Alevi Kültür Derneklerinde kayyum tartışması!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi’nin topluca görevden aldığı Antalya- Konyaaltı Şubesi yöneticileri genel merkezi kayyum atamakla suçlayarak çarpıcı açıklamalarda bulundular…

Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi, Genel Başkan Doğan Demir ve Genel Sekreter Ali Aktaş’ın imzasını taşıyan bir karar ile geçtiğimiz Temmuz ayında, derneğin Antalya Konyaaltı Şubesinin tüm yönetimini görevden aldı. Görevden alma yazısında örgütsel disiplin ve hiyerarşiye uymadığı öne sürülen Konyaaltı Şubesi yöneticileri ayrıca genel ahlak ve Alevi yol, erkan ve edebine aykırı tutum içinde olmakla suçlandı. Genel merkezi yok saymak ve genel merkeze karşı tavır almakla itham edilerek görevden alınan Alevi Kültür Dernekleri Konyaaltı Şubesi yöneticilerine bu iddiaları sorduk. Görevden alınan Şube Başkanı Abidin Şahin, genel merkezin kendilerine istifa baskısı yaptığını ancak bunu kabul etmediklerini belirterek, yaşananları kayyum atanmasına benzetti. Genel merkezi siyasi ve ekonomik rant peşinde koşmakla suçlayan Konyaaltı şubesi eski yöneticilerinden Bahri Özel, “Diyarbakır, Mardin ve Van’daki belediye başkanlarının görevden alınıp kayyum yerlerine atanmasına Genel Başkan Doğan Demir eleştiriyor ama aynı şeyi kendisi yapıyor. Bizim genel görüşümüz, İktidarla Aleviler arasındaki ilişkiyi götürebilecek sürdürebilecek yeni bir İzzettin Doğan lazım” diye konuştu.

Alevi toplumunun en önemli sivil toplum örgütlerinden biri olan Ankara merkezli Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi, derneğin Antalya Konyaaltı Şubesinin tüm yöneticilerini görevden alarak yerine yeni bir yönetim ataması yaptı. Hükümetin belediyelere kayyum ataması yaptığı dönemde yaşanan bu gelişme Alevi toplumu içinde tartışılsa da gündemde yeterince yer bulmadı.

GENEL MERKEZİN ŞOKE EDEN GÖREVDEN ALMA KARARI TEPKİ ÇEKTİ

Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi’nin 25 Temmuz 2019 tarihli görevden alma yazısında, Abidin Şahin’in başkanlığını yaptığı Konyaaltı Şubesinin, örgütsel disiplin ve hiyerarşiye uymadığı öne sürülerek, “Genel ahlak ve Alevi yol, erkan ve edebine aykırı tutum ve davranış içerisinde bulunması, genel merkezi yok saymak ve genel merkeze karşı tavır almak. Davete rağmen genel merkez toplantı ve etkinliklerine katılmayıp alternatif etkinlik düzenlemek, genel merkez hakkında asılsız yalan söyleyip iftira etmek. Basın yolu ve sosyal medya üzerinde üyeleri kışkırtıp kurumun genel merkez yetkililerini küçük düşürmek, genel başkan ve genel sekretere küfür ve hakaret etmek. Kadın kolu toplantılarında genel sekreter konuşurken Şube Başkanı Abidin Şahin tarafından diğer şube yönetici ve kadın kolu tarafından elinden mikrofon zorla alınıp konuşturmamak, darp edilerek şube ve Cem evi dışına çıkarılıp kapıları kapatıp içeri sokmamak” iddialarına yer verildi.

‘KONYAALTI ŞUBESİNİN TAMAMI GÖREVDEN ALINIP…’

Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi’nin Genel Başkan Doğan Demir ve Genel Sekreter Ali Aktaş imzalı görevden alma yazısında, “Konyaaltı şubesi yöneticilerinin tüzüğümüzün belirlenen amaç ve kurallara uymadıkları, çok uğraşmamıza ve sabretmemize rağmen birlikte yol alamayacağımız anlaşıldığı için Konyaaltı Şubesinin tamamı görevden alınıp, en kısa sürede olağanüstü genel kurula gitmeleri koşulu ile yeni bir yönetim atanmıştır. Görevden alınır alınmanız nedeniyle elinizde bulunan tüm yasal defterleri, karar defteri, üye kayıt defteri, gelir gider makbuzu, bağış makbuzu, demirbaşlar, menkul ve gayrimenkulleri, banka hesap ve cüzdanlarını, kasada bulunan nakit paraları vs. gibi evrakları genel merkez yöneticilerine ve yeni atanan yönetim kuruluna teslim edilmesi” istendi.

GÖREVDEN ALINAN DERNEĞİN YÖNETİCİLERİNE İDDİALARI SORDUK

Genel merkezin suçlayarak görevden aldığı Alevi Kültür Dernekleri Konyaaltı Şubesi’nin eski yöneticileri, iddialar hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Görevden alınan şube başkanı Abidin Şahin, genel başkan Doğan Demir’in 24 Temmuz’da telefonla kendisini arayarak Ankara’ya davet ettiğini belirterek yaşananları şöyle özetledi: “Yönetici arkadaşlarımızla genel merkeze gittiğimizde, genel başkan Doğan Demir’in misafirleri vardı. Misafirlerden biri Milli Eğitim Bakanlığı çalışanıydı. Bu kişiyi bizimle tanıştırarak, ‘bu arkadaşı Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne Genel Sekreter yapacağız’ dedi. Yani bizlere ‘arkamız çok güçlü’ mesajı vermek istedi. Bize güç gösterisi yaptı yani. Ardından da ‘sizi buraya çağırdık ama sizi görevden aldık’ dedi. Eğer istifa edersek görevden alma kararını geri çekeceklerini de ekledi. Ben de bize bu yapılanın büyük bir çirkinlik olduğunu belirttim. Üyelerimizin oylarıyla seçilmiş bir yönetim olduğumuzu, böyle çirkin bir olayın içine girersek yöneticilerimizin yüzüne nasıl bakacağımızı söyledim, bunları konuştuk. Ardından şube olarak yaptığımız etkinlikleri teker teker anlattık. Şubeyle ilgili bir sorun varsa oturup konuşularak çözülebilirdi ancak bu genel merkezin tek taraflı aldığı bir karar oldu.”

‘GENEL BAŞKAN, AKP’DEN NE İSTEDİYSEK HEPSİNİ ALDIK DİYOR’ İDDİASI

Görevden alınan Alevi Kültür Dernekleri Konyaaltı Şubesi eski Başkanı Abidin Şahin, yaşananların siyasi bir yanı olduğunu savunarak şu iddiaları dile getirdi: “Ankara’ya gittiğimizde Genel Başkan Doğan Demir MHP’den ve MHP Genel başkanı’ndan çok söz etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin il başkanlarına ve partili belediye başkanlarına yazı gönderip, çevrenizde ne kadar Alevi derneği varsa onların bütün ihtiyaçlarını karşılayacaksınız demiş. Bu durum AKP’de de aynı şekilde öne çıkıyor. Genel Başkan Doğan Demir, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi olarak AKPden ne istediysek hepsini aldık diyor. Ancak buna karşın CHP’nin ve özellikle Kemal Kılıçdaroğlu’nun taleplerine olumlu yanıt vermediğini söylüyor. Bu yüzden genel merkez AKP-MHP ile yola devam etmek istediği mesajını verdi bize. Bizim görevden alınmamızın iki ayağı var birincisi bu: Siyasi ayağı. Mevcut iktidarla birlik beraberlik içinde hareket ederek böl-parçala-yönet politikası uygulamak. Diğeri ise rant ayağı. Bir başka deyişle genel merkezin rant beklentisi.

‘KİMİNİN KIZI, KİMİNİN DAMADI BELEDİYELERDE İŞE KOYULUYOR’

Antalya’daki bazı Şube başkanları genel merkezde de görev alıyor. Bunlar aynı zamanda bazı CHP’li belediyelerde yakınlarını işe koyuyorlar. Kiminin kızı, kiminin damadı ya da bir başka yakını belediyelere sokuluyor. Bunun belgesi de var. Yani nasıl rant peşinde koştuklarının belgesi bu. (Alevi Kültür Derneği Genel Sekreteri Ali Aktaş’ın Antalya Büyükşehir Belediyesine Meclis Üyesi yapılması için CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul’a gönderilen Alevi Bektaşi Federasyonu’nun 12 Aralık 2018 tarihli resmi yazısını gösteriyor.) Genel Başkan Doğan Demir Hacıbektaş’ta yaptığı bir konuşmada bir yandan belediyelere kayyum atanmasını eleştiriyor ancak diğer yandan da aynı şeyi kendisi yapıyor. Konyaaltı Şubesi yönetimini görevden alıp, polis zoruyla oradan attıracağını söylüyor. Bu nasıl bir çelişki? Bu gücü nereden alıyor, bunun anlaşılması gerekiyor. Biz yeni yönetim kurulu olarak sekiz ay kadar görevde kaldık ve bu süre içinde çok sayıda etkinlik yaptık. Gücümüz ölçüsünde de genel merkeze ekonomik kaynak da sağladık. Ancak görevden alınmamızın ne Alevi inancına, ne de vicdana sığacak bir yanı yoktur. Genel merkezin görevden alma kararına, İzmir, Mersin ve Sinop gibi ülkenin değişik kentlerindeki Alevi örgütlerinden de tepkiler geldi. Bizler inandığımız yolda mücadele etmeye devam edeceğiz.”

BAHRİ ÖZEL: ‘MUHALİF OLANI DIŞARI ATMAK TAM BİR AKP ZİHNİYETİ’

Görevden alınan Konyaaltı Alevi Kültür Derneği yöneticileri, ‘Konyaaltı Alevi Bektaşi Kültürü Cemevi Derneği’ adıyla yeni bir dernek kurduklarını belirterek şimdiden 500’ün üzerinde üye kaydı yaptıklarını ve faaliyetlerine bu çatı altında devam edeceklerini dile getirdi. Görevden alınan dernek şubesinin eski yöneticilerinden biri olan Bahri Özel, genel merkez ile aralarında bir süredir çekişme olduğunu ancak bu kararı beklemediklerini dile getirdi. Yönetim kurulu olarak açıklık politikası içinde ve hep birlikte karar alarak çalıştıklarını dile getiren Özel, “Yönetim kurulu toplantılarımız dâhil halka açık bir şekilde çalışıyoruz. Yönetimin görevi sadece imza atmak. Böyle bir sistemle çalışıyoruz ancak genel başkan Doğan Demir’e muhalifiz. Genel merkez şubeleri kendi istediği insanların yönetmesini istiyor. Birçok şubede bunu başardılar ama kendileri bile Konyaaltı Şubesini alamadıklarını söylüyorlardı. Açıkçası biz şubemize bir operasyon bekliyorduk ama bu kadarını da beklemiyorduk doğrusu. Yani bu kadar da olmaz diyorduk. Kendisine muhalif olanı dışarıya atmak, tam bir AKP zihniyeti diyorduk ama ne yazık ki bizim şubemize de böyle bir operasyon yapıldı” ifadelerini kullandı.

‘BİZ BUNA YÖNETİMİ ELE GEÇİRME OPERASYONU DİYORUZ’

Genel merkezin görevden alma gerekçelerinin yapay bahaneler olduğunu savunan Bahri Özel, bu kararla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarının da altını çizerek şunları dile getirdi: “Genel merkez görevden almaya gerekçe olarakörgütsel disiplin ve hiyerarşiye uyulmadığınıgenel ahlak ve Alevi yol erkan ve edebinaykırı tutum içinde olunduğunu iddia ederek böyle bir karar almış. Bunlar çok genel ve muğlak gerekçeler. Neye göre bunları söylüyorsunuz? Bunların hepsi yapay gerekçeler. Sonuçta 32 kişiyi görevden almışlar ama atadıkları kayyum için sadece 4 kişiyi bulabilmişler. Şubemizin 12 yıl süresince genel merkeze muhalefeti olmadı. Ancak genel merkez yönetimi bölerek bize karşı bir muhalefet oluşturarak operasyona başladı. Genel Sekreter Ali Aktaş’ı muhalif olarak karşımıza çıkardılar. Ali Aktaş seçimde gelip kendisinin doğrudan divan başkanı olmak istediğini söyledi. Biz de bu tür dayatmalara karşı olduğumuzu söyledik ve buna rağmen muhalif grup seçimi kaybetti. Daha sonra genel merkez yereldeki seçimi kazanan yönetimi görevden aldı. O gün kaybetmiş olan muhalif grubun yönetim olarak ataması yapıldı. Biz bunayönetimi ele geçirme operasyonu diyoruz. Biz burayı küçük bir ofisten büyük bir Cemevine kadar taşıdık. On yıldır uğraşıyoruz. Bu konuda hiç emeği olmayanlar şimdi orayı ele geçirip siyasi bir ranta dönüştürmek isteyecekler. Biz bunu kayyum ataması olarak görüyoruz. Çünkü Diyarbakır, Mardin ve Van’daki belediye başkanlarının görevden alınıp kayyum atanması genel başkan Doğan Demir tarafından eleştiriliyor ama aynı şeyi kendisi yapıyor.”

‘İKTİDARA ÂLEVİLERLE İLİŞKİ KURACAK YENİ BİZ İZZETTİN DOĞAN LAZIM’

Geçmişte İzzettin Doğan ile birlikte girişilen Alevi açılımında başarılı olamayan iktidarın Alevi toplumuyla ilişkisini yürütebilmek için yeni bir isme ihtiyaç duyduğunu savunan Bahri Özel, “Bizim görüşümüz, iktidara yeni bir İzzettin Doğan lazım. İktidar ile Aleviler arasındaki ilişkiyi sürdürebilecek yeni bir isme ihtiyaç duyuluyor” iddiasında bulundu.

ALEVİ ÖRGÜTLERİNİN CHP İL BAŞKANLIĞINDAN MECLİS ÜYELİĞİ TALEBİ

Alevi Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Ali Aktaş’ın, yedi tane Alevi derneği genel merkezinin imzasını taşıyan resmi bir yazı ile CHP’den Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi yapılması istenmesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Bahri Özel, “CHP il başkanlığına bir yazı yazmışlar ve CHP il başkanlığı bu yazıyı elinin tersiyle bir kenara koymuş. Yani her ne kadar güçlüyüz deseler de güçleri yoktur. Bize tetikçilik yapanların kızgınlıkları bu. Ancak bizleri görevden alarak şunu başardılar: 12 öğrenciye burs veriyorduk, ‘bursu siz vermeyeceksiniz, paraları genel merkeze göndereceksiniz, genel merkez verecek’ dediler. Yapılan kötülüklerden biri de bu. Bir diğer kötülük de şubemizin kadın kolları seçimlerinde yaşandı. Kadın kolları seçiminde yine genel sekreter Ali Aktaş geldi, divan başkanı olmak istedi. Kadınlar ‘bir erkek olarak sen karışma bizim işimize’ diyerek tepki gösterdiler. Ancak Ali Aktaş kadınların tepkisini dinlemeyince bu kez onu dışarı çıkardılar. Şube yönetimimizin görevden alınma gerekçesinin büyük kısmını bu olay oluşturuyor” dedi.

‘ALEVİ KURUMLARI ADINA ALİ AKTAŞ’I ÖNERİYORUZ’

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun 12 Aralık 2018 tarihinde CHP Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul’a gönderdiği resmi yazıda Alevi Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Ali Aktaş’ın 31 Mart 2018 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Antalya Büyükşehir Belediyesinde CHP’den meclis üyesi yapılması öneriliyor. Alevi Kültür Dernekleri Doğan Demir’in de aralarında bulunduğu altı ayrı Alevi örgütünün genel merkezinin imzasını taşıyan resmi yazıda, “…biz aşağıda imzası bulunan Alevi kurumlarının en büyük çatı örgütleri olarak Muratpaşa Belediye kontenjanından Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği için Alevi Bektaşi Federasyonu Mali Sekreteri ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Ali Aktaş Alevi kurumları adına öneriyoruz. Gereğinin yapılmasını bilgilerinize rica ederiz…” ifadelerine yer veriliyor.

2332990cookie-checkAlevi Kültür Derneklerinde kayyum tartışması!
Önceki haberDünyanın gen merkezi Türkiye betona yenik düşmesin diye 124 STK ayağa kalktı!
Sonraki haberEğitimde zorunlu çevre dersi için kanun teklifi Meclis’te
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.