Amerikan Arkeoloji Enstitüsü’nden Trump’a kınama!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Trump’ın İran’ın kültür mirasını hedef alan açıklamasına tepki gösteren ABD’nin etkili bilimsel kuruluşları ortak bir kınama mektubu yayınladı. New York Times’da konuyla ilgili yayınlanan bir haberde ise Trump’un bu tehdidinin gerçekleşmesi durumunda ABD’nin tıpkı Hitler ve Taliban gibi dünya kültür mirasını tahrip edenlerin safına katılacağı kaydedildi.

İran’ın kültür mirasına yönelik hedeflere saldırı düzenleyeceklerini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump’ın bu tavrına yönelik tepkiler sürüyor. 200 binden gazla üyesi bulunan Amerikan Arkeoloji Enstitüsü (AIA), Amerikan Antropoloji Derneği (AAA) ve Amerikan Arkeoloji Derneği (SAA)’nin de aralarında bulunduğu kuruluşlar ortak bir mektup yayınlayarak Başkan Trump’ı kınadı. İnsani ve sosyal bilimler alanında çalışmalar yürüten 50 binden fazla bilim insanını temsil eden kuruluşların kınama mektubunda, ABD Başkanı Trump’ın kültürel sitleri askeri hedef olarak görmesinin savaş suçu olduğu ve hiçbir haklı gerekçesi bulunmadığı kaydedildi. Amerikan kamuoyuna yapılan çağrıda ise askeri faaliyetler için kültürel alanların hedef alınmasının desteklenmediği görüşünü içeren mektubun Kongre’ye iletilmesi istendi.

AMERİKAN KURULUŞLARINDAN TRUMP’A KÜLTÜR MİRASI TEPKİSİ

ABD Başkanı Trump’ın, İran’ın General Kasım Süleymani suikastine karşı bir misilleme yapması durumunda bu ülkede bulunan kültürel mirası da içeren 52 hedefe saldırı düzenleyeceklerini açıklamasına Amerikan bilim dünyasından da tepki geldi. 1879’da kurulan ve 200 binden fazla üyesi bulunan Amerikan Arkeoloji Enstitüsü (AIA), konuyla ilgili bir açıklama yayınlayarak, İran’ın kültürel miras alanlarının kasıtlı olarak hedef seçilmesini kınadı. 1954’te Hollanda’nın Lahey kentinde imzalanan Silahlı Bir Çatışma Halinde Kültürel Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme’ye atıfta bulunulan açıklamada, “ABD Savunma Bakanlığı’nın Savaş Kanunu El Kitabı, meşru bir askeri amaç için, zorunlu haller dışında silahlı çatışmalarda kültürel mirasın kasıtlı olarak yok edilmesini yasaklamaktadır. AIA, Cumhurbaşkanı Trump ve ABD Savunma Bakanlığını İran’daki sivilleri ve kültürel mirası korumaya ve ABD askeri kuvvetlerinin yalnızca yasal askeri emirlere uyacağını teyit etmeye davet ediyor” ifadelerine yer verildi.

AMERİKAN ANTROPOLOJİ DERNEĞİ TRUMP’IN TEHDİNE KARŞI ÇIKTI

Ülkenin en eski sivil toplum kuruluşlarından biri olan Amerikan Antropoloji Derneği ise Başkan Trump’ın İran’ın kültürel miras alanlarının hedeflenmesi tehdidine kesinlikle karşı olduklarını açıkladı. 1902 yılında kurulan ve yayınladığı 22 bilimsel dergi ile dünyanın en büyük antropolog örgütü olarak bilinen kuruluş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kültürel alanların yok edilmesinin asla askeri bir amaç olarak görülmemesi gerektiğini belirtti. Trump yönetiminin İran’ın kültürel alanlarına yönelik tehdidinin uluslar arası hukuka aykırı olduğu kaydedilen açıklamada, bu tehditlere karşı çıkmak için ilgili kuruluşlarla bir araya gelindiği belirtildi.

‘KÜLTÜREL ALANLARI HEDEF ALMAK BİR SAVAŞ SUÇUDUR’

Kültürel miras ve sosyal bilimler konusunda koruma faaliyeti yürüten ABD’li kuruluşların, “Kültürel alanları hedef almak bir savaş suçudur” başlığını taşıyan ortak mektubu ABD Başkanı Donald Trump’a gönderildi. Beşeri ve sosyal bilimler alanında çalışmalar yürüten 50 binden fazla bilim insanı ve araştırmacı adına Başkan Trump’a gönderilen mektupta, askeri faaliyetler için kültürel sitleri hedeflemenin bir savaş suçu olduğu ve hiçbir koşulda haklı gerekçesinin bulunmadığı kaydedildi. ABD yönetiminin kültürel alanlara ve sivillere yönelik tehditleri devam ettirmekten caydırılması gerektiğine vurgu yapılan mektupta, askeri çatışmalardan zarar görme ya da tahrip olma riski taşıyan kültürel alanların uygarlık tarihi açısından vazgeçilmez olduğu dile getirildi. Mektupta ayrıca Başkan Trump’ın öngörüsüz tavrının İran halkını daha çok öfkelendirmeye hizmet edeceği görüşüne yer verildi.

11 KURULUŞ İMZALADI, BİNLERCE KİŞİ KONGREYE GÖNDERECEK

Ortak mektuba imza koyan kuruluşlar arasında ayrıca Amerikan Arkeoloji Derneği, Amerikan Mirası Koalisyonu, Uygulamalı Antropoloji Derneği, Modern Dil Derneği, Penn Kültürel Miras Merkezi, Ortaçağ Akademisi ve Mimari Tarihçiler Topluluğu’nun da aralarında bulunduğu 11 kuruluş yer alıyor.

TRUMP’A HİTLER VE TALİBAN BENZETMESİ

Öte yandan kültürel mirasın korunmasıyla ilgili çalışmalar yürüten etkili Amerikan kuruluşlarının Başkan Trump’a yönelik ortak mektubuna ilişkin New York Times’da yer alan bir yorumda, ABD’nin de dâhil olduğu ülkelerin on yıllardır kültürel mirasın kasıtlı olarak yok edilmesini haklı olarak kınadığı belirtilerek, “Hitler’in Almanyası, Pol Pot’un Kızıl Kmerleri, Afganistan’daki Taliban ve Suriye’deki Esad rejimi herhangi bir askeri zorunluluk olmadan kültürel mirası kasten yok etti. Eğer Trump bu tehdidini gerçekleştirirse, ABD dünyanın kültürel mirasını tahrip edenlerin saflarına katılacak” ifadelerine yer verildi.

 

2374100cookie-checkAmerikan Arkeoloji Enstitüsü’nden Trump’a kınama!
Önceki haberTürkAkım doğalgaz boru hattı açıldı
Sonraki haberKKTC’de de Gezi olacaktı ama hava muhalefetine takıldı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.