Amasra’da termik santrale karşı hukuk zaferi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Batı Karadeniz’in tarihi kenti Amasra’da kömürlü termik santral yapılmak istenmesine karşı yıllardır mücadele yürüten yöre halkının kazandığı hukuk zaferi halaylarla kutlandı…

Bartın’ın Amasra ilçesinde Hattat Holding tarafından yapılmak istenen ancak bölge halkının engellemek yıllardır hukuk mücadelesi verdiği termik santrale karşı yeni bir hukuk zaferi kazanıldı. Amasra’nın geleceğini karartacak olan kömürlü termik santral projesini bölgenin 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planına işleyen plan değişikliği, Bartın Platformu ve Bartın Belediyesi’nin açtığı dava sonucu Danıştay tarafından iptal edildi. Danıştay’ın iptal kararını kamuoyuna duyuran Bartın Platformu’nun açıklamasında, Bu karar; termik santralin Bartın-Amasra coğrafyasından, haritalardan kesin olarak silindiğinin müjdesidir. Bu güzel haberi halkımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz” denildi.

HUKUKSUZ PLAN DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATILDI

Amasra’nın geleceğini karartacak olan kömürlü termik santrale karşı yöre halkının ve sivil toplum örgütlerinin yıllardır verdiği hukuk mücadelesinde yargıdan sevindirici bir karar daha çıktı. Hattat Holding tarafından yapılması planlanan termik santrale yer belirlemek için Zonguldak, Bartın ve Karabük illerini kapsayan 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nda 2016 yılında değişiklik yapıldı. Buna göre daha önce hazırlanan alt ölçekli çevre düzeni planlarında turizm, balıkçılık, orman, tarım ve yerleşim alanı olarak görülen saha, termik santral alanı olarak değiştirildi. Plan değişikliğinin hukuksuz olduğunu savunan Bartın Platformu ve Bartın Belediyesi, söz konusu değişikliğin iptali için mahkemeye başvurdu.

YARGIDAN PEŞ PEŞE İPTAL KARARLARI ÇIKTI

Bu girişimin ardından Danıştay 6. Dairesi, termik santrale ÇED olumlu kararı verilmesi gerekçesi ile yapılan 1/100 bin ölçekli ÇDP plan değişikliğinin yürütmesini 2019 yılında durdurdu.  Daha sonra da Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planını iptal etti.  Ardından ise 2020 yılında 1/1000 ve 1/5000’lik planlarda yapılan değişiklikler Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

HUKUK ZEFERİNİ HALAY ÇEKEREK KUTLADILAR

Bölge halkını sevindiren son yargı kararı ise Danıştay’dan geldi. Danıştay 6. Dairesi, Amasra’da termik santralin önünü açan 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planıyla ilgili değişikliği iptal etti. Danıştay’ın iptal kararını müzik eşliğinde halay çekerek kutlayan Bartın Platformu gönüllüleri, kazanılan hukuk zaferini kamuoyu ile paylaştı.

‘TERMİK SANTRAL SÜRECİ HEM HUKUKEN HEM FİİLEN BİTTİ’

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bartın Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış ve Avukat Engin Uzun da konuyla ilgili halkı bilgilendiren birer konuşma yaptı. Amasra’daki termik santral sürecinin hem hukuken hem de fiilen sonlandığına işaret eden konuşmacıların ardından ise basın açıklaması yapıldı.

‘TERMİK SANTRAL HARİTALARDAN KESİN OLARAK SİLİNDİ’

Bartın Platformu adına Avukat Berkay Dal’ın yaptığı basın açıklamasında, “Amasra’da termiksiz yaşam mücadelemizde daha önce birçok dava kazanmıştık. Fakat bu karar bizleri hepsinden çok sevindirdi. Bu karar; Bartın ili Amasra ilçesinde Tarlaağzı ve Gömü köylerinin bulunduğu alanın turizm, tarım, balıkçılık, kent ve kültür kimliğine aykırı olarak termik santral yapılamayacağının bir kez daha yargı tarafından onaylandığının kanıtıdır. Bu karar; termik santralin Bartın-Amasra coğrafyasından, haritalardan kesin olarak silindiğinin müjdesidir. Bu güzel haberi halkımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz” denildi.

BAKAN KURUM’A ‘ÇED SÜRECİNİ İPTAL EDİN’ ÇAĞRISI

Termik santralle ilgili verilen ÇED Olumlu Kararının daha önce 5 kez iptal edildiğine değinilen basın açıklamasında, buna rağmen ilgili şirketin yaptığı altıncı başvuru nedeniyle 2019 yılında yeni bir ÇED sürecinin başlatıldığı belirtilerek şöyle denildi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019 yılında yeni bir ÇED süreci başlatılmıştı. Bu süreç yaptığımız itirazlar üzerine 4 Şubat 2021 tarihinde Ankara’da bakanlıkta yapılan İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda durdurulmuştu.  Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum’un Bartın ziyaretinde yapmış olduğu ‘Amasra’da termik santral olmaz’ şeklindeki açıklamaya sahip çıkmasını ve şu an bakanlık tarafından durdurulmuş olan bu ÇED sürecini tamamen iptal etmesini bekliyoruz.

‘RÖDOVANSLA KİRALANAN KÖMÜR SAHASI TTK’NA İADE EDİLSİN’

Danıştay’ın vermiş olduğu bu karardan sonra Amasra’da termik santral kurma hayali sona eren, 16 yıldır Amasra B sahasından bir kilogram taşkömürü çıkarmamış olan, taşeron işçi çalıştıran, çalışanlarını iş sağlığı ve güvenliğinden yoksun bırakan, işçilerin hak ettikleri çifte maaşı vermemek için aylarca direnen, yüzlerce işçiyi işten atmakta bir beis görmeyen, attığı işçilerin tazminatlarını vermeyen veya geciktiren Hattat Holding’in de artık bu hayalinden vazgeçip, rödovansla kiraladığı Amasra B Taşkömürü sahasını Türkiye Taşkömürü Kurumu’na iade etmesini bekliyoruz.”

 

2566110cookie-checkAmasra’da termik santrale karşı hukuk zaferi!
Önceki haberMustafa Yalçıner: Doktor Hikmet Kıvılcımlı’ya övgü ve yergi
Sonraki haberSon faiz indiriminin nedenleri ve olası sonuçları
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.