‘Şam’dan onaysız uluslararası güç çılgınlık’

Lübnan’daki Geçici BM Barış Gücünde (FINUL) 24 yıl görev yapan ve Güney Lübnan’ı çok iyi tanıyan Göksel, AFP’ye yaptığı açıklamada, Güney Lübnan’a çok uluslu güç yerleştirilmesini öngören Amerikan girişimini eleştirerek, “Böyle bir düşünce çılgınlık. En iyisi zaman kazanmaya çalışmak ve ruhları sakinleştirmek” dedi.


“Bu, çözüm değil, pansuman” diyen Timur Göksel, bunun yerine Lübnan’da tüm taraflarca kabul edilebilir barışın koruyucusu FINUL’un güçlendirilebileceğini, Hizbullah’ın da bunu kabul edebileceğini söyledi. “Ancak İsrail bir muharip güç istiyor” diyen Göksel, Amerikalı ve İngilizlerce öngörülen, Hizbullah’ı silahsızlandırmak, Suriye ve İran’ın maddi desteğini kesmekle yükümlü olacak bir gücün, bir işgal gücüne denk olacağı uyarısında bulundu.


Barışın yolunun Şam’dan geçtiğini söyleyen Göksel, “Etkin bir gücün Şam’ın onayı olmadan mümkün olabileceğini düşünen varsa, Orta Doğu konusunda hiçbir şey bilmiyordur. Eğer Suriye’den bir iyilik gelmesi isteniyorsa, bir şeyler ödemek gerekir” diye konuştu.


Batı diplomasisinin 1996’da İsrail’in Güney Lübnan’a yönelik ”Gazap Üzümleri” operasyonunu durdurmayı sağlamasını örnek gösteren Timur Göksel, sivillerin hayatını kurtarmak için dönemin ABD Dışişleri Bakanı Warren Christopher ile Batılı ülkelerin temsilcileri ve çatışmalara taraf olanların oluşturduğu izleme grubunun Şam’ı birçok kez ziyaret ettiğini anımsattı.


Göksel, çatışmalar başlamadan önce barış ümitlerinin daha fazla olduğunu, ancak Hizbullah’ın 12 Temmuzda iki İsrail askerini kaçırarak oyunun kurallarını değiştirdiğini ve bir hesap hatası yaptığını söyledi. Göksel, “Bu, İsrail ordusu için çok küçük düşürücü bir hareketti. Hiçbir ordu bunu kabul edemez” dedi.


BM’nin Güney Lübnan’a yerleştirilecek uluslararası güç konusunu bugün ele alması bekleniyor.

1032300cookie-check‘Şam’dan onaysız uluslararası güç çılgınlık’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.