Alzheimer’in kaynağı kalıtım…


İsveç’li ve Amerikalı bilim adamlarının 12 bin hasta üzerinde yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, erken bunama(alzheimer) hastalığının en büyük nedeni kalıtım.Geçmişte ailelerinde alzheimer hastası olanlar bu hastalığa daha çok yakalanma riski taşıyor.


İsveç’in en büyük gazetelerinden Dagens Nyheter’e araştırma sonuçlarını açıklayan Stockholm Karolinska Enstitüsü Profesörlerinden Nancy Pedersen,” Alzheimer hastalığının meydana gelmesinde fiziki ve çevre koşullarının da etkisi var.Fakat hastalığının en büyük nedeninin aileden gelen  genlerden kaynaklandığını bilimsel olarak saptadık” dedi.


Pedersen, çoğunluğu 65 ve daha yukarı yaşlarda olmak üzere 12 bin hasta üzerinde yaptıkları araştırmaya göre, ikiz kardeşlerden birinin alzheimer hastalığına yakalanması halinde diğerinin de yakalanma riskinin çok yüksek olduğunu açıkladı.


İsveç Lund Üniversitesi  Profesörlerinden Leif Salford da, alzheimer hastalığının oluşmasına katkı sağlayan “fiziki ve çevre koşulları” kavramına açıklık getirirken cep telefonlarını sorguladı.


Salford, Yapılan deneylerde cep telefonunun çok fazla kullanılmasının beyin ile kan arasındaki koruyucu tabakanın aralanmasına neden olduğunu, albumin adı verilen  ve alzheimer hastalığını kolaylaştıran bir proteinin beyne sızmasına yol açtığını söyledi.


ALZHEİMDEN KORUNMA YOLLARI


İsveç’teki çeşitli gönüllü sağlık kuruluşları da, alzheimer hastalığından  korunmak veya belirtileri ortaya çıktıktan sonra  tedavisini çabuklaştırmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladılar:


Kendinizde belirgin bir şekilde unutkanlık belirtileri görmeye başladığınızda veya yakın tanıdıklarınızın bile adlarını anımsamakta güçlük çekmeye başladığınızda zaman geçirmeden bir doktora baş vurun.


Tansiyonunuza ve şekerinizi sürekli kontrol ettirin.Beyinin çalışma düzenini bozan tansiyon ve şeker hastalığı, alzheimere davetiye çıkarıyor.


“Kafamı dinlendiriyorum” diyerek ve bir kenara çekilerek kara kara düşünmeyin.Alzheimerin en yakın dostu beyin tembelliğidir.Mutlaka zihninizi hareketlendirecek ve canlı tutacak şeyler yapın. Bob, bol bulmaca çözün, kitap okuyun,yazı yazın,araştırma yapın, internete girin…


Alzheimer, daha çok beynini kullanmaya fazla gereksinme duymayan eğitimsiz insanlarda görülüyor.Sürekli beyin jimnastiği yaparak beyninizi canlı tutun.


Kafanızı bir yere çarpmanız, hafif de olsa bir beyin sarsıntısı geçirmeniz ilerde alzheimer hastalığına yakalanmanıza kapı aralayabilir.Kafanızı bir yere çarpmanız halinde bu durumu ciddiye alın ve mutlaka bir doktora görünün.


Özellikle yaşlılarda ağır grip hastalığı bir alzheimer başlangıcı olabilir.Hastalığı antibiyotik veya grip ilaçlarıyla geçiştirmeyin, doktor tedavisi görün.


Mümkün olduğunca aliminyum kap kacak  kullanmayın, çok eskimiş diş dolgularınızı değiştirin.


Bol bol beyni besleyici balık yiyin, balık yağı kullanın.Beslenmenizde sebze ve meyve ile zeytinyağına ağırlık verin.


Ölçüyü fazla kaçırmamak koşuluyla fındık ve ceviz  yemeyi ihmal etmeyin…

721990cookie-checkAlzheimer’in kaynağı kalıtım…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.