Anadolu dağlarında ıhlamur zamanı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Görsel zenginliği ve benzersiz kokusuyla Anadolu dağlarını ve kentleri şenlendiren ıhlamur çiçeğinde hasat zamanı…

Türkiye’de doğal olarak ve kültür bitkisi olarak yetişen ıhlamur, içerdiği pek çok uçucu yağ ve vitamin nedeniyle şifa kaynağı olarak görülüyor. Özellikle kış aylarında kırsaldan kente hemen her çevrede bitkisel çay olarak tüketilen ıhlamur ağacının çiçekleri, yaz aylarında ise görsel zenginliği ve hoş kokusu ile çevresine güzellik saçıyor. Marmara’dan Karadeniz’e, Eğe’den Akdeniz’in iç kesimlerine kadar uzanan geniş bir coğrafyada yetişen ıhlamur ağaçları çiçeklendi, hasat dönemi başladı. Orman Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre ıhlamur çiçeği orman köylüsüne yılda yaklaşık 5 milyon TL, ülke ekonomisine ise 30 milyon TL’lik katkı sağlıyor. ABD’den Mısır’a birçok ülkeye ihraç edilen ıhlamur çiçeğinin kilosunun 300 TL’yi bulduğu belirtiliyor.

Türkiye’de doğal olarak ve kapama bahçelerde yetişen ıhlamur ağacının çiçekleri şifa kaynağı olarak görülüyor. Manganez, uçucu yağ, saponin, tanen, C vitamini, sterol gibi maddeler içerdiği belirtilen ıhlamur, tıbbi ve aromatik bitkiler arasında anılıyor. Haziran ayında çiçeklenen ıhlamur ağaçları, hem kırsalda hem de kent peyzajında görsel bir şölen sunuyor.

IHLAMURDA HASAT ZAMANI

Trakya, Marmara, Ege, Akdeniz’in iç kesimleri ve Karadeniz bölgesinde yetişen ıhlamurda hasat zamanı başladı. Zahmetli bir iş olan ıhlamur hasadında önce olgunlaşan çiçekler toplanıyor, ardından da uygun koşullarda kurutularak satışa sunuluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre Türkiye’de ıhlamur üretiminde orman köylülerine yılda 5 milyon, ülke ekonomisine ise yaklaşık 30 milyon TL’lik katkı gelir sağlanıyor.

Ihlamur

2020’DE 39 ÜLKEYE IHLAMUR ÇİÇEĞİ İHRAÇ EDİLDİ

Ihlamur hasadının başlaması nedeniyle OGM’nin yaptığı açıklamada, ıhlamur çiçeğinin kilogram fiyatının 300 TL’ye kadar çıktığına dikkat çekilerek, 2020’de ABD’den Mısır’a 39 ülkeye ıhlamur ihracatı yapılarak 1,5 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandığı kaydedildi. Ihlamur yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların yapıldığına işaret edilen açıklamada, kuruma bağlı orman fidanlıklarında 2021 yılında 950 bin ıhlamur fidanının üretildiği bilgisine yer verildi.

BURSA-KARACABEY IHLAMUR ORMANLARIYLA ÜNLÜ

Türkiye’de ıhlamur üretiminde Marmara ve Karadeniz bölgelerinin öne çıktığı belirtilen açıklamada, Yalova, Bursa, Tekirdağ, Sakarya, İstanbul, Karabük, Balıkesir, Artvin, Zonguldak, Kocaeli, Düzce, Çanakkale, Bartın ve Samsun gibi illerde ise ıhlamur yetiştiriciliğinin yapıldığı kaydedildi. Bursa’nın Karacabey ilçesinin ıhlamur ormanları ile öne çıktığına vurgu yapılan açıklamada, “Genel Müdürlüğümüz tarafından ıhlamur üretimini desteklemek amacıyla envanter ve planlama çalışmaları yürütülürken, eldeki verilere göre Türkiye ormanlarında 2020 yılı sonu itibariyle 22 bin hektar alanda 385 ton faydalanılabilir ıhlamur bulunuyor. Her yıl bahar aylarında çiçeklenen ıhlamur ağaçlarında hasat, genellikle çiçeklenme dönemlerini takiben Haziran ve Temmuz aylarında yapılıyor” ifadelerine yer verildi.

2528100cookie-checkAnadolu dağlarında ıhlamur zamanı
Önceki haberATATÜRK VE MÜZİK
Sonraki haberPeker: Eğer o gazeteciye destek olmazsanız…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.