Anadolu Partisi (Ana Parti)

Geçtiğimiz günlerde Türk siyaseti yeni bir siyasi parti ile tanıştı. Bu partinin adı, Anadolu Partisi olup kısaltılmış biçimde “ANA Parti” olarak belirlenmiş. Partinin kendini tanıttığı bir basın açıklaması, internet sitesi, yayın ya da başka bir kaynak olmadığı için seçmenlerin ya da aktif siyaset yapmak isteyen kitlelerin bu partiyi tanımak için ellerinde olan tek malzeme, partinin Genel Başkanı ve Kurucular Kurulu listesi. Böyle olunca, Anadolu Partisi hakkında bir yazı yazmak için uygun zaman olsa bile değerlendirmeler yapmak için erken olduğunu düşünüyorum.

Anadolu Partisi, CHP (Eski) Ankara milletvekili Emine Ülker Tarhan’ın partisinden istifası sonrasında yanına aldığı bir Kurucular Kurulu listesi ile siyasi hayatımıza girdi. Partide eskiden siyaset yapmış çok tanıdık bir isim görünmüyor. 43 kişilik Kurucular Kurulu arasında kadınların oranı %30’dan çok. Partinin kurucuları arasında daha önce değişik siyasi partilerde (ANAP, DYP, MHP, CHP vd.) yer almış isimler olduğu gibi, daha önce siyaset yapmamış gençler ve kadınlar da bulunuyor.

Türk siyasetinde son dönemde yaşanan tıkanma nedeniyle değişik siyasi partiler ardı ardına kurulmaya devam ediyor. Bunlar arasında en öne çıkanı ise elbette ki Anadolu Partisi oldu. Parti Genel Başkanı’nın kadın olması ve adının Cumhurbaşkanlığı adayları arasında geçmesi, medyada yer bulmasında pay sahibi oldu. Kurucuları arasında bir siyasi partiyle özdeşleşmiş isim bulunmaması ise yeni bir parti ve yeni bir siyaset anlayışı için umut veriyor. Kuruluşu yeni olsa da Anadolu Partisi’nin gördüğümüz eksiklikleri de yok değil.

Anadolu Partisi kurulduğu günden bu yana ne yaptı ve ileride neler yapacak bilemiyoruz. Daha medyanın önüne çıkarak Programını açıklamış değildir. Bu durumun ciddi bir eksiklik olduğu açıktır. Çünkü parti hakkında konuşanlar, yüzeysel değerlendirmeler yapmaktan öteye geçemiyor. Örneğin, CHP Tunceli milletvekili Kamer Genç, bilindik potlarından birisini daha kırdı ve yeni partiyle ilgili değerlendirmesini Genel Başkanı ile sınırlı tutarak “Daha dünkü çocuk” açıklamasında bulundu. Böylece, CHP’den Anadolu Partisi ile ilgili ilk değerlendirme gelmiş oldu. Kamer Genç, partisi CHP adına, bir parti lideri olmak için yaşlı olunması gerektiği, bir partide yalnızca liderin önemli olduğu, profesyonel siyasetçiler dışında gençlerin ve kadınların siyasette aktif rol almaması gerektiğini açıklamış oluverdi.

Anadolu Partisi ile ilgili CHP’den diğer değerlendirme, son Kurultayda Genel Başkan adayı olan Muharrem İnce’den geldi. İnce, çok sığ bir değerlendirme yaparak yeni parti hakkında konuşmak yerine lideri hakkında açıklama yaptı ve Anadolu Partisi lideri Tarhan’ın emekli olduktan sonra milletvekili olmasını eleştirdi. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ise yeni partinin liderinin CHP’de tutulamamasının önemli bir kayıp olduğu değerlendirmesiyle CHP yönetimine el altından ciddi bir eleştiri yöneltmekle yetindi. CHP’den gelen bu değerlendirmeler, yetersiz olduğu kadar CHP’nin kurumsal kimlikten yoksun olduğunu göstermesi açısından traji-komik bir görüntü yarattı.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise partisinden kopan bir milletvekilinin parti kurması konusunda ilk ve son olarak istifa dilekçesini okumadığını belirtmişti. Aradan geçen günlere rağmen, Kılıçdaroğlu’nun istifa dilekçesini okumadığı anlaşılıyor ki, hala bir açıklama yapmadı.

Anadolu Partisi (ANA Parti) hakkında medyada çıkan değerlendirmeler, parti dışından gelişen açıklamalar ve değerlendirmeler oluyor. Örneğin, eski bir milletvekili, “Anadolu” isminde bir parti kurulamayacağı iddiasıyla YSK ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na kapatılması için başvurdu. Ülkede Komünist Parti, Sosyalist Parti, Kürdistan isimli parti kurulurken, birilerinin Anadolu isminden rahatsız olması, tuhaf ama komik bir durum yarattı.

Bu noktada, Anadolu Partisi’nin kendisini ifade etmek konusunda yetersiz olduğu açık görünüyor. Medyada kendisi hakkında çıkan haberler ve yorumlar; ya parti dışındaki isimlerin değerlendirmeleri ya da parti içinde Kurucu olmak dışında halen bir görevi bulunmayanların açıklamaları ile sınırlı. Partinin Kurucular Kurulu toplanıp işbaşı yapmadan, bazı kurucuların örgütten sorumlu olarak açıklamalar yapması ise partinin kurumsal kimliğinde bir sorun olduğu imajı veriyor.

Anadolu Partisi ya da kısaltılmış ismiyle ANA Parti, ilerideki günlerde kendisini tanıtan açıklamalar yaptığında siyasette kalıcı olup olmayacağı daha iyi anlaşılacaktır.

Bekleyelim ve görelim.

674500cookie-checkAnadolu Partisi (Ana Parti)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.