Anadolu tozu

ve sevgisi dolu olarak, kilometrelerce yürüyen bir milyonun üzerinde insan,  gözyaşlarıyla sonsuzluğa uğurladı.


Televizyon ekranlarından yansıyan görüntüler, her şeyi açıkça ortaya koyuyordu! Sanki  Türk halkı “Karaoğlan”ın arkasında sular seller gibi devlet mezarlığına doğru akıyordu!..


Türkiye’de, Atatürk’ten sonra hiçbir siyasetçi ve devlet adamı böylesine milyonların sevgi gözyaşlarıyla ebediyete uğurlanmadı! Tabutunun arkasındaki bir milyonu aşan “Karaoğlan” sevdalısının ötesinde; yurdun dört bir yanında gönlünde Ecevit sevgisi dolu on milyonlarca sade yurttaş, bir zamanların mavi gömlekli Karaoğlan’ı için televizyonları başında hüzünlendi ve göz yaşı döktü!..


Türk halkı Ecevit için ağlamıştı!


Yaşamı boyunca “Dürüstlüğü” ile Türk siyasetinde “Kutup Yıldızı” gibi parlayan, göllerde nadir yetişen “Nilüfer çiçekleri” kadar temizlik ve güzellikler yansıtan “Karaoğlan”ın cihandan kopup gidişi için, cenaze töreninde hüzün dolu  gözyaşları durmadan aktı!


Türk halkı, Ecevit’e neden bu denli gözyaşı dökmüş ve ölümüne niçin sarsılırcasına üzülmüştü? Bu bir “sosyal fenomen”di.  Çünkü siyasetin çoğu zaman pislenen ve iğrençleşen kulvarında;  kişiliğinden, namusundan, şerefinden, onurundan ve vatan sevgisinden şüphe duymadığı “soylu Ecevit”, artık halkına veda ediyor ve sonsuzluk yolculuğuna çıkıyordu!


Sosyologlar, Türk halkının Ecevit’in cenazesine neden bu denli yoğun ilgi gösterdiğini ve “Karaoğlan” için milyonların yollara hangi etki altında kalarak döküldüğünü sanırız daha gerçekçi olarak değerlendirecektir! 


Ancak, iddia ediyoruz ki, Cumartesi günü bir milyonun üzerinde Türk insanını Kocatepe Camisi’nden Devlet Mezarlığı’na kadar “Ak güvercin”li tabut arkasından yürüten “asıl gerçek”; bir politikacı ve siyasetçi olarak Ecevit’in, siyaset kulvarında; “Dürüstlüğün ve soyluluğun tek abidesi” olarak yıllarca “Güneş” gibi parlamış olmasındandır”!


Biz buradan bir gerçeği hiç tereddüt etmeden ortaya koyuyoruz, bundan böyle uzun yıllar Türkiye’de hiçbir devlet adamı; vefatında, Ecevit’in cenazesine gösterilen ilginin katılım olarak onda birine bile ulaşamayacaktır!


Neden ulaşmayacaktır? Çünkü siyasette ülkenin kaderinde rol oynayan hiçbir siyasetçi, öldüğünde “dürüst ve soylu olduğu için” omuzlarda taşınmayacaktır da ondan!


Ecevit’in akciğerlerinde ve elbisesinde “Anadolu tozu” vardı!


O, yurdunun tozlu yollarında, yanında sevgili eşiyle el ele, yürek yüreğe, karış karış dolaştı! Anadolu bozkırlarının tozunu, çok sevdiği halkıyla birlikte yıllarca ciğerlerine çekti ve teneffüs etti!..


Üzerinde taşıdığı tek elbisesinde, her zaman adım adım dolaştığı vatanının “Anadolu tozu” vardı! Emsalleri ünlü moda mağazalarından giyinerek her gün bir elbise değiştirirken, o tek elbisesini fırçalayarak halkının karşısına çıkardı! Hiçbir zaman zenginliğe, köşe dönmeciliğine, yatlara, katlara, villalara kavuşmanın hayali ve eylemi içerisinde olmadı!


İşte onun içindir ki, günlerdir bu sütunlardan haykırırcasına sürekli olarak Ecevit’in “dürüstlüğünü ve soyluluğunu” yazıyoruz! Siz/sizler, bu zamana değin; aile yaşantısıyla, alçakgönüllülüğüyle, nezaketiyle, dürüstlüğüyle, mal varlığıyla sevgi saygı duyduğunuz hangi liderden, Ecevit ölçeğinde gururla söz edebildiniz, söyleyebilir misiniz?


Bu satırlar yazılırken, özel bir kanalda, ünlü yazar Nihat Genç konuşuyordu. Yazımıza ara vererek kendisini dikkatle dinledik. Ecevit hakkında düşüncelerini aktarırken, siyasal yaşamında ki kimi hatalarını objektif kriterlerde dile getirmesinin ardından, konuşmasının sonunda, Ecevit için, birkaç anlamlı söz söyledikten sonra, onun “muhteşem insanlığı” konusunda ki sözlerini bitiremeden, televizyon ekranlarından boğazı düğümlenerek, gözyaşlarıyla ayrıldı!


Yazar Nihat Genç’in döktüğü gözyaşları; “Karaoğlan” ın üzerinde “Anadolu’nun tozu” bulanan tek elbisesi, dürüstlüğü ve taşıdığı soyluluğu içindi! Söyler misiniz, bugün ülkede hangi siyasetçi ve liderin elbisesinde “Anadolu tozu” var? Yoktur, çünkü lüks moda mağazalarından alınmış pahalı elbiseler üzerinde, politikanın kaygan zemini üzerinde ne denli halkçılık rolü oynarsanız oynayın; “Anadolu tozu” durmaz!


Yıllar yılı ve bugün, sırtlarındaki son moda pahalı elbiseleri “Anadolu tozu” tutmayan lüks içinde ki siyasetçiler yüzünden, Türk halkı, sömürülmekten, soyulmaktan, fakirlik ve sefaletin pençesinde inim inim inlemekten kurtulamamakta!


[email protected]

694230cookie-checkAnadolu tozu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.