Aliyev imza öncesi kibarca uyardı…

İsviçre, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin protokollerin bugün imzalanacağı resmen açıklandı.

Azerbaycan Devlet Televizyonu’na bir açıklama yapan İlham Aliyev, Ermeni güçlerinin işgal ettikleri topraklardan çıkması ve Azeri mültecilerin kendi topraklarına geri dönmeleri gerektiğini belirterek, ”Bizim tutumumuz tamamen uluslararası hukuk ilkeleri temelindedir. Biliyorsunuz, BM Güvenlik Konseyi’nin (Karabağ konusunda) 4 kararı var. Diğer uluslararası kuruluşların da kararları ve bildirileri var. Sonuç olarak uluslararası hukuk açısından da çok güçlü konumdayız” dedi.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Moldova’nın başkenti Kişinev’deki görüşmesinde sonuç alınamadığını belirten Aliyev, genel olarak süreçte belli ilerlemelerin sağlanabildiğini vurgulayarak, ”Ancak maalesef taraflar asıl konularda uzlaşamıyor, bunun da nedeni Ermenistan’ın yapıcı olmayan tutumudur” dedi.

TÜRK-ERMENİ PROTOKOLÜ

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanması öngörülen protokollere değinen Aliyev, ”Biz, başka ülkeler arasında olan veya olacak ilişkilere karışmıyoruz. Bunu doğru bulmuyoruz. Aynı doğrultuda biz de kendi içişimize başkasının karışmasını istemiyoruz ve buna imkan vermiyoruz” dedi.

Aliyev, söz konusu protokollerde Karabağ konusu gözönüne alınmamasına karşın, Ankara’dan yapılan resmi açıklamalar ve kişisel görüşmelerde ”Karabağ sorunu çözülene kadar protokollerin TBMM tarafından onaylanmayacağı, sınırların açılmayacağı” yönündeki görüşlerin defalarca dile getirildiğini hatırlattı. Bu konudaki görüşlerin Türkiye’den Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM Başkanı, Dışişleri Bakanı tarafından dile getirildiğini belirten Aliyev, ”Biz buna inanıyoruz. İnanıyoruz ki böyle de olacak. Bu durumda bölgeye barış gelebilir. Bu şekilde bölgedeki bütün ülkeler olumlu gelişmeden başarıyla yararlanarak, sorunlarını kendi aralarında halledebilir. Ancak bu durumda bölgede geniş çaplı işbirliği kurulabilir” dedi.

”Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde normalleşmenin, sınırların açılmasının gelecekte Yukarı Karabağ sorununun çözümüne yardımcı olabilir” yönünde görüşler bulunduğunu, ancak kendisinin bu düşünceye katılmadığını belirten Aliyev, ”Çünkü bence Türkiye-Ermenistan ilişkileri Yukarı Karabağ çözümünden önce normalleşirse, o zaman Ermenistan’ın müzakereler sürecindeki tutumu daha da sertleşebilir. Ermenistan bunu kendisinin siyasal ve diplomatik başarısı gibi göstermeye çalışacak ve belli ki müzakerelerde daha sert ve kabul edilemeyecek bir tutum takınacaktır. Bunu söylemek için yeterince sebep var. Müzakereler sürecinde ve çeşitli aşamalarda yaşanan hadiseler bunu ispatlıyor” diye konuştu.
Karabağ sorununun çözümüyle, Türkiye-Ermenistan sınırlarının açılması süreçlerinin birbirine paralel gitmesi gerektiğini vurgulayan Aliyev, iki süreç arasında resmi olmasa da gayriresmi bağlantı bulunduğunu ve bu bağlantının korunması gerektiğini dile getirdi.

Aliyev, ”İki sorun birbirine paralel olarak aynı anda çözülmeli, aksi takdirde bölgedeki statüko olumsuz yönde değişebilir. Topraklarımız uzun yıllardır işgal altında, statükonun değişmesi çok gerekli, ancak bu değişim olumsuz tarafa olursa bölgede hoş olmayan süreçler başlayabilir” dedi.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin çok yüksek düzeyde olduğunu belirten Aliyev, ”Verilen sözlere inandığımı bir kez daha söylemek istiyorum. Türk yöneticiler tarafından yapılan açıklamalara inanıyorum ve Yukarı Karabağ meselesi çözülünceye kadar Türkiye-Ermenistan sınırının açılmayacağından eminim” diye konuştu.

1221110cookie-checkAliyev imza öncesi kibarca uyardı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.