AKP döneminde 19 grev yasaklandı

Bekaert greviyle birlikte AKP döneminde yasaklanan grev sayısı 19 oldu. Bu yasaklardan 195 bin işçi etkilendi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın kararı ile yasaklanan Bekaert greviyle birlikte AKP döneminde yasaklanan grev sayısı 19 oldu. Bu grevlerden 195 bin işçi etkilendi.
2003 yılından bu yana 19 grev erteleme kararnamesi yayımlandı ve 195 bin civarında işçinin grevi yasaklandı. AKP döneminde yasaklanan grevlerin 7’si OHAL döneminde gerçekleşti. Yasaklanan son grev kararı ise Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’in örgütlü olduğu, 1000 civarında işçinin çalıştığı Bekaert’in iki fabrikası için oldu.
AKP döneminde daha önce Şişecam, Pirelli, Good Year, Brisa, MESS’e üye işyerleri ile Akbank gibi büyük şirketlerde DİSK/Lastik-İş, DİSK/Birleşik Metal-İş, Türk-İş/Kristal-İş, Türk-İş/Petrol-İş ve Türk-İş/Türk Metal sendikaları tarafından alınan ve uygulanan grev kararları yasaklanmıştı. 2003 yılından bu yana özellikle büyük ölçekli şirketlerde uygulanan veya alınan tüm grevler neredeyse istisnasız bir biçimde yasaklandı.
Tablo:Evrensel
ERTELEME DEĞİL YASAKLAMA
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre ertelenen grevler 60 günlük erteleme süresi sonunda yeniden başlatılamıyor. Taraflar erteleme süresi içinde anlaşamazlarsa uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından çözülüyor. Bu nedenle grev ertelemesi fiilen grev yasağı anlamına geliyor. EVRENSEL
2653940cookie-checkAKP döneminde 19 grev yasaklandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.