AKP toprak satmak için Körfez’e ve ABD’ye mektup yazdı

Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı ve yazar Orhan Özkaya ise toprak satışının son tükenişi olduğunu öne sürdüğü AKP hükümetini ağır dille eleştirdi. Hükümetin mülk satışı için yöneldiği ülkelerin halkının ekonomik krizde olduğunu anımsatan Özkaya “kral ve şeyhlerin talepleri karşılanacak” dedi.

AKP, ARAPLARA VE ABD’YE SATIŞ İÇİN MEKTUP YAZDI

Hürriyet’in haberine göre AKP hükümeti mülk satışı için Körfez, ABD ve Uzakdoğulu yatırımcıları çekmek için tanıtım atağı başlatıyor. Düzenlemenin mimarı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Ekonomi ve Dışişleri Bakanlıklarıyla birlikte gerçekleştireceği belirtilen tanıtım kampanyasında, büyükelçilere mektup gönderilerek, Türkiye’de taşınmaz alımında sağlanan kolaylıkları bulundukları ülkelerdeki yatırımcılara anlatmaları istenecek.

ÖZEL SEKTÖRDEN DESTEK ALINACAK

Bugüne kadar mütekabiliyet engeline takılan 62 ülkenin vatandaşına daha Türkiye’de mülk sahibi olma yolunu açan yasayla sağlanan olanakların daha geniş kesimlere ulaştırılabilmesi için özel sektörden de destek alınacak.
Türkiye’de taşınmaz sahibi yabancılara ilişkin yüzölçümüne göre ilk 10 ülke Almanya, Avusturya, İngiltere, Hollanda, Yunanistan, Danimarka, Norveç, Fransa, Rusya Federasyonu, İrlanda olarak sıralanıyor.

TAŞINMAZ SAYISINDA AVRUPALILAR ÖNDE

Taşınmaz sayısına göre ilk 10 ülke ise Almanya, İngiltere, Yunanistan, Avusturya, İrlanda, Hollanda, Rusya Federasyonu, Danimarka, Norveç, Belçika olarak sıralanırken kişi sayısına göre ilk on ülkenin de İngiltere, Almanya, Yunanistan, İrlanda, Hollanda, Danimarka, Norveç, Rusya Federasyonu, Avusturya ve Belçika olduğu kaydedildi.
ÖZKAYA: ‘TOPRAK SATIŞI AKP İKTİDARININ TÜKENİŞİ’

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı ve yazar Orhan Özkaya, AKP hükümetini sert dille eleştirerek yabancılara toprak satışının iktidarın son tükenişi olduğunu savundu.

Yabancılara toprak satışı konusunda yazdığı kitaplarla bilinen Özkaya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın “Konut alan yabancı ya oturma izni gündemde, Dışişleri Bakanlığı’nın onay verdiği ülkelerin vatandaşlarına satış yapılacak. Amaç yatırımları çekmek. İlgili ilçenin yüzde 10’una kadar ve şahıs için satışlarda 30 hektara kadar sınır var. Gündemde belli bir süre oturma izni olabilir. Böylece ilgi artacaktır” açıklamalarının, ülke varlıklarının özelleştirmelerle satışının artacağına yönelik sinyaller verdiğini öne sürdü.

YETKİ İKİ BAKANLIKTA

Yetkililerin açıklamalarında toprak satışlarındaki karşılıklılık ilkesinin ve oturma izni uygulamasının da ortadan kalkacağının kaydedildiğini söyleyen Özkaya, “Bu da satışlarda zaten işlemeyen karşılıklılık ilkesinin kalkmasının bir anlam taşımadığınıortaya koymakta ve satışlarda 30 hektar sınırlamasının devam edeceğini göstermekte. Oysa bu, gerektiğinde 60 hektara çıkarılıyor. Bakanlar Kurulu yerine iki bakanın yani; Şehircilik ve Çevre Bakanı ile Maliye Bakanı’nın yetkisine geçmektedir” dedi.

KARŞILIKLILIK İLKESİ SAPTIRMACA

Karşılıklılık ilkesi, zaten bir saptırmaca olduğunu savunan Özkaya, satış yapılan ülke sayısının 68’den 93’e çıktığını belirterek, “karşılıklılık ilkesi hiçbir işe yaramamakta ancak uluslararası ilişkiler açısından bile uyulması ve korunması gereken ilkelerden biridir. Üzerinde titizlikle durulması kaçınılmazdır” diye konuştu.

ARAP HALKI DEĞİL, ŞEYHLER YARARLANACAK

Hükümetin Körfez ülkelerinden yatırımcı çekmek için girişimde bulunmasına da değinen Özkaya, Arap halkının Türkiye’den mülk alma gibi bir talebinin bulunmadığını bellirterek “kral ve şeyhlerin talepleri karşılanacak. Yabancılara çifte vatandaşlık hakkı verseniz bile bu ekonomik krizde onların konut ya da toprak almasıolanaksızdır. Bu işin sadece Arap ve anglo-Amerikan şirket imparatorluklarına yaradığı çok açık bir gerçek” dedi.

‘YABANCILAR TÜRKİYE’DEKİ TARIM TOPRAKLARINA YÖNELDİ’

Türkiye’de yabancılar tarafından satıl alınan toprakların tarım alanlarına yöneldiğini kaydeden Özkaya, en çok tarım arazisi satışının Konya’da gerçekleştiğini dile getirdi. Toprak satışına yönelik çabaların kesilen sıcak para ve krize düşen kapitalizmin kendisine çıkış yolları aramasından başka bir anlam taşımadığını öne süren Özkaya, “Yabancı maden şirketleri bu yasadan yararlanarak istedikleri maden alanlarını engelsiz alabilecekler. Bu alımlara 3996 sayılı Yap-İşlet-Devret yasası, maden yasası 2/B yasası gibi daha sayısız yasa hizmet edecek” görüşünü savundu.

BOR’UN ÖZELLEŞTİRİLMESİNDEKİ ENGELLER KALDIRILIYOR

Hükümetin bakanlarının daha önce yaptığı “Bor madenleri özelleştirme dışında kalacak…” açıklamaları yaptığını anımsatan Özkaya, buna karşın; “Bor Tuzları, Tro na ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Saha larının Bazılarınınİadesini Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” taslağınının, 5 Mart 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu, bununla birlikte Bor madeninin özelleştirilmesinin önündeki engellerin de kaldırılacağını kaydetti.

BU GİDİŞ TAM BİR KAPİTÜLASYONDUR

TCDD Yolları ve Askeri Okullar ile sağlık kurumlarının dışında askerlik şubelerinin de tasfiye aşamasına getirildiğini söyleyen Özkaya, “sıra Orduevlerine mi geldi diye sormadan edemiyor halkımız? Bu gidiş tam bir ‘’kapitulasyon’dur. Ulke yuz olcumunun yuzde onluk buyuk blr parcasi yabancilara pazarlaniyor. Geriye ne kaliyor?” dedi.

‘SURİYE KURTULUŞ DEĞİL, BATAKLIK’

Türkiye’nin ekonomik verilerinin AKP iktidarının tükenişine işaret ettiğini savunan Özkaya, “issizlik yüzde 20’nin üstunde, sıcak para muslukları tamamen tıkalı, uluslararası kredi değerlendirme kurumları eksi değerlendirmeleri hatır tanımaz şekilde acıklamakta. Suriye batakliği kurtuluşu değil, sonu hazırlayacak. Bunlar istedikleri kadar Turkiye’nin, Cumhuriyet’in degerlerini satsınlar; kurulacak ‘Devrimci Kemalist’ iktidar hepsini geri alacaktır” iddiasında bulundu.

1539090cookie-checkAKP toprak satmak için Körfez’e ve ABD’ye mektup yazdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.