Alternatif su forumu başladı

“Alternatif Su Forumu”, İstanbul Bilgi Üniversitesinin Santralistanbul Kampüsü’nde başladı.

Forumun açılışında konuşan Musacchio, suyun bir insan hakkı olması ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından deklare edilmesi gerektiğini söyledi.

Alternatif Su Forumu’nun küresel bir hareket olduğunu kaydeden Musacchio, “İstanbul’dan daha güçlü çıkacağımıza inanıyorum. Dünya Su Forumu, özel bir yapıdır ve orada su problemleri için demokratik bir karar verilemez” görüşünü savundu.

ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da suyun kutsal bir hak olması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Dünya Su Forumuna katılıp, görüşlerimizi söyleyebileceğimizi düşünüyordum ancak arkadaşlarımızın sınır dışı edilmesi üzerine katılmadım. ‘Uluslararası sermaye ile toplumun çıkarları karşı karşıya geldiğinde ne olacak?’ sorusuna cevap vermemiz gerekiyor. Bunun cevabı, Alternatif Su Forumu’dur.”

Alternatif Su Forumu Organizatörü Gökşen Şahin de 5. Dünya Su Forumu’nun, sadece birkaç Sivil Toplum Kuruluşunun (STK) davet edildiği ve yurt dışından çok sayıda STK’nın toplantı önerilerinin reddedildiği bir yapıda düzenlendiğini iddia etti.

Şahin, 5. Dünya Su Forumu’nun yapısını kabul etmedikleri için Alternatif Su Forumu’nu düzenlediklerini ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:

“Burada, Türkiye’deki su kaynaklarının ve baraj gibi yatırımların özelleştirme sürecine açılmasını konuşacağız. Başka bir su yönetimi mümkün. Su, dünyadaki bütün insanların ortak kamusal mülkiyetidir. Su, tüm ekosistemlerin vazgeçilmez kaynağı ve temel ihtiyacıdır. Suyun toplumlar, insanlar, cinsiyetler ve ülkeler arası dayanışmanın gelişmesine katkıda bulunması gerekir.

Türkiye’de bugüne kadar süregelen doğal kaynakların sonuna kadar tüketilmesine dayalı, çevreyi gözetmeyen kalkınmacı anlayış terk edilmeli, baraj projeleri bu eksende yeniden gözden geçirilmelidir. Suyun ve doğal kaynakların özelleştirilmesi fikrinden vazgeçilmelidir.”

Alternatif Su Forumu, yarın sona erecek.

1191940cookie-checkAlternatif su forumu başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.