‘AKP, kendi seçmenini bile ikna edemiyor’

Anayasa Profesörü Süheyl Batum, “Değişikliğin haklı bir gerekçesi yok. AKP’liler bu sebeple şeytanı, meleği, terör örgütünü gündeme getirip halkı korkutuyor” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ile birlikte Türkiye’yi kent kent dolaşıp yeni anayasanın getirdiklerini vatandaşa anlatan Anayasa Profesörü Süheyl Batum, “Halkoylamasında ‘evet’ denilmesini isteyenlerin gerekçesi olmadığı için şeytanı, meleği, terör örgütünü gündeme getirip bu şekilde konuşuyorlar. Halk üzerinde korku yaratıyorlar” dedi. Halkı ‘Hayır’ demeye davet ettiği için bir dönem rektörlüğünü yaptığı üniversiteden atılan Prof. Dr. Batum, görevine son verilmesinin kurumlar üzerinde yaratılan korku ortamından kaynaklandığını savundu. Prof. Dr. Batum, şunları kaydetti:

AYNI ÇUKURA İKİNCİ KEZ DÜŞÜYORLAR: Devletten atıyorlar, sonra ‘Merak etmeyin, yanlışlık varsa düzeltiriz’ diyorlar. Böyle hukuk devleti olur mu? Ergenekon, Balyoz davalarında da aynı şeyi yaptılar. Şimdi, aynı çukura ikinci kez düşüyorlar.

BÖYLE PROPAGANDA OLMAZ: Anayasa değişikliğinin neler getireceğini madde madde anlatıyorum. Anlatmaya, dolaşmaya devam edeceğiz. ‘Hayır’lar önde gidiyor. Bunu net olarak görüyorum. AKP’nin anlatacak bir şeyi yok. Anayasa değişikliğini anlatırken bunun gerekçelerini ortaya koyamıyorlar. Çünkü haklı bir gerekçeleri, dayanakları yok. ‘Güçlü Türkiye’, ‘Türkiye düzelecek’, ‘PKK bu anayasaya hayır diyor. O halde evet demek gerekir” diyorlar… “Meleklerin evet, şeytanın hayır dediğini, o nedenle seçimde ‘evet’ denilmesini gerektiğini” söylüyorlar. Televizyona hep aynı insanları çıkarıp ‘evet’in önde gittiği söyletiliyor.

DENETİM OLMAYACAK: Gittiğim yerlerde ‘denetimin ortadan kalkacağını’ söylediğimde ‘Nasıl?’ diyorlar. Bir bakan hakkında cezai soruşturma başlatabilmek için 55 milletvekilinin imzası yeterli. Değişiklikte ise 301 milletvekilinin oyu gerekiyor. Salt çoğunluğu bulmak kolay mı? O zaman ‘Ne var canım, seçtik’ diyorlar. Seçmek ayrı, onun suç işlemesi ayrı. ‘Denetim yok’ denilince, buna cevap veremeyenler, ‘İnönü döneminde şu olmuştu, 28 Şubat’ta falanca kişi şunları söylemişti’ gibi konuyla ilgisi olmayan yönlere kaydırıyorlar.

HALK APTAL DEĞİL: İnanın, AKP’li konuşmacılar, AKP’li seçmeni bile inandıramıyor. Halk aptal değil. Türkiye’de ilk kez bir cumhurbaşkanı ‘hayır’ diyenleri teröristlerle birlikte hareket etmekle suçluyor. Çünkü ‘evet’i anlatacak bir şeyi yok. Evrensel doğruları söylerken bile “Acaba söyleyelim mi?” diye endişe ediliyor. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde bu koşullarda, baskıyla yapılan referandum yok. Buna referandum bile denilemez. Tüm baskılara rağmen sağduyunun ‘Hayır’ vereceğine yüzde 100 eminim.

ATILAN HOCALAR NEREDEYSE, ÜNİVERSİTE ORADA
Geçen hafta üniversiteden ilişiği kesilen Süheyl Batum, pazar günü İstanbul Abbasağa Parkı’nda öğrencilerine son kez ders verdi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği derse İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu da katıldı. Dersin öncesinde Batum öğrencileriyle tek tek fotoğraf çektirdi. Ardından derse başlayan Batum öğrencilerine şunları söyledi: “Hukuk devleti içi boş bir kalıp değil. ‘Anayasada değişiklik yaptım, çok güzel yargım var’ demek yetmez. Palavra. Hangi dönem olursa olsun yargı bağımsız değilse hukuk devleti yoktur. Hukuk devletinin olmadığı yerde de insanlar korku ve baskı içinde yaşarlar.” Saygı Öztürk / Sözcü

2063590cookie-check‘AKP, kendi seçmenini bile ikna edemiyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.