ALMANYA’DAN… Muhatablarımızın tek bir sorusu var

Salı Günü’nden beri Berlin’de bir CTP Heyeti’ne özellikle SPD ile ama Yeşiller, CDU ve Sol Parti üyesi milletvekilleri ile de gerçekleşen görüşmelerde eşlik etmekteyim. Konumuz elbette Kıbrıs. Kıbrıs’ın belki son şansı olan yaşadığımız süreç. Kıbrıs’ta barış ve çözüm konuşulmakta sürekli.

SPD Genel Sekreteri, milletvekilleri, eski bakanlar, parti asistanları, Türkiye ve Kıbrıs uzmanları, CDU’lu, Yeşil ve Sol Parti’li milletvekilleri, gazeteciler ve bazı bilim adamları muhatablarımız.

Görüşmelerimiz sırasında hepsinin sorduğu neredeyse ortak bir soru var: “AKP’nin yasaklanmaya çalışılması konusunda ne düşündüğümüz”.

Konuştuğumuz şahısların tümü bunu “anti-demokratik” bir uygulama olarak tanımlamaktalar. Tüm Alman muhatablarımız AKP söz konusu olduğunda “AK Parti” diye Türkçe olarak partinin adını söylemeye özen gösteriyorlar. AKP’nin Türkiye tarihinde ilk defa “Avrupalı” bir çizgiye sahip olduğunu söyleyenlerin sayısı hiç de az değil. Partinin din ile olan ilişkisi konusunda eleştirisel olarak bir kaç söz söylense de “Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ya da Kıbrıs Politikası alanında AKP ile bir şans yakaladığına” inandıklarını dile getiriyor neredeyse hepsi.

Özellikle sosyaldemokrat muhatablarımız CHP’nin adını neredeyse anmaz haldeler. CHP adı dile getirilmeden “AB karşıtları” diye anımlanan grubun içinde konu oluyor en fazla!

Hepsinin ortak endişesi ise AKP’ye yönelik bu anti-demokratik uygulamadan medet umanların demokratik seçimle başaramadıklarını gerçekleştirip AKP’yi yasaklatarak devre dışı bırakması. Böyle bir durumun AB’de en çok Türkiye karşıtlarını sevindirdiğini dile getirmekteler hep.

AKP’nin yasaklanması halinde Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin sabote olacağı hepsinin ortak görüşü. Böyle bir durumda Türkiye Ekonomisi’nin büyük bir kriz yaşayacağına eminler. Ayrıca Türkiye’nin demokratikleşmesi sürecinin de büyük bir gerileme dönemine gireceğinden endişe ediyorlar. Kıbrıs Sorunu’nun bu yasaklama ile çözülmesinin imkansız olacağını dile getirdi bir çoğu.

Yukarıda bu yazdıklarım gerçekten hiç abartmadan bize anlatılanları aktarmak amaçlı. Çünkü yine kendi içine kapanan ve kendi içinde didişmeye başlayan Türkiye’de kamuoyunun “Türkiye dışında ülkenin nasıl görüldüğünü” bilmesinde yarar olduğuna inanıyorum.

Durum bu!

1616250cookie-checkALMANYA’DAN… Muhatablarımızın tek bir sorusu var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.