ALMANYA’DAN… Prodi ve Bonini

Prodi ve Bonini, Türkiye’de sosyal demokrasinin umudu ise: İyi geceler!

Türkiye’de CHP Başkanı Deniz Baykal kalkıp Almanya’ya gelse ve hristiyan demokrat Şansölye Merkel ile buluşsa ve ardından Türkiye’ye dönüp bunu SPD ile koalisyon ortağı olan hükümetin başbakanı ile görüşmesini “CHP’nin Alman sosyal demokratlarla işbirliği” olarak tanımlasa gülerdik değil mi?

Prodi ve Karayalçın buluşmasının farkı ne?

Prodi bir liberal İtalyan politikacı. Hatta sağa yakın. İtalya’da oluşturulan bir ittifak nedeniyle sosyal demokratların da desteklediği ittifak lideri oldu. Ama sosyal demokrat olmadı. Başbakan oldu.

Sevip, saydığım Murat Karayalçın İtalya’ya gidip Prodi ile konuşabilir. Deniz Baykal’ın da Almanya’da Merkel ile konuşabileceği gibi.

Unutmamak gerekiyor. Türkiye İtalya değil. İtalya’nın çok özel koşullarında gündeme gelen bir seçim ittifakı günümüz koşullarında Türkiye için gerçekçi bir model değil. AKP iktidarını devirmek amacıyla lider ve imaj sorunu olan bir sosyal demokrasinin Türkiye’deki hangi Prodi benzeri ya da kopyasi arkasında biraraya geleceğini ve gerçek sosyal demokrat seçmenin de bunu nasıl “yiyeceğini” çok merak ediyorum.

Medyada bu maceraya destek veren köşe yazarları dilediklerini yazma özgürlüğüne sahipler. Ama sosyal demokrasi adına birilerinin Prodi modelini Türkiye’ ye umut olarak sunmaları beni şaşırtıyor.

Bu modellere karşı en eleştirdiğim haliyle bugünkü CHP çok daha gerçekçi alternatif bence.

Ve daha da acı bir gelişme ise kendisini sosyal demokrat diye tanımlayan SHP’nin Prodi hükümetinde bakan olan eski AB komiseri Bonino’nun Radikal Partisi ile işbirliği yapacak olduğunu açıklaması.

İtalya’da sosyal demokratların çok sayıda partiye dağılmış olmaları nedeniyle Prodi’ler, Bonino’lar iktidardalar. Aynı nedenle onları bir de Türkiye’ye mi getiriyoruz?

Bonino ve Radikal Partisi ilginçtir AKP Hükümeti’nin en hararetli destekçileri.

Adları radikal ama kendileri “düzene radikal olmayanlardan daha fazla uymuş” ve sosyal demokrasiden fersah, fersah uzak bir parti ile işbirliği yapıp Brüksel’de Türkiye için lobi yapacakmış SHP.

Hatırlatmakta fayda var: Bonino’nun Radikal Partisi’nin AP milletvekilleri AP’de sosyal demokratlarla birlikte çalışmadıkları gibi hep onların karşısındalar.

Bir yandan Sosyalist Enternasyonal’a CHP’nin yanı sıra üye olmak isteyen ve Almanya’da SPD Kongrelerine katılan SHP diğer yandan sosyal demokrasi ile uzaktan yakından ilgisi olmayan Bonino ve onun Radikal milletvekilleri ile yaptığı işbirliğini acaba nasıl açıklayacak?

Üstelik yanlış bu yapılan. Bonino ve Radikal Parti zaten AKP ne isterse yapıyorlar. Bunun için SHP’ye ihtiyaç yok.

Ancak Türkiye konusunda sorunlu olan sosyal demokrat milletvekilleri SHP’nin AP’de tüm sosyal demokratların ciddi anlamda “muhatap” bile almadığı bir grupla Türkiye için “lobi” yaptıklarını gördüğünde bu işbirliği yarar değil zarar getirecek.

CHP’yi faydalı olmamakla suçlarken “kendisi zararlı” olmak buna derler her halde. SHP’ye bu popülizmin bir şey getirmeyeceğini anlatmak gerek.

Hem Türkiye’de sosyal demokratlara, hem de Türkiye’ye hiç bir yararı olmayacak eylemlerden kaçınılsa daha iyi olacak.

1615300cookie-checkALMANYA’DAN… Prodi ve Bonini

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.