12.9 C
Istanbul
Saturday, April 20, 2024
Ana Sayfa DÜNYA Anastasiadis Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğine karşı çıktı

Anastasiadis Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğine karşı çıktı

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitlikten kaynaklanan etkin katılım hakkının olacağı bir federasyona karşı olduğunu açıkladı. Rum lider “azınlığın çoğunluğa hükmettiği bir yapının işler olması mümkün değil” diye konuştu.

Türkiye’deki Kürt kökenli vatandaşları “azınlık” olarak niteleyen Anastasiadis, Kıbrıslı Türklerin siyasi varlığını da buna benzetti.

Rum lider “Türkiye’de Kürtler, Erdoğan’dan her kararda kendilerinden en az bir evet oyunun olmasını isteselerdi, Türkler ne düşünürdü acaba” diye sordu.

Rum lider tüm televizyonlardan canlı yayınlanan basın toplantısında iki devletli çözüme benzeyen “gevşek federasyon” tezini anlattı.

Anastasiadis, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğinden kaynaklanan tüm kurumlarda karar alma mekanizmalarına etkin katılım hakkına karşı olduğunu açıkladı.

Federal kurumlarda en az bir Kıbrıslı Türkün onayının aranması şartının çözüme işlerlik kazandırmayacağını savunan Rum lider, Kıbrıslı Türklerin yönetime etkin katılımıyla işler bir devlet kurulamayacağını iddia etti.

Herhangi bir çözüm için Türkiye’nin garantörlüğünün sona ermesi ve askerlerin tamamen çekmesinin şart olduğunu ileri süren Rum lider, iki bağımsız devletin kuracağı bir konfederasyona karşı olduğunu açıkladı.

Rum lider Anastasiadis, yetkilerin kurucu devletlerde toplanacağı merkezi hükümetin daha az yetkiye sahip olacağı bir tür gevşek federasyonu tarif etti ancak buna “gevşek federasyon” denmesine karşı olduğunu söyledi.

Basın toplantısını değerlendiren siyasi gözlemciler, Anastasiadis’in Kıbrıslı Türklerin yönetime etkin katılımına karşı çıkmasına dikkat çekerek, Rum liderin geçen yıl İsviçre’deki başarısız müzakerelerde, Türklere verilmesini kabul ettiği siyasi eşitlik ilkesinden geri adım attığını belirtiyorlar.

Anastasiadis’in Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini “azınlığın çoğunluğa hükmetmesi” olarak gördüğüne işaret ederek bunun çözüme katkı sağlamayacağı görüşünde birleşiyorlar.

2242580cookie-checkAnastasiadis Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğine karşı çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.