Aktivist Lee Chun-Fung: Hong Kong’da hareketin ideoloji tartışması gerekiyor

Lee’ye göre, “bağımsızlık” değil “daha fazla özerklik” talebi öne çıkıyor. Sağcılar harekete hakim olmasalar da etkileri artıyor. Lee, ” Önce ideolojinin tartışılması gerektiğini düşünüyorum” diyor.

Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı özerk bölge Hong Kong’da, koronavirüs salgını ile ara vermiş görünen protestolar, Pekin yönetiminin yeni bir yasal düzenlemeyi gündeme getirmesiyle canlandı.

2019’un yaz aylarında kitleselleşen protestolar, özel olarak “Çin ana karası dışında işlenen suçlarda, suçluların Çin’e iadesi”ni içeren yasa tasarısına; genel olarak ise Pekin yönetiminin, 1997’de kendi merkezi iktidarına bağlanan Hong Kong’a yönelik siyasi müdahalelerine karşıydı.

Son protestolar da Çin hükümetinin onayladığı, “Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ve dış müdahale”yi yasaklayan “Güvenlik Yasası” nedeniyle başladı. Bir diğer tepki gören uygulama da Hong Kong meclisinin “Çin Milli Marşının aşağılanmasını suç haline getiren” tasarıyı gündeme alması oldu.

Yeniden ısınan sokakların yanı sıra hareketin gelişimini, sosyal ve siyasi bileşenlerini, iç tartışmalarını ve gidişatını; kendi deyimiyle “Hong Konglu sanatçı, küratör ve halk aktivisti” olan Lee Chun-Fung ile konuştuk. Lee’ye göre, hareket içinde “bağımsızlık”tan çok “daha fazla özerklik” talebi öne çıkıyor. Sağcılar harekete hakim olmasalar da etkileri artıyor. Protestolarda ABD/İngiltere bayrakları taşıyanlar ise ideolojik bir tercihten çok -nereden olursa olsun- bir destek görme ihtiyacından kaynaklanıyor.

“Bu protestocular açısından taktiğe, Pekin açısından ise daha fazla baskı için bahaneye dönüştü. Fakat bana göre birçok protestocu bu açıdan düşünmüyor, halk hareketleri asla yüzde yüz rasyonel değillerdir” diyen Lee, hareketin “önce ideolojik tartışmaya” ihtiyacı olduğunu ve “sol”un birleşerek hareketteki etkisini artırması gerektiğini düşünüyor. Elif GÖRGÜ / EVRENSEL İstanbul

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.evrensel.net/haber/405963/aktivist-lee-chun-fung-hong-kongda-hareketin-ideoloji-tartismasi-gerekiyor?utm_source=anasayfa&utm_medium=manset&utm_campaign=haber&slide_order=07

2419950cookie-checkAktivist Lee Chun-Fung: Hong Kong’da hareketin ideoloji tartışması gerekiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.