‘Almanya’daki Türk basınının derdi başka’

Dr. Schumann, University of Erlangen, The School of Oriental and African Studies’te (SOAS) verdiği konferansta Almanya’daki Türk medyasını anlattı. İngilizce verilen konferansı çoğu İngiliz medya öğrencileri ve araştırmacılar izledi.

Alman araştırmacı Almanya’da 60’yı yıllarda misafir işçi Türkler’in günümüze kadar yaşam biçimleri ve basınla ilişkisi konusunda araştırmalarını anlattı.

Dr. Schumann, 3’ncü ve 4’ncü kuşak Türkler’i Almanlar’la eşit vatandaşlık hakkına sahip “toplum” olarak niteledi.

Almanya’da iki tür Türk basını olduğunu belirten Dr. Schumann, “Birincisi yeşil sermayeye kardan çok halkı eğitmeyi amaçlayan Zaman, Türkiye gibi gazeteler bulunuyor. İkinci olarak da Almanya’da ticari amaçlı yola çıkıp bugün nüfuz sağlamak ve Avrupa çapındaki şirketlerini desteklemek amacına yönlendiren Doğan gurubunun Hürriyet ve Milliyet gazetecilik deneyimlerinden söz edilebilir” dedi. l

EDİTÖRYAL KONTROL TÜRKİYE’DEN

Konuşmacı bu gazetelerin bir Avrupalı Türk kimliğinin yaratılmasında ve tanımlanmasında belirleyici bir rol oynadıklarını vurgulayarak, özellikle Hürriyet gazetesinin Avrupa’daki içeriğinin bile merkezden editöryal kontrola tabi tutulduğunu hatırlattı.

Dr. Schumann,  ulusötesi kimliklerin coğrafya tanımaksızın kendilerinin kendilerinin doğdukları büyüdükleri coğrafyaya (Türkiye’ye) medya aracılığıyla bağlı hissettiklerini ve Avrupa’daki Türk toplumlarının deneyimlerinin Avrupa’da bir küçük Türkiye yaratmak olduğunu  (Türkiye’yi Avrupaya getirmek) öne sürdü.

Dr. Schumann Almanya’daki alternatif Türk basınını şöyle anlattı:

“Reklama dayanmayan alternatif basın örneklerinin çok olmamakla beraber örneklerine rastlandı. Perşembe gazetesinin bu alandra bir ilke imza atmakla beraber hedef kitlesini iyi tayin edemediği için yayın hayatı da kısa oldu… Internet gazeteciliğin yerel haberde geleceğine ilişkin Almanya’da bazı cemaat sietleri ve politik örgüt siteleri dışında derli toplu bir internet yayıncılığının henüz başlamadı söylenebilir. Bu nedenle Almanya’da Türkler’e ilişkin internet haberciliğinden bahsetmek erken denilebilir…”

 

 

 

1123340cookie-check‘Almanya’daki Türk basınının derdi başka’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.