“Santralın Ruslara ait olması denetimde eksikliğe yol açmamalı” diyen Damar, Türkiye’de inşaatı denetleyen kişilerin de bu patlamadan sorumlu olduğunu ifade etti.

Akkuyu Nükleer Santralı’nın Türkiye açısında hem gereksiz hem de elektrik açısından pahalı bir tesis olduğunu belirten Damar şöyle konuştu: “Yani bir anlamda aşırı lüks ve elektrik sektörüne ekonomik anlamda da zarar verecek santraldır. Türkiye’nin mevcut kurulu gücü 95 bin megavatı açmış durumdadır. Türkiye’nin tepe gücü ihtiyacı 50 bin megavattan az. Yaklaşık 45 bin megavatlık fazla tesis vardır. Şu piyasada elektriğin kilovat bedeli aşağı yukarı 30 kuruşken Akkuyu’da üretilecek elektriğin bedeli 12.35 cent üzerinden satılacak. Bu tesis hem sistemdeki fazlayı kapasiteyi artıracak hem de elektriğin fiyatını yükseltecektir. Durum böyleyken pahalı elektrik alacağımız gereksiz bir tesis, ileride büyük felaketlere neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı Akkuyu Nükleer Santralı’nın yapımı bir an önce durdurulmalıdır.”

DAHA KÖTÜLERİ YAŞANABİLİR

Nükleer santralların çıkmaz bir yol olduğunu belirten Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz ise “Akkuyu Nükleer Santralı’nın zemininde meydana gelen çatlaklar, yüklenici firmanın yaptığı patlatma sonucunda çevreye verilen zararlara ilişkin sadece müteahhit firmanın yaptığı açıklamalar yeterli değildir. Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından derhal araştırma ve açıklama yapılması gerekiyor” dedi. Santralın yatırımcısının da yüklenicilerinin de bu konuda gereken bilince sahip olmadığını ifade eden Türkyılmaz, “Bu santrala itirazımız sadece yapımı aşamasında yaşananlardan ibaret değil. Bu daha başlangıç, daha kötüleri olabilir” ifadelerini kullandı.

ÜLKEYE BİR YARARI YOK

Atık sorununa da değinen Türkyılmaz şöyle konuştu: “Santralların atık sorunu hala çözülememiştir. Atıklar Türkiye’nin başına bela olacaktır. Bu santralların Türkiye’ye bir yararı olmadığı gibi üstüne zararı vardır. Santralların mülkiyeti Türkiye’ye ait değildir. Bir Rus şirketi kuracak, işletecek ve yüksek fiyatlara satacağı elektriğin kazancını kendi ülkesine götürecektir. İleride daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalmamak için Akkuyu ve Sinop’taki nükleer santral projelerinden derhal vazgeçilmelidir.”

2487080cookie-checkAkkuyu Nükleer Santrali inşaatında neler oluyor? Uzmanlardan ‘felaket’ uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.