AKP kapatma davası AKPM’de

AKPM Başkanı Luis Maria Puig, genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin Avrupa’daki yerinin ve hedeflerinin, kıtanın birliği ve istikrarı için de önemli olduğunu söyledi.


Puig, “Türk dostlarımızın, Anayasa Mahkemesinin, iktidar partisiyle ilgili uygulamasına ilişkin mevcut bu iç sorunu, Avrupa Konseyinde paylaştığımız yüksek standartlara uygun çözeceğini ümit ediyoruz” dedi.


Konuşmasında Kıbrıs’ta Lokmacı yaya geçidinin tekrar açılmasına da atıfta bulunan Puig, “Lokmacı’nın tekrar açılması, adil olmayan bir şekilde ikiye bölünen adanın tekrar birleşmesi konusundaki umutları artırdı” ifadesini kullandı.
 
”KAPATMA DAVASINI KİMSE ANLAMIYOR” 


Avrupa Parlamentosu üyesi, Türkiye-AB Karma Parlamento Eş Başkanı Joost Lagendijk, halkın büyük çoğunluğunun oyunu alarak iktidara gelen AKP’ye karşı açılan kapatma davasını Avrupa’da kimsenin anlamadığını söyledi.


Amerikan Türk Konseyi’nin (ATC) 27’nci yıllık konferansında ”Türkiye, AB ve ABD: 2009’daki zorluklar” konulu panelde konuşan Lagendijk, ”Belki ağır bir ifade olacak ama, yapılan, yargısal darbe yaparak partinin kapatılmaya çalışılması. Dava belki yasal ama hükümet partisine karşı hayli siyasi bir dava olduğunu söylemek mümkün” dedi.


Lagendijk, 2003-2004 yıllarında AB üyeliği yolunda Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformlar için, ”reformların altın yılları” ifadesini kullanırken, Brüksel’de ve AB ülkelerinde iyi bir izlenim bulunduğunu, ancak reformların Aralık 2004’ten sonra yavaşlamasının Brüksel’de ”hayal kırıklığı” yarattığını vurguladı.


Reform sürecinin, verilen sözlere rağmen başlatılmadığı ve Avrupa’da yine hayal kırıklığı yaşandığını savunan Lagendijk, Türk hükümetinin bazı ”stratejik hatalar” yaptığını da ileri sürdü.


Lagendijk, Türkiye’nin kuzey Irak’a operasyonuna Avrupa’dan karşı ses çıkmadığını belirtirken, bunun nedeninin, ”çözümün askeri kısmının tamamlanmasının ardından, sivil kısmına geçilmesi beklentisi” olduğunu ancak ”sivil operasyonun gelmediğini” söyledi. 301’inci maddenin tamamen silinmesini tercih etmekle birlikte, mevcut koşullarda yapılan değişikliklerden memnuniyetini dile getiren Lagendijk, hükümetin, sivil demokratik anayasayı çıkarması gerektiğini kaydetti.

1058010cookie-checkAKP kapatma davası AKPM’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.