Açlık sınırı: 730 YTL

KESK Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen araştırmada, TÜİK 2003 Yılı Hanehalkı Harcama Kalıbı, TÜİK madde fiyat ortalamaları ve 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde yaşaması için gereken kalori miktarını içeren beslenme kalıbının dikkate alındığı ifade edildi.


Araştırmada, 4 kişilik bir aile için minimum gereksinimlerin karşılanmasında gerekli tutarın 730 YTL olduğu hesaplandı. Bu tutarın geçen ay 729, geçen yıl aynı döneminde ise 647 YTL olduğu dile getirildi.


Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailede bireylerin zorunlu gıda harcamaları yetişkin kadın için aylık 163,84, yetişkin erkek için 211,68, 15-19 Yaş Erkek Çocuk için 223,71, 4-6 yaş grubu çocuk için 130,84 YTL.


Yoksulluk sınırı olarak nitelendirilen, "insanca yaşam için yapılması gereken harcamanın" 4 kişilik bir aile için 2 bin 310 YTL olarak hesaplandığı araştırmada, giyim ve ayakkabı için yapılması gereken minimum harcamanın 144, konut, su, elektrik vb. için 655, mobilya, ev bakım vb. için 132, sağlık için 51, ulaştırma için 225, haberleşme için 99, eğlence ve kültür hizmetleri için 51, eğitim için 45, lokanta, yemek, otel vb. için 96, çeşitli mal ve hizmetler için 82 YTL olduğu belirtildi.


Araştırmada, yoksulluk sınırının geçen yılın aynı ayına göre 261 YTL artış gösterdiği, kamu emekçilerinin ortalama çıplak ücretlerindeki artışın ise bu miktarın yarısından az olduğu dile getirildi.


Kamu emekçilerinin ortalama ücretlerinin yoksulluk sınırını yakalaması için yaklaşık 1200 YTL’nin üzerinde bir ek gelire ihtiyaç olduğu kaydedilen araştırmada, "Kamu emekçisi aldığı ücretle ancak 7 gün yoksulluk sınırında, 23 gün açlık sınırında yaşıyor" denildi.


KESK tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı hesabında harcama yüzdesi gıda, içecekler ve diğerlerinde 31,6, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda 28,3, ulaştırmada 9,8.


KESK Genel Başkanı Sami Evren, araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, TÜİK’in belirlediği açlık ve yoksulluk sınırının, halkın gerçekliği ile ilgisi olmadığını iddia etti.


Son dönemde ortaya konulan istatistiki verilerin güven vermediğini öne süren Evren, "Kamu emekçilerinin ücretleri, sanki tüm kamu emekçileri çalışmayan bir eşe, 2 çocuğa sahipmiş gibi açıklanıyor. Bu da yetmiyor elimizden alınan vergi iadelerine karşılık, gündeme getirdikleri ve ciddi hak kayıplarına yol açan vergi indirimlerini hesaba katıyorlar. Yani halkla, emekçiyle oyun oynuyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

1066580cookie-checkAçlık sınırı: 730 YTL

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.