“Sosyal medya yasası” TBMM’de: Hapis cezası geliyor

AKP ve MHP tarafından “Dezenformasyonla mücadele” adı altında hazırlanıp Meclise sunulan “Sosyal medya yasası” ile TCK’ye “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ekleniyor, hapis cezası geliyor.

AKP ve MHP tarafından “Dezenformasyonla mücadele” adı altında hazırlanan 40 maddelik “Sosyal medya yasası” teklifiyle TCK’ye “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ekleniyor. Buna göre “halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapisle” cezalandırılacak. Kişinin gerçek kimliğini gizlemesi veya “bir örgütün faaliyeti çerçevesinde” bunu yapması halinde ceza yarı oranında artırılacak.

40 maddeden oluşan “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifi, AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu.

3 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Düzenlemenin en tartışmalı maddelerinden biri “dezenformasyonla mücadele” olarak nitelendirilen 29. madde. Bu maddeyle Türk Ceza Kanunu’na (TCK) “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ekleniyor.

Maddeye göre “sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapisle” cezalandırılacak. Söz konusu “suçun”, kişinin “gerçek kimliğini gizlemesi suretiyle” veya “bir örgütün faaliyeti çerçevesinde” işlemesi halinde, verilen ceza yarı oranında artırılacak.

Madde gerekçesinde “internetin sağladığı anonim ortamın yalan, yanlış veya manipülatif içeriklerin artmasına neden olduğu” söylenerek şöyle denildi:

“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli olacak şekilde alenen yaymak suç olarak düzenlenmektedir. Fiilin, ‘kamu barışını bozmaya’ elverişli olması aranarak, bu suçun somut tehlike suçu olduğu vurgulanmıştır. Bunun yanı sıra ‘dezenformasyon’ olarak nitelendirilen bu fiillerin, kişilerin bireysel kanaatlerini açıklama veya haber verme haklarıyla karıştırılmaması için fiilin, halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle gerçekleştirilmesi ilave bir unsur olarak aranmaktadır. Belirtmek gerekir ki, dezenformasyona konu içerik, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili doğrudan asılsız bir bilgi olabileceği gibi tahrif edilmiş bir bilgi de olabilecektir. Kamu barışına yönelik suçlar kapsamında ihdas edilen bu suçun, bölümde yer alan diğer suçlardan daha farklı bir alanı düzenlediğinde şüphe bulunmamaktadır. Ayrıca suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hali, cezada artırım sebebi olarak öngörülmektedir.”

HABER SİTELERİ BASIN KANUNU KAPSAMINA ALINACAK
Teklife göre ayrıca internet haber sitelerinin beyannameleri Cumhuriyet Başsavcılıkları yerine Basın İlan Kurumuna verilecek.

Verilen süre içerisinde eksikliklerin giderilmemesi ya da gerçeğe aykırı bilgilerin düzeltilmemesi halinde haber sitesi vasfı kazanılmaması tespiti şartı düzenlenecek. Bu kararla internet haber sitesi vasfını kazanamayan haber sitesi, “süreli yayın” kapsamının dışında bırakılmış olacak.

Ayrıca internet haber siteleri, yayımladıkları içerikleri iki yıl süre ile muhafaza etmek zorunda olacak.

İçeriğin yayından çıkarılması ile erişimin engellenmesi durumlarında düzeltme ve cevap metni bir hafta süre ile yayımlanacak.

MİT FAALİYETLERİNE YÖNELİK İÇERİKLER KATALOG SUÇLARA DAHİL EDİLECEK
Yasa teklifiyle Milli İstihbarat Teşkilatı’nın faaliyetleri ve personeline yönelik “suç teşkil eden içerikler”, katalog suçlar kapsamına dahil edilecek.

“Katalog suçlarla daha etkin mücadele” adı altında yurt içi yurt dışı ayrımı kaldırılacak. Yani “yurt dışındaki bir intihara yönlendirme içeriğine müdahale edebilen Başkan, yurt içindeki intihara yönlendirme içeriğine de müdahale edebilecek”.

Reklam
Ayrıca teklifin 29. maddesinde yer alan “Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilen ceza yarı oranında artırılır” maddesinin “İsmini açıklamak istemeyen üst düzey yetkili” gibi haberler için de uygulanabileceği ifade ediliyor.

2609800cookie-check“Sosyal medya yasası” TBMM’de: Hapis cezası geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.