AKP ve CHP tren kazası zararında birleşti

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB sürecinde tren kazası yorumlarıyla ilgili ”Dikkat ederseniz şimdiye kadar ne sayın Başbakan ne de ben, (tren kazası) gibi tabirleri hiç kullanmadık. Tren kazası olursa herkes yaralanır. Karşılıklı yara alınır. Onun için bu süreçte bunları hiç düşünmemek lazım. Türkiye üzerine düşenleri yapmak için çok kararlıdır” dedi.


Kayseri Sanayi Odası tarafından düzenlenen ”Sanayi Gecesi”ne katılmak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’la birlikte Kayseri’ye gelen Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kayseri Hava Alanında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.


Gazetecilerin, ”AB sürecinde ‘tren kazası’ yorumları yapılıyor, ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine Gül, Türkiye’nin AB sürecinde kararlı olduğunu ve herhangi bir tıkanıklığın bulunmadığını belirtti. Gül, şöyle konuştu:


”Dikkat ederseniz şimdiye kadar ne sayın Başbakan ne de ben, (tren kazası) gibi tabirleri hiç kullanmadık. Tren kazası olursa herkes yaralanır. Karşılıklı yara alınır. Onun için bu süreçte bunları hiç düşünmemek lazım. Türkiye üzerine düşenleri yapmak için çok kararlıdır. Bu işin iki önemli ayağı vardır. Biri siyasi reform sürecinin devam etmesi, birisi de AB müktesebatının uygulamasıdır. Şu an Türkiye çok kararlı çalışmalar yapıyor. Bazen Avrupa’dan (Türkiye reformları yavaşlattı) diye serzenişler duyduğumuz anda, TBMM olağan üstü toplanmış, kanunlar çıkartmıştır. 9. reform paketi şu anda TBMM’den geçmek üzere. Bu çerçeve içerisinde birçok kanunlar çıktı.


Meclis gece gündüz çalışırken hükümetimiz bu konuda kararlığını her zaman ortaya koyarken, kimsenin tereddüt etmemesi gerekir. Tabii ki bu yolda zorluklar vardır, sıkıntılar vardır. Bunu ta yolun başında söyledik. Asfalt yol değil bu. Ama bunlar, hep görüşerek tartışarak mekik diplomasileri yaparak çözülecek işlerdir. İşte bu son günlerde sizlerin de şahit olduğunuz konuları, hep bu çerçevede almak lazım.”


Kıbrıs meselesinin AB’nin meselesi olmadığını, Kıbrıs konusunun çözümünün de BM olacağını vurgulayan Gül, şunları kaydetti:


”Kıbrıs, AB meselesinin bir parçası değildir aslında. Çünkü onun çözümü BM’de olacaktır. Bunda önemli olan herkesin tutarlı ve mantıklı olması. Kıbrıs’ın bir bölümü ambargolar altında sürerken, Kıbrıs’ın bir bölümüne bir sürü kısıtlamalar uygulanırken, diğer bölümünde sanki hiçbir şey yokmuş gibi serbest bir ticaret içerisinde olmak zaten mümkün değil. AB’de bunun farkında olduğu için, bunu aşmak için Fin Dışişleri Bakanlığı, Fin Dönem Başkanlığı iyi niyetli çalışmalar yapmaktadır. Her ne kadar Helsinki’de bir toplantı organize etmek için bazı çalışmalarda bulunduysa ve bundan bir netice alamadıysa da çalışmalar yine çözüm için devam ediyor.”


CHP:AVRUPA TRENİ BÜYÜK ZARAR GÖRÜR


Öte yandan ANKA ‘nın haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Avrupa’nın AB üyeliği konusunda Türkiye’yi “tren kazası” ile tehdit ettiğini hatırlatarak, bir tren kazası olması durumunda bundan sadece Türkiye treninin değil, Avrupa treninin de büyük zarar göreceğini söyledi.


Öymen, 8 Kasım’da açıklanacak olan AB ilerleme raporu ve Aralık ayında yapılacak liderler zirvesi öncesinde Türkiye-AB ilişkilerinde ortaya çıkabilecek sorunları, gelişmeleri Reuters’e değerlendirdi.


Aralık ayında yapılacak liderler zirvesinde müzakerelerin ertelenmesi ya da askıya alınacağını tahmin etmediğini ifade eden Öymen, ?Geçmiş tecrübeler gösteriyor ki bu ihtimali Türkiye’yi tehdit etmek için kullanıyorlar. Türk hükümetini baskı altına alarak istedikleri tavizleri elde etmek için yapıyorlar? dedi. Müzakerelerin askıya alınması durumunda bir tren kazası olursa iki trenin de zarara uğrayacağının altını çizen Öymen, ?Avrupa Türkiye’yi kaybeder. Avrupa, Türkiye’yi kaybetmeyi göze almadan böyle yöntemlere başvuramaz. Avrupa eğer Türkiye’yi gözden çıkardıysa hiç bahane aramasın, bunu açıkça söylesin. Kıbrıs’ın arkasına kimse saklanmaya kalkmasın. Kıbrıs, arkasına saklanılamayacak kadar küçük bir ülkedir? diye konuştu.

1035010cookie-checkAKP ve CHP tren kazası zararında birleşti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.