Altın Portakal bölündü

Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapılan kapanış ve ödül töreninde Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması sonuçları açıklandı. En İyi Film Ödülü, ”Bornova Bornova” ile ”Kosmos” filmleri arasında paylaştırıldı.

Festivalde verilen bazı ödüller ve kazananlar şöyle:
-En İyi Film: ”Bornova Bornova” – ”Kosmos”
-En İyi İlk Film: ”İki Dil Bir Bavul”
-En İyi Yönetmen: Reha Erdem – ”Kosmos”
-En İyi Senaryo: Onur Ünlü – ”Beş Şehir”
-En İyi Erkek Oyuncu: Öner Erkan – ”Bornova Bornova”
-En İyi Kadın Oyuncu: Nergis Öztürk – ”Kıskanmak”
-En İyi Kurgu: Erkan Tekemen – ”Bornova Bornova”
-En İyi Sanat Yönetmeni: Zeynep Koloğlu – ”Usta”
-En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Volga Sorgu – ”Kara Köpekler Havlarken”
-En İyi Yardımcı En İyi Müzik: Mehmet Erdem ile Özgür Akgül – ”Deli Deli Olma”
-En İyi Görüntü Yönetmeni: Florent Herry – ”Kosmos”
-Kadın Oyuncu: Damla Sönmez – ”Bornova Bornova”
-Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü (Ses-Efekt-Kostüm-Makyaj-Saç Tasarımı): ”Kosmos”
-Behlül Dal Jüri Özel Ödülü (Genç Yetenek): ”Usta” filminin yönetmeni Bahadır Karataş, ”40” filminin yönetmeni Emre Şahin, ”Ben Gördüm-Min Dit” filminin öykü yazarı Evrim Alataş ile ”Beş Şehir” filminin oyuncusu Tansu Biçer.

KIRMIZI HALIDA YÜRÜDÜLER

Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapılan törenin öncesinde kırmızı halı geçişi yapıldı.

Festivalin konuğu Türk ve dünyaca ünlü sanatçılar, ulusal ve uluslararası yarışma adayı filmlerin ekipleri ile jüri üyeleri kırmızı halıdan yürüyerek tören salonuna ulaştı.

Törene katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da salona kırmızı halıdan geçerek girdi. Vatandaşlar, Baykal’a da sevgi gösterilerini sürdürdü. Baykal’ın geçişi sırasında bazı gençlerin ellerinde küçük meşaleler taşıdıkları görüldü.

Festivalin kapanış ve ödül töreni, kırmızı halı geçişişinin tamamlanmasının ardından başladı.

Sunuculuğunu Burcu Kara’nın yaptığı 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ödül töreninde 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’na, genç yönetmen İnan Temelkuran’ın yönettiği ”Bornova Bornova” filmi 5 ödül kazandı. Altın Portakal Film Festivali, ”Bornova Bornova” ve Kosmos” filmlerine En İyi Film Ödülü’nü vererek, 46 yıllık tarihinde ilk kez bu ödülü iki filme paylaştırdı.

Festivalde yarışan 18 filmin 8’i yönetmenlerinin ilk filmi olma özelliğini taşırken, ilk filmlerden 6’sı, festivalden ödüllerle döndü.

İlk filmler arasında yer alan ve doğuda bir köye atanan öğretmenin ilköğretim öğrencilerine Türkçe öğretme çabalarının anlatıldığı, Özgür Doğan ile Orhan Eskiköy’ün yönettiği ”İki Dil Bir Bavul” filmi ise bu yıl ilk kez verilen En İyi İlk Film Ödülü’ne sahip oldu.

“BORNOVA BORNOVA” DAMGASINI VURDU

46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne ”Bornova Bornova” filmi damgasını vurdu.

İnan Temelkuran’ın yönettiği ”Bornova Bornova”, En İyi Film Ödülü’nün yanı sıra Erkan Tekemen’e En İyi Kurgu, genç oyuncular Öner Erkan’a En İyi Erkek Oyuncu ve Damla Sönmez’e de En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandırdı.
Film, Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) Jüri Özel Ödülü’nü de kazanarak 5 ödülle festivalden ayrıldı.

Festivalin en önemli ödüllerinden dördü ise Reha Erdem’in yönettiği ”Kosmos” filmine verildi.

”Mucizeler yaratan bir hırsızın” hikayesinin mistik kurguyla anlatıldığı film, En İyi Film Ödülü’nü,”Bornova Bornova” ile paylaşmasının yanı sıra Reha Erdem’e de En İyi Yönetmen Ödülü’nü getirdi.

Forent Herry’e En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü kazandıran ”Kosmos”, ses-efekt-kostüm ve saç tasarımını içeren Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’nü alarak festivalden 4 Altın Portakal Heykelciği ile döndü.

Onur Ünlü’nün senaryosunu yazıp yönettiği ”Beş Şehir” de Ünlü’ye En İyi Senaryo Ödülü’nü, başrol oyuncularından Tansu Biçer’e de Behlül Dal Jüri Özel Ödülü’nü kazandırdı.

İLK FİLMLERİN ÖDÜLLERİ

İlk filmler arasında yer alan ”Kara Köpekler Havlarken”, genç yetenekleri ödüllendiren Behlül Dal Jüri Özel Ödülü’nü, 4 filmle paylaşarak, yönetmeni Mehmet Bahadırer’e Altın Portakal Heykelciği kazandırdı.

Genç oyuncu Volga Sorgu da filmdeki etkili oyunculuğuyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı. Sorgu, 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde de ”Başka Semtin Çocukları” filmiyle yine aynı ödülü kazanmıştı.

Ödül kazanan ilk filmler arasında Bahadır Karataş’ın yönettiği ”Usta” Behlül Dal Jüri Özel Ödülü’ne layık görülürken, Zeynep Koloğlu’na da En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü getirdi.

EVRİM ALATAŞ’A ÖZEL ÖDÜL

Genç yönetmen Emre Şahin’in ilk filmi ”40” ile festivale katılan ilk Kürtçe film olma özelliğini taşıyan Miraz Bezar’ın yönettiği ”Ben Gördüm-Min Dit” de ”Behlül Dal Jüri Özel Ödülü’nü aldı.

”Ben Gördüm-Min Dit”, senaryoyu yazan Evrim Alataş’a özel ödül kategorisindeki Altın Portakal’ı getirdi.
Tarık Akan ile Şerif Sezer’in usta oyunculuklarını sergiledikleri ”Deli Deli Olma” filmi ise Mehmet Erdem ile Özgür Akgül’e En İyi Müzik Ödülü’nü kazandırarak, festivalden tek ödülle döndü.

Festivalde önceki yıllarda önemli ödüller kazanarak büyük başarı kazanan Türk Sineması’nın ünlü yönetmeni Zeki Demirkubuz ise 1930’lu yıllarda geçen Nahit Sırrı Ödik’in aynı adlı romanından uyarlanan ”Kıskanmak” filmi ile başrol oyuncusu Nergis Öztürk’e En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü getirdi. Demirkubuz, uyarlama filminin görsel iddiasına karşın, ödül sayısını bu festivalde yükseltemedi.

Bu yıl ilk kez verilen Kent Konseyi Jüri Özel Ödülü ile yönetmen İlksen Başarır da ilk filmi ”Başka Dilde Aşk”la festivalden ödülsüz dönmeyenler arasında yer aldı.

ÖDÜLSÜZ DÖNENLER

Yavuz Özkan ”İlkbahar Sohbahar”, Ümit Ünal ”Gölgesizler” ve Kutlu Ataman da ”Aya Seyehat” filmleriyle festivalden ödülsüz dönen ve şaşırtan tecrübeli yönetmenler oldu.

Mahmut Fazıl Coşkun’un ”Uzak İhtimal” ile Meriç Demiray’ın yönettiği ”Babam Büfe” ise, diğer 6 ilk filmin aksine Altın Portakal sayfasını ödülsüz kapatan ilk filmler arasında yer aldı.

BAYKAL’DAN “EN İYİ FİLM” ÖDÜLÜ

”En İyi Film Ödülü”nü veren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk sinemasının yeni bir atılım dönemine girdiğini belirterek, ”Bu yaratıcı ve yenilikçi dönem Türkiye’de insanlarımızın anlatacak hikayeleri olduğu içindir” dedi.

İnsanların her birinin içinde bu hikayeleri paylaşma isteği olduğunu dile getiren Baykal, izleyicilerin de bu hikayelerde kendi korkularını, kaygılarını, umutlarını bulduklarını ifade etti.

Türk sinemasının çok köklü ve saygın bir geçmişi olduğunu vurgulayan Baykal, bir zamanlar aydınların ”dudak büktüğü” Yeşilçam döneminin de sinema tarihine büyük katkısı olduğunu dile getirdi. Baykal, şöyle konuştu:

”Genç sinemacıları yürekten kutluyorum. Onların başarılarıyla iftihar ediyoruz. Türkiye sinemasının dönüşümüne büyük emek vermiş bir büyük sanatçı olan yakın bir zamanda kaybettiğimiz Halit Refiğ’i de saygıyla anıyorum.

Sinemamız, alaylı, mektepli geçmiş birikimleri değerlendiren, yeni üniversitelerde, yüksek okullarda uluslararası festivallerde çağdaş sinemayı yakalayan, vicdan sahibi, duyarlılık sahibi, kendisini, toplumu sorgulayan insanlarımızın ortaya koyduğu eserlerle gelecekte çok daha büyük başarıları ortaya koyacaktır. Anlatacak bir hikayesi olan herkesi saygıyla selamlıyorum.”

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de Türk sinemasının evrensel çizgiyi yakaladığını belirterek, ”Antalyalılar olarak bizim de ufak bir katkımız oluyorsa mutluluk duyarız” dedi.

GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Törende, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın juri üyesi Nurgül Yeşilçay, Öner Erkan’a ”En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü verdi. Öner Erkan da jüriye teşekkür etti.

Yeşilçay ise birbirinden güzel 16 film izlediklerini belirterek, ”Ne kadar çok hikaye birikmiş bu memlekette. Zaman zaman bu ülkede yaşadığım için mutlu oldum, zaman zaman öfkelendim, bazen kızdım, kendimi bir kum tanesi kadar zayıf ve güçsüz gördüm. Bu kadar büyük oyuncularla aynı toprakları paylaştığım için gururluyum” diye konuştu.

”Kıskanmak” filmi ile ”En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü alan Nergis Öztürk ise gözyaşlarına hakim olamadı.

”En İyi Senaryo Ödülünü”, ”Beş Şehir” filmiyle Onur Ünlü’ye veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ülger de festivalin bugüne gelmesinde emek veren herkese teşekkür etti.

”YÜREKLİ GENÇLER”

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Juri Başkanı Erden Kıral, yarışan pek çok filmin yükünü çocukların omuzladığını belirterek, ”Onlar çocuk oyuncu değil, çocuk. Masumiyetleri ve doğallıklarıyla filmlere çok şey kattılar. Onları kutluyorum ve ‘aferin’ diyorum” diye konuştu.

Genç yönetmenlerin Türk sinemasında çıtayı çok yukarılara taşıdığını dile getiren Kıral, birbirinden güzel filmler izlediklerini söyledi.

Kıral, Türkiye’de dertlerin ve sorunların çok değiştiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

”Genç arkadaşlarımız bu sorunları anlatım diliyle sinema yapıyorlar. Dertlerini çarpıcı şekilde aktarıyorlar. Genç yönetmenler çok yürekli. 1980’de askeri yönetime karşı biz de çeşitli teknikler geliştirmiştik. Yılmaz Güney olsun, ben olayım filmlerimizi yurt dışına kaçırdık, ama bu arkadaşlar çok yürekliler. Bir aydınlanmadan söz edebiliriz.”

Festivale bu yıl eklenen ”En İyi İlk Film” ödülünü açıklayan Erden Kıral, ”İki Dil Bir Bavul” ile ilgili olarak da ”Öyle bir film ki hepimizin gönlünü çaldı. Sanıyorum bu küçük başyapıt herkesin dikkatini çekecek ve ödüllere boğulacak” dedi.
Filmin yönetmenlerinden Özgür Doğan, ”Ana dilde eğitim her çocuğun temel insani hakkıdır” diye konuştu.
Doğan, ödülü Diyarbakır’ın Lice ilçesi Şenlik köyünde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Ceylan Önkol’un anısına aldıklarını söyledi.

Behlül Dal Juri Özel ödülü alan ”Ben Gördüm – Min Dit” filminin senaryo yazarlarından Evrim Alataş da ”Filmimiz kavgalı film gibi yansıdı ama ben burada, kavganın ötesinde kardeşliğin yansımasını görüyorum” dedi.
”En iyi film” ödülünü ”Kosmos” ile paylaşan ”Bornova Bornova” filminin yönetmeni İnan Temelkuran, 12 Eylül’ün Türkiye’nin üzerine ”bir asfalt çektiğini” ve kendilerinin o asfaltı çatlatan otlardan biri olmak istediklerini kaydetti.

HALKIN PORTAKALI ÖDÜLÜ ”DOMATES”E

Festival bünyesinde bu yıl ilk kez düzenlenen ve halkın çektiği filmlerden oluşan ”Halkın Portakalı” yarışmasında birinciliği, Dima Mat ekibi ”Domates” adlı kısa filmle kazandı.

Halkın portakalı yarışmasına katılan tüm ekipler de tören öncesi kırmızı halıdan geçerek halkı selamladı. Halkın Portakalı ödülü alan ekibe, pazardan dönen ve elindeki filede 3 portakal taşıyan bir kadın heykeli verildi.

Törende, sanatsal sinemanın en önemli çağdaş temsilcileri arasında gösterilen ünlü yönetmenler Theo Angelopoulos ile İtalyan Francesco Maselli’ye de ”Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verildi.

Ayakta alkışlanan Angelopoulos, festivale ”Zamanın Tozu” filmini sunmaya geldiğini ancak böyle bir hediye ile karşılaştığını belirterek, ”Teşekkür ederim” dedi.

ÜNLÜ SANATÇILAR ŞARKI SÖYLEDİ

Sunuculuğunu Burcu Kara’nın yaptığı gecede, ünlü oyuncu ve yönetmenler, şef Orhan Şallıel yönetiminde ki Antalya Devlet Senfoni Orkestrasının eşliğinde Selim Atakan’ın düzenlediği film şarkılarını seslendirdi.

Derya Durmaz ”Yıldızların Altında”, Sırrı Süreyya Önder ”Bahçede Yeşil Çınar”, Şebnem Köstem ”Senede Bir Gün”, Selen Uçer ”Bir Garip Yolcu”, Ayça Damgacı ”Mavi Boncuk”, Ayça Varlıer ”Güzel Bir Hikaye”, Yavuz Bingöl ”Anlamazdın”, Hande Ataizi ”Boşvermişim Dünyaya”, Melike Demirağ da ”Arkadaş” şarkısını söyledi.

Hande Ataizi, gazetecilere yaptığı açıklamada, 33. Altın Portakal Film Festivali’nde ”Mum Kokulu Kadınlar” filmindeki rolüyle aldığı Altın Portakal heykelciğinin evine giren hırsızlarca çalındığını ifade ederek, festival komitesinden yeni bir heykel istediğini ve komitenin kendisini kırmadığını dile getirdi.

Ataizi, festivalden aldığı heykel ile gazetecilere poz verdi.

FESTİVAL GENEL SANAT YÖNETMENİ

Öte yandan Altın Portakal Film Festivali Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar, sonuçları AA muhabirine değerlendirdi. Sayar verilen ödülleri dengeli bulduğunu söyledi.

Festivalde farklı anlayışta filmlerin yarıştığını, jüri kararlarında da hiç bir gerilimin hissedilmediğini dile getiren Sayar, ”Jüri zannediyorum dengeli bir karar verdi. Jüride hiç bir gerilim hissedilmedi. Ortak görüşte anlaşmışlar” dedi.

Sayar, bazı internet sitelerindeki ”Ben Gördüm-Min Dit” adlı Kürtçe film nedeniyle jüride gerginlik olduğu haberleriyle ilgili soruya, ”Jüriden bu konuda da yansıyan her hangi bir gerginliği hissetmedik. Jürideki arkadaşlar, ‘Ben Gördüm-Min-Dit’ filmini diğerleri kadar başarılı bulmadıklarını söylediler. Sinema dilinin gelişmemiş olduğu kanaati dile getirildi” yanıtını verdi.

716110cookie-checkAltın Portakal bölündü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.