Anita’nın mirası

İngilizlerin ekolojik ve hayvan haklarına saygılı kozmetik zinciri ‘Body Shop’ların kurucusu olan ve geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Anita Dame Roddick, 51 milyon Sterlin değerindeki servetinin, insan hakları, üçüncü dünya ülkelerinin borçları ve yeşil projeler için harcanmasını vasiyet etmiş. Roddic, çocuklarına ise kocaman bir hiç  geride bırakmış. Zengin ölmeye kesinlikle niyeti olmadığını defalarca açıklayan Anita Danme Roddick, bu sözünü de tutarak herkesin gönlünde yer edindi.

İtalya’dan göçen bir ailenin kızı olan Anita Roddick, beyin kanaması sonucu öldüğünde sadece 64 yaşındaydı. Ölmeden once hazırladığı vasiyeti geçtiğimiz gün açıklanan Roddick, milyonlarca Sterlin değerindeki servetini yardım kuruluşlarına ve vergi dairesine bağışlarken, ailesine hiç birşey bırakmadığı da kesinleşti.

Ailesine para bırakmayı ‘müstehcen’ olarak tanımlayan Roddick, Body Shop mağazalarının satışından iyi para kazanmaya başlayınca 2005 yılında, kızları Sam ve Justine’i mirasından men etmişti.Milyoner Anita’nın para konusundaki düşüncesi ve felsefesi şu: “Para benim için birşey ifade etmiyor. En kötü şey, aç gözlülük ve paranın birikmesi…”

Fransız kozmetik firması L’Oreal, Roddick’in kendi buluşu olan ‘The Body Shop’ mağazalarını 625 milyon Sterlin ödeyerek satın almıştı. Şirketin yüzde 18 hissesine sahip olan Anita ve kocası Gordon, bu satıştan toplam 100 milyon Sterlin elde etmişti. Anita’nın 65 yaşındaki kocası Gordon’da 51 milyon Sterlin pay almıştı.

Anita’nın 38 yaşındaki kızı Justine, Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde işçi olarak çalışıyor.35 yaşıdaki Sam ise Londra’da ‘Coco de Mer’ adlı seks mağazasını işletiyor.
Anita’nın kızlarını mirasından men etmesi yönündeki kararına halktan da destek var.
Annesini aldığı kararı ‘rahatlatıcı’ olarak değerlendiren Sam, paranın aile bireyleri arasında paylaşılması durumunda bunun durumu çok zorlaştırıp, daha duygusallaştıracağını çünkü o zaman bırakılan miktar ile sevilme miktarın eşit olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Sam, “Eğer annem bana,“Sana para bırakmıyorum ama hepsini uzak kuzenlerine vereceğim” demiş olsaydı; bunu ‘hakaret’ olarak kabul ededim. Fakat hepsini yardım kuruluşlarına vermek farklı bir şey. Bir başkasının parasını harcamasına karışamazsınız, öyle değil mi?..Onlar bize herşey veriyor zaten buna sevgi ve destekte dahil…” diye vurguluyor.

Milyoner bir annenin çocuklarını mirasından men etmesinin mantıklı bir nedeni vardır muhakkak. Bir de kızların bu konudaki sakin ve anlayışlı tavırları bence oldukça etkileyici. Annesinin mirasından men ettiği kaç kişi böyle düşünebilir sizce? 
Şiir köşesi

Caddelerde rüzgar aklımda aşk var
Geceyarısında eski yağmurlar
Şarkı söylüyorlar sessiz usulca
Özlediğim şimdi çok uzaklarda

Deli dolu günler
Hayat güzeldi
Kahkahalarıyla hayat geçerdi
Ellerim uzanmaz dokunamam ki
Özlediğim şimdi
Çok uzaklarda

O da özlüyormuş
Benim bir tanem
Çok üşüyormuş
Yağmurlarla
Öyle yazıyor son mektubunda

O da özlüyormuş
Benim bir tanem
Hep ağlıyormuş
Yağmurlarla
Öyle yazıyor son mektubunda…

651950cookie-checkAnita’nın mirası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.