AKP, OHAL’i kalıcı hale getirdi

AKP, daha sonraki KHK’lerle yapılan değişiklikleri de 667 sayılı kararnameye taşıyarak OHAL uygulamalarını kalıcı hale getirdi.

KHK’leri Meclis’ten geçirmek istemeyen, ancak Başbakan Binali Yıldırım’ın liderlere verdiği söz nedeniyle ilk KHK’nin görüşmelerine ağır aksak başlayan AKP, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeler sırasında “muhalefetin eleştirilerinin dikkate alınacağı” açıklamalarına karşın yine bildiğini okudu.

OHAL kapsamında çıkarılan ilk kararname olan 667 sayılı KHK’nin ilk bölümünün görüşmelerinde muhalefet partilerinin önergeleri dikkate alınmadı. KHK’lere dokundurmayan AKP, daha sonraki KHK’lerle yapılan değişiklikleri de 667 sayılı kararnameye taşıyarak OHAL uygulamalarını kalıcı hale getirdi.

Önergelere ret

TBMM Genel Kurulu’nda, önceki gün iki haftadır görüşmeleri süren 12 maddelik 667 sayılı KHK’nin birinci bölümünün görüşmelerinde ilk 3 madde kabul edildi. KHK’lerle ilgili olarak itirazların değerlendirilmesi için muhalefet partilerine komisyon kurulması önerisini götüren AKP yönetimi, 667 sayılı KHK’nin görüşmelerinde muhalefet partileriyle temasta bulunmazken, değişiklik önergelerini de dikkate almayarak kabul etmedi. Muhalefet partilerinin kabul edilmeyen önergelerinde “OHAL kapsamında darbe teşebbüsü ve terörle mücadele çerçevesinde ‘hukuka uygun’ olarak tedbirler alınması” önerildi. Ayrıca FETÖ üyesi olduğu değerlendirilen Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay üyeleri ile hâkim ve savcılar ve Sayıştay meslek mensuplarının mahkeme kararı sonuçlanıncaya kadar açığa alınması, açığa alınanların maaşlarının dörtte üçünün ödenmeye devam edilmesi, meslekten çıkarmanın ise ancak mahkeme kararının kesinleşmesinden itibaren yapılması, aynı şekilde kamu çalışanlarının meslekten çıkarılmasına ancak mahkeme kararının kesinleşmesinden sonra karar verilmesine ilişkin önerge verildi. Ancak bu önergeler kabul edilmedi.

KHK’yi genişlettiler

Söz konusu KHK’ye dokundurmayan AKP, 667 sayılı KHK’de daha sonra çıkarılan KHK’lerle yapılan değişiklikleri de buraya ekleyerek, diğer KHK’lerdeki hükümlerin ortadan kalkmasının önüne geçti. Buna göre, FETÖ’ye üye olduğu değerlendirilen Yükseköğretim Personel Yasası’na tabi personelin, YÖK Başkanı’nın önerisi üzerine YÖK Genel Kurulu’nun kararıyla; Devlet Memurları Yasası’na ve diğer mevzuata tabi her türlü kadro, pozisyon ve statüde istihdam edilen personelin ilgili kurum veya kuruluşun en üst yöneticisi başkanlığında bağlı, ilgili veya ilişkili olunan bakan tarafından oluşturulan kurulun önerisi üzerine ilgili bakanın onayıyla; Uzman Erbaş Yasası’na tabi personel, ilgili kuvvet komutanın önerisi, Milli Savunma Bakanı’nın onayıyla; TSK’de istihdam edilecek sözleşmeli subay ve astsubaylar ilgili kuvvet komutanın önerisi ve Milli Savunma Bakanı’nın onayıyla kamu görevinden çıkarılması uygulaması 668 sayılı KHK’ye göre değil 667 sayılı KHK’ye göre yapılacak. Emine Kaplan / Cumhuriyet

2018080cookie-checkAKP, OHAL’i kalıcı hale getirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.