Anadolu’nun Nehirleri Meksika’ya aktı

Düyanın pek çok ülkesinde barajlardan etkilenen halklar, 1 – 7 Ekim 2010 tarihlerinde Meksika’nın Temacapulin Kenti’nde bir araya geşdi. Üçüncü kez gerçekleşen bu önemli buluşmaya Türkiye’den katılan ekipte yeralan Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, barajlar ve hidroelektrik santrallerin tehdit ettiği Anadolu’da yürütülen mücadeleleri aktardı. Anadolu’nun nehirlerine ve su kaynaklarına yönelik tehditlerin yoğunlaştığı şu günlerde Alakır’dan Hasankeyf’e, Allianoi’den Munzur’a; baraj ve hidroelektrik santrallerden etkilenen alanlarda yükselen çığlık, dünyanın diğer ülkelerindeki benzer çığlıklara karıştı. Sorun dünyanın her yerinde aynıydı. Hindistan’dan Togo’ya, Kenya’dan Brezilya’ya kapitalizmin doğayı sömürme süreci hız kesmeden sürüyordu.

Anadolu nehirlerinin sesini Meksika’da dünyaya duyuran ekipte yeralan Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, bir hafta süren etkinlikten çarpıcı notlar aktardı.

İşte Dicle Tuba Kılıç’ın Meksika notları…

“Uzun süren yolculuğun ardından Guadalajara`dayım.

Ormanları ve sulak alanlari çok zarar görmüş. Her yer mısır tarlası. Drenaj ve taşkın koruma setleri ve sulakalan doldurma çok yaygın. Henüz doğal akan bir nehir göremedim.

Başka bir kıtada hissetmemi sağlayan tek şey; dağların tepelerinde mahsur kalmış doğal yaşlı orman parçaları.

Sarıyazma da burada Hasankeyf de! Anadolu’nun tüm nehirlerinin sesi burada. Dünya’da bizim gibi suyunu bekleyen yerli topluluklarla aynı sorun için Meksika’da bir aradayız. Önümüzdeki hafta boyunca hep birlikte çözümler arayacağız.

Alakır’ın Sesi albümünü burada toplanan halkların fuar alanında yarından itibaren hep birlikte dinleyeceğiz. Nehirler de sesimiz de akmaya devam edecek.

‘HEPİMİZİN KALBİ AYNI ATIYOR’

Burada yaşadıklarımı kelimelere sığdırmak çok zor. Beni en çok şaşırtan şey yeni hiçbir hikaye dinlememiş olmam. Hepimizin hikayesi ayni ve hepimizin kalbi ayni atıyor. İşte ilk gün hikayesi:

Açılış Seramonisi
Gune Temaca’da yüzyıllar önce İspanyollar gelmeden yerli halkın her sabah yaptığı bir dua seramonisiyle başladık. Güneşin doğuşunu simgeleyen doğuya döndük. Batışını ve aslında doğumu simgeleyen batıya döndük. Atalarının geldiği yer olan kuzeye döndük. Büyük istekleri temsil eden güneye döndük. Ardından ellerimizi göğün merkezine kaldırdık. Gök, yaratıcı, kadın ve erkeğin enerjisinden oluşuyor. Yere eğildik ve bizi besleyen bize sahip çıkan toprakanaya döndük. Tekrar ayağa kalkıp kendi etrafımızda dönerken tüm bunlar için hep birlikte teşekkür ettik. Dört yöne baktığımızda üflemeli bir aletle rüzgarın sesi, tefle dünyanın sesi, tohumların titreşimini ileten bir aletle şarkının sesi, flütle kuşların sesi canlandırıldı.

Direniş Töreni
Temacapulin’deki direnişi simgeleyen mısır, biber (chili), su, tuz (burada kötülükleri uzaklaştırdığına inanılıyor), kadın işlemeleri, diğer direnen ulusların bayrakları, mum, tütsü ve bir kılıç (Yıllar önce büyük bir havaalanının yapımını engelleyen bir halk aynı direniş başarısı için kılıcını buraya hediye etmiş.) bir tören eşliğinde buluşma alanına kondu.

İlk konuşmayı Temaca köylüsü yaptı. Yıllardır birada başarıyla yürütülen mücadelesini anlatti ve bu süreçte burada ölen arkadaşlarımızı andık. Bundan sonra kazanacağımız zaferler için seramoniler yapmaya devam edeceğiz.

Sloganlar
Açılış konuşmaları yapıldı. Aralarda sloganlar attık.
Nehirler yaşam için (Rios para la vida).
Temaca vive, la lucha sigue (Temaca lives, figth goes on).

Kenya
En etkileyici konuşmayı Kenya’dan genc bir kadın yaptı ve dedi ki: Biz sadece hükümetle değil aynı zamanda halkla da karşı karşıya geliyoruz. Burada direniş çok zor. Development nedir? Bize sürekli yalan söyleniyor. Lighting up Afrika is killing people. Biz elektriğe değil suya ve yiyeceğe ihtiyaç duyuyoruz. Bizler suyumuz için savaşıyoruz. İnsanlık ve gelecek için savaşıyoruz. Biz göremeyeceğiz ama gelecek başka olacak. Geleceğimiz için savaşa devam edeceğiz. Uğruna savaştığımız su hepimizi birleştiriyor.

Hindistan
Sözlerine Tüm barajları durduracağız diye başladı ve şöyle dedi: Himalayalar bir dünya mirası. Burası tüm insanlığın sorumluluğu. Yüksek dağlarımız ve yüksek debili çok sayıda suyumuz var. Akan her suya HES ve baraj planlanıyor. Hepsi yapılırsa dünyada baraj yoğunluğunun en yüksek olduğu yer burası olacak. Kimsenin dikkate almadığı çok kritik bir durum var. İklim değişikliği bizi çok hızlı etkileyecek. Suyun doğal döngüsü hızla değişecek. Buzullar daha hızlı eriyecek, daha fazla su hada fazla sediman akacak. Burada planlanan barajlar iklim değişikliğini ve temel hidroloji değişimini göz ardı ediyor. Barajların hepsi tehdit altında, dolayısıyla insanların yaşamı. Barajlar nedeniyle topraklarımıza besin de gelmeyecek. Bizler tüm barajları durduracağız.

Togo
Ülkelerinde barajları ne halk ne de yöneticiler bilmiyormuş. Uluslarası kuruluşları da yanlarına almışlar ve tek tek tüm bakanlıkları gezmişler. Bakanlarla aynı masaya müzakereye oturmayı başarmışlar. Mücadeleleri devam ediyor ama kendilerine artık daha fazla güveniyorlar.

Brezilya
Bugüne kadar barajlar bize çözüm getirmedi. Bizim ihtiyacımız olandan fazla enerji üretiliyor. Biz suya ihtiyaç duyuyoruz. Gelişen ülkeler ihtiyacından fazla elektirk üretiyor ve gelişmiş ülkelere veriyor. Bizlerden elektriği daha ucuza alıyorlar. Ucuz enerjinin bedelini ise biz ödüyoruz. Amerika enerjimizi, yemeğimizi ve petrolümüzü alıyor. Biz onlara energy alcoholics diyoruz. Büyük Amazon’dan neden enerji istiyorlar? Elektrik kalkınma için değil. Pahalı ve ulaşılamaz olduğu için.

Uyanın! Hepimiz bir araya gelmek zorundayız.
Yeni enerji projelerine yeni bir topluma ihtiyacımız var. Dünyadaki tüm barajlara karşıyım.

Asya-Afrika-Avustralya-Amerika Atolyesi
Barajlardan doğrudan etkilenen yerel halklar soyle konuştu:

Burada hükümet beni ve ailemi tehdit ediyor. Ben artık göç edeceğim. Benim çok param ve evim olduğunu uyduruyorlar. Beni karalıyorlar. Mücadeleye devam edeceğim ama bölgemizde direniş gösteren 9 kişi öldürüldü.

Peru’dan geliyorum. Shanica isimli yerel kabilden. Biz HES projelerine izin vermiyoruz. 80Lerde ve 90larda bize şiddet uyguladılar. Çok insan öldürdüler ve bizi dağıttılar. Ardından biz yine komünler oluşturduk. Şimdi barajla bizi dağıtmaya çalışıyorlar. Biz Shanica kadınları olarak savaşıyoruz. Evimiz, yiyeceğimiz ve ilacımızı buradan sağlıyoruz. Latin Amerika İnsan Hakları sözleşmesiyle yasal haklarımıza kavuştuk ve barajı yaptırmadık. Şimdi petrol şirketleri geldi ve onlara da izin vermeyeceğiz.

Mexico’da Verde nehrinde yaşıyorum. Bize barajcılar geldi ama kötü etkilerini hiç anlatmadı. Bizi zorla topladılar ve anlattılar. Biz savaşa devam ettik. Bölgemize onları 1 yıl 3 ay sokmadık. Her gün bir köy nöbet tuttu. Onlar başka yollarla alana girdiler. Bölgede izlerini sürdük ve onları bulduk. Gitmeye zorladık ve onları dışarı attık. Savaşa devam ediyoruz. Yöneticilerimiz bizim birkaç kişiden ibaret olduğumuzu söylediler. Biz de sokaklara döküldük ve kalabalık olduğumuzu gösterdik. Savaşa devam ediyoruz.

Bizi bölmek için geldiler. Para verdiler kardeşleri ayırdılar. Yine gelecekler. Biz direnmeliyiz. Paraya direnmeliyiz. İlişkilerimizi ve sevgiyi artırmalıyız.

Grup lideri şöyle özetledi:
Her zaman uluslarası kurumlarla iletişimde olun.
Fazla duygusal olmayın savaşa devam edin.
Belgelere ulaşın ve gerektiğinde herkesten yardım alın.
Savaşı yasal faliyetlerle yapın.
Para bulmayı öğrenin.
Sadece insana odaklanmayın, doğayı unutmayın.
Medyayı kullanın.
Size verilen sözlere inanmayın ve güvenmeyin.
Bugun grup tartismalarina basladik. Kampanya stratejileri, hukuki mucadele, enerji alternatifleri ve suyun temel insan hakki olmasi gini basliklar vardi. Bugunun notlarını yarın iletebileceğim. Şimdi deklarasyon için toplantıya yetişmem gerekiyor.

Not: Hasankeyf’in yani sira Loç’un sari yazmasi ve Alakır’ın bayrağı da yanımda. Burada herkesle fotograf cektiriyoruz. Alakir ekibinin muzikleri Temacapulin koyunde ve Guadalahara radyosunda calinmaya basladi! Alakır ekibinin HES görüntüleri katilimcilara izletiliyor, ayrica Mexica medyasina verildi!

Hepinizi kucaklıyorum.”

Dicle Tuba Kılıç
Doğa Derneği Kampanya Koordinatörü

1511620cookie-checkAnadolu’nun Nehirleri Meksika’ya aktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.