Amerikan 68’lileri: Nerde hata yaptık?

Dünyada sol siyasi hareketin içinde olduğu sıkıntı, çözüm arayışı ve yönelişlere ABD’nin eski solcuları, eylemcileriyle insanhaklarından yana olanlar da katıldı.

Amerikan solcuları eskiyi tartışıp “Her şey iyi gidiyorken, birden ne oldu, nerde hata yaptık?” sorusunu geçen hafta Chicago’da ele aldı. Konuşmacı olarak, siyahî eylemci Peder Jesse Jakson’ın da katıldığı Chicago toplantısında genç dinleyicilerin, sık sık, “68 tarzı eylem isteriz!” biçiminde slogan attıkları gözlendi.

“68 Kuşağı” olarak bilinen solcu, özgürlükçü ve demokratik haklardan yana olan Amerikan eylemcilerinin “Eski Tüfekleri” de öz eleştiri yaptı. 80 yaşındaki eski bir eylemci, “Hâlâ kollarım sıvalı, bekliyorum” diye konuşarak, toplumun ve şimdiki gençliğin vurdumduymazlığından yakındı.

1960-70 arasına damga vurmuş eski eylemcilerin “Geçmişi sorgulama; Geleceğe bakış!” sloganı altında düzenledikleri toplantı kavgasız sonuçlandı.

 “Chicago Özgürlük Hareketi” adıyla 40 yıl önce eylem düzenleyenlerin bu seferki toplantısında, o zamandan beri birikmiş sorunların arasında bu kez  “eşcinsel ve lezbiyenlerin hakları” konusu da vardı.

Chicago Özgürlük Hareketi, 40 yıl önce başta zenci ayrımcılığı, yoksulluk ve işçi hakları gibi konularla, üniversitelerde akademik özgürlük sorunlarına eğilmiş, ciddi şekilde ses getirmişti. O zamanki Demokrat ABD Başkanı Lyndon Johnson’ın ünlü “İnsanhakları Beyannamesi”ne imza atmasında etkili olmuşlardı.

 

1132940cookie-checkAmerikan 68’lileri: Nerde hata yaptık?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.