‘Almanya seçimlerinde Türkler etkili’

Almanya’nın en çok satan gazetelerinden Bild’in “Seçimin sonucunu Türkler mi belirleyecek?” manşetinin yankılarını değerlendiren gazete şu yorumu yaptı:

“Almanya’da bir milyon sekiz yüzbin Türk yaşıyor. Bunların üçte biri seçmen, ki bu da toplam seçmenin yüzde 1,2’sine tekabül ediyor. Bu, seçimin kaderini belirleyen oran olabilir. Schröder’in 2002 seçimlerini yaklaşık böyle bir farkla, 6027 oyla aldığını unutmamak lazım.”

İngiltede’de yayınlanan The Times, Almanya’daki Türklerin oylarını hedefleyen Schröder’in, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinin Frankfurt yakınlarındaki tesislerini ziyaretinin de altını çizdi.

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Guardian ise, “Türkiye, Almanya seçimlerine damgasını vurdu” manşetiyle Türk göçmenlerin seçimlerde etkin olduğu yorumunu yaptı. The Guardian; Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer’in Bild gazetesine verdiği demeci aktarırken şimdiye kadar seçim tartışmalarında küçük bir yer işgal eden Türklerin, oylama yaklaştıkça ağırlığını hissettirdiğini yazdı. Gazete, Fischer’in “Türkiye bizden tamamen farklı bir kültürden geliyor. Ekonomik işbirliği tamam, gümrük birliği tamam, ancak Türkiye’deki nüfus fazlasının serbest dolaşımına hayır” sözünü de aktardı.

Der Tagespiegel de, Başbakan Gerhard Schröder’in atağını değerlendirirken “Eğer seçim kampanyasında sergilediği performansı iktidarda sergileseydi bu seçime gerek kalmazdı” yorumunu yaptı. Gazete Başbakan’ın ayrıca, orta yolcu imajını da sağlamlaştırdığı, bir yandan ekonomide reformun gereğini savunurken, öte yandan sosyal duyarlılıktan ödün vermediğini belirterek rakibi Angela Merkel’in karizmadan yoksun olarak tanımladı.

GÜNTER GRASS’IN YORUMU
Nobel ödüllü Alman edebiyatçı Günter Grass The Guardian’da yazdığı makalede, Schröder iktidarına not verdi. Grass’ın tam not verdiği Başbakan’ın Irak politikasını şöyle yorumladı:

“Sosyal Demokrat Yeşiller iktidarının kararlı tutumu sayesinde, askerlerimiz uluslararası hukuka aykırı bir savaşa bulaşmamış oldu. Bu siyaset Almanya’nın imajını güçlendirmiştir.”

AÇIK GAZETE: Göçmen Türklerin Almanya seçimlerinde daha etkin olması yine Türkiye’nin vatandaşlık hakkı konusunda izlediği yanlış politikayla engellendi. Alman Haber Ajansı (DPA) araştırmasına göre; 1 Ocak 2000 tarihinden sonra yeniden Türk vatandaşlığına geçtikleri için, Alman vatandaşlığını doğrudan kaybeden yaklaşık 20 bin 500 Türk seçimlere katılamayacak. Gerçek sayının resmi rakamlara yansımadığı ve daha fazla olduğu öngörülebilir. Oysa Almanya’da İngiltere’de olduğu gibi çift pasaport hakkı kazanabilseydi Türk seçmenlerin oranı yüzde 1.2 değil 2’yi aşabilirdi. Bu oyların tamamının yüzde 50 oy pesinde koşan partilere yansıması ise iki katı yani yüzde 2.4 yerine 4 olabilecekti.

İLGİLİ KÖŞE: ALMANYA’DAN… Ozan Ceyhun / Her oy çok değerli

İLGİLİ HABER: 20 bin Türk oy kullanamayacak…

1114370cookie-check‘Almanya seçimlerinde Türkler etkili’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.