Almanya’da ırkçı saldırıda hayatını kaybedenler anıldı

Erhan NAKIŞ / EVRENSEL Hanau – Almanya’nın Hanau kentinde 9 kişin yaşamını yitirdiği ırkçı saldırı, barın önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

Almanya’nın Hanau kentinde gerçekleşen ırkçı saldırı, barın önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Yaşamını yitirenlerin aileleri ve arkadaşları olay yerinde toplanarak bir basın açıklaması yaptı.

Saldırıda hayatını kaybeden Ferhat Unvan’ın arkadaşları adına konuşan Newroz, “Biz bu şehirde doğduk büyüdük. Burada okula gittik ve bu şehirde herkes gibi bizde yaşıyoruz. Bu şehir bizim ve kendi şehrimizde ırkçılar tarafından katlediliyoruz. Kendi şehrimizde sokağa çakmaktan korkuyoruz. İnsan yaşadığı şehirden korkar mı?” dedi. Newroz ayrıca, Hanau’da ölenlerin her yerde hatırlanması için çaba sarf etmeleri gerektiğini ifade etti.

İkinci saldırının gerçekleştiği Kesselstadt da ise sessiz bir yürüyüş gerçekleştirildi. Katliamın bir kez daha kınandığı yürüyüşün ardından saldırının yaşandığı yere karanfiller bırakılarak ırkçılığa karşı mücadelenin önemi vurgulandı.

Bugün Hanau’da bulunan Freiheitsplatz meydanında da merkezi bir eylem düzenlenecek.

Almanya’nın Hanau kentinde 20 Şubat Çarşamba gecesi özel aracıyla iki nargile kafesine saldırarak 9 göçmeni katlettikten sonra, 72 yaşındaki annesini de öldürerek intihar eden 43 yaşındaki Tobias Ratje’nin iyi eğitim aldığı, üniversite okuduğu ve kararlı bir Neonazi olduğu açıklandı. Henüz kimlerle bağlantılı olduğu konusunda ise bir bilgi paylaşılmadı. Özellikle internet aracılığıyla diğer Neonazilerle irtibat içinde olabileceği tahmin ediliyor.

IRKÇILIK YÜKSELİYOR

Almanya’da ırkçı saldırılar son dönemde yeni boyutlar kazanarak artıyor. Saldırılar sadece mültecilere, yabancı kökenlilere değil, ırkçılık ve yabancı düşmanı politikalara karşı çıkan Almanlara karşı da gerçekleştiriliyor. Perşembe akşamı onlarca kentte yapılan gösterilerde ırkçı terör örgütlerine karşı etkili önlemler alınması çağrısı yapıldı.

Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın raporuna göre Almanya’da aşırı sağcı şiddette 2018’de yüzde 71,4 artış kaydedildi. 2017’de aşırı sağcı şiddet eylemlerinin sayısı 28 iken bu sayı 2018’de 48’e yükseldi. Bu da ırkçı şiddetin tehlikeli bir boyuta ulaştığını açık olarak gösteriyor. Hükümet cephesinden ırkçı saldırılara karşı yeni bir düzenleme yapılabilmiş değil. (EVRENSEL DIŞ HABERLER)

2388630cookie-checkAlmanya’da ırkçı saldırıda hayatını kaybedenler anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.