Alevi köyüne Cemevi yerine Cami mi?

CHP İstanbul Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek, BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan  tarafından  yanıtlanmak  üzere Kayseri ili, Sinanobası İlçesine bağlı İğdeli Köyü’ne Cemevi yerine Cami yapma girişimlerinin doğru olup olmadığını sordu.


Bu köyde oturan Alevi kökenli yurttaşların köylerine Cemevi yapma talebine Cami ile karşılık verilmek istendiğini  belirten Gülçiçek, Meclis Başkanlığı aracılığıyla Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
 
“Ülkemizde Alevi yurttaşlarımızın yaşadıkları yerleşim yerlerine (köylere), yerel yöneticiler tarafından kamu kaynakları kullanılarak, bazı vakıfların katkılarıyla cami yaptırma girişimleri başlatılmış ve yaptırılmaktadır. Bilindiği gibi Alevi yurttaşlarımız ibadet yeri olarak Cemevlerini kabul etmekte ve ibadetlerini Cemevlerinde gerçekleştirmektedir. 


Son olarak Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi İğdeli Köyüne, köylünün karşı çıkmasına karşın cami yaptırılmak istenmektedir.


1. Köyde yaşayan yurttaşlarımızın istememesine karşın neden bu köye cami yaptırılmak istenmektedir ?
2. Bu köyümüze cami yerine, köyde yaşayan vatandaşlarımızın istemleri doğrultusunda Cemevi yaptırmayı düşünüyor musunuz ?
3. Alevi yurttaşlarımızın yaşadığı köylere cami yaptırılmasındaki amaç nedir ?
4. Cami yaptırılmak istenen köyümüzde, yurttaşlarımız arasındaki cami yapımı nedeniyle doğan huzursuzluğun önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunmayı düşünüyor musunuz ?”


UYGULAMAYI KENAN EVREN BAŞLATMIŞTI


Alevi Köylerine Cami yapma uygulaması ilk kez 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Kenan Evren tarafından başlatılmıştı.Bu dönemde köylülerin karşı çıkmasına karşın Tunceli İlinin köyleri başta olmak üzere bir çok Alevi Köyüne zorla cami yaptırılmıştı.


Kenan Evren, 12 Eylül’ün 26. yılında yaptığı açıklamada da, 12 Eylül’den sonra  tek İmam Hatip Okulu açtıklarını, bu okulun da Tunceli’de olduğunu söylemişti.


 

1029100cookie-checkAlevi köyüne Cemevi yerine Cami mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.