ALMANYA'DAN… SPD'de yumuşak 'darbe'

Özellikle yüzbinlerce Türkiye kökenli Alman ya da Türkiye vatandaşı yaşadığı ve de son dönemlerde "Almanyalı Türkiye kökenli elitlerin" yoğun bir şekilde Kuzey Kıbrıslı Türklere destek verdiği için KKTC açısından her geçen gün daha önemli bir ülke haline gelen Almanya'da geçtiğimiz Pazar Günü sosyaldemokratlar, yani SPD üyeleri, radyo ve televizyonlar aracılığı ile partilerinin yönetimin değiştiğini öğrendiler. Aslında partinin 2009 yılının Eylül ayında yapılacak olan federal seçime yönelik stratejisini belirlemek amacıyla biraraza gelen SPD yöneticileri bu konuyu konuşmaya fırsat bulamadılar. Son aylarda seçmenlerin desteğini tamamen yitiren SPD Başkanı ve Rheinland Pfalz Eyaleti Başbakanı Kurt Beck'in artık havlu atmasının zamanı zaten gelmişti ve bekleniyordu. Ama Pazar Günü beklenmiyordu. Pazar Günü bir tür yönetime el koymak zorunda kalan SPD'li yöneticiler Almanya'nın başarılı ve seçmenler tarafından sevilen Dış İşleri Bakanı Frank Walter Steinmeier 2009 yılı yapılacak olan federal seçimlerde SPD Başbakan Adayı ilan edildi. Bu sırada "atık başkan olarak sözü geçmeyen" Kurt Beck'ten SPD Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı.

"Darbe" sonrası kameraların karşısına geçen Başbakan Adayı  ve SPD Başkan Yardımcısı Frank Walter Steinmeier, kendisinin partiyi hızla yapılması planlanan olağanüstü kurultaya kadar yöneteceğini ve bu kurultayda SPD Başkanlığı için adaylarının Franz Müntefering olduğunu açıkladı.

Almanya'nın Hessen Eyaleti SPD Başkanı Andrea Ypsilanti'nin Hessen Eyalet Seçimi öncesi seçmenlere verdiği "kesinlikle Sol Parti ile koalisyon hükümeti kurmayacağım" sözünü seçim sonrası tutmaması ve SPD'nin bu nedenle halkın gözünde imaj kaybına uğraması ve de bu krizde Kurt Beck'in partideki kontrolü kaybetmesi SPD'nin kamuoyu yoklamalarında yüzde 20'lere inmesine neden olmuştu. Tutulmayan bir söz hem partiyi aşağılara çekti hem de Kurt Beck'in kariyerini sona erdirdi.

Partinin yeni Başkan adayı Franz Müntefering daha önce de SPD Başkanlığı yapmış, kanser hastası olan eşi ölüm döşeğindeyken "benim yerim eşimin yanı, ona bakacağım" diyerek Federal düzeyde Başbakan Yardımcılığı'ndan ve Çalışma Bakanlığı'ndan istifa etmiş ve Temmuz ayında eşinin vefatının ardından partililerin "Franz, gel sana ihtiyacımız var" demeleri üzerine aktif siyasete geri dönmüştü. 68 yaşında olan Franz Müntefering belki de Willy Brandt'dan sonra günümüzde en fazla SPD'nin sembolü konumunda olan isimlerin başında gelmekte.

Alman medyası bu yönetime el koyma operasyonunu "Schröder'cilerin parti yönetimine geçmesi" olarak yorumladı. Franz Müntefering ve Frank Walter Steinmeier, Gerhard Schröder'in çok yakın mücadele arkadaşları olarak biliniyorlar. CTP'li politikacılar Kutlay Erk, Ünal Fındık ve Mustafa Yektaoğlu'nun da iyi tanıdığı Franz Müntefering'in yönetiminde iki kez Gerhard Schröder için "Almanya'nın yeni yerlileri Başbakan Schröder'i destekliyor" seçim kampanyalarını organize etmiş biri olarak bu son gelişmeyi olumlu bulduğumu belirtmek istiyorum. Hem Almanya hem de SPD için ve SPD'nin Sol Parti gibi ülkenin çıkarlarını tehdit eden unsurlarla hükümet ortaklıklarından en azından federal düzeyde uzak durması için dogru kadro göreve geldi. SPD tekrardan inandırıcılığını kazandı.

Bu gelişme Türkiye ve Kuzey Kıbrıs dostlarının parti içinde daha etkili olması anlamına da geliyor yorumunu yapanlar var. Bu yorumu ben okurlarına bırakmaktan yanayım!

1616490cookie-checkALMANYA'DAN… SPD'de yumuşak 'darbe'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.