Ankara Anlaşması’nda bir umut

Mayıs 2014 yılında çıkarılan yeni göçmenlik kanunlarının Nisan 2015 yılında yürürlüğe girdiğini dile getiren Kılıç & Kılıç Avukatlık Bürosu’nun Göçmenlik Uzmanı Taçgül Kılıç, yeni düzenlemelerden Britanya’da Ankara Anlaşması ile kalan vatandaşlarımızın da etkilediğini söyledi.

Yeni düzenleme ile Ankara Anlaşması başvurularında Home Office’in ret kararına mahkeme yoluyla itiraz hakkının ortadan kalktığını, mahkeme itirazı yerine İdari İnceleme (Administrative Review) dediğimiz bir itiraz hakkının getirildiğini kaydeden Kılıç, ancak İdari İnceleme sonucu tekrar ret alan müvekkilin Yargı İncelemesi olarak tanımladığımız “Judicial Review” yoluyla düzenlemenin bizzat kendisine itiraz etme hakkının henüz mevcut olduğunu vurguladı.

Taçgül Kılıç konu ile ilgili olarak şöyle konuştu: “Yeni düzenlemeye göre Ankara Anlaşması vize başvurusu ret edilen kişinin karara itiraz başvurusu ‘Administrative Review’ kapsamında tekrar gözden geçirilecek. Eğer dosya tekrar ret edilirse mahkemeye gitme yolu kapanmış oluyor. Ancak bu her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Ondan sonraki seçenek yargı incelemesine (Judicial Review) gitmek olacak” şeklinde konuştu.

Home Office’in ret kararından sonra ‘Administrative Review’ dışında hiçbir itiraz yolunun olmadığını söylemenin hukuki anlamda eksik bir yorum olacağını vurgulayan deneyimli Göçmenlik Uzmanı Taçgül Kılıç, konu ile ilgili birçok müvekkilin kendilerini arayarak bilgi almak istediklerini söyledi.

DÜZENLEMENİN KENDİSİNE İTİRAZ YOLU AÇIK

Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara Anlaşması ile Britanya’da kalan vatandaşlarımızın şunu bilmesinde yarar var. Evet, yeni düzenleme ile birlikte eskisi gibi karara mahkeme yoluyla itiraz etme hakkı ortadan kalkmıştır. Ancak Home Office’in vize ret kararını ‘İdari İnceleme’ye (Administrative Review) gönderip buradan da ret kararı alan kişi yargı incelemesine (Judicial Review) gidebilir. Bu yol henüz açık.”

Yargı İncelemesi sürecinin itiraz eden müvekkile maddi külfet yükleyebildiğine dikkat çeken Kılıç şöyle konuştu:

“Yargı İncelemesi’ne giderek Home Office’in adli itiraz hakkını ortadan kaldıran düzenlemesine itiraz edilebilir. Böyle bir başvuru için çok sayıda gerekçe mevcut diye düşünüyoruz. Öncelikle Ankara Anlaşması AB kapsamındaki bir anlaşmadır ve bu konu ile ilgili son karar merci Avrupa Adalet Divanı’dır. Bu anlamda Home Office’in Ankara Anlaşması yoluyla kalanları genel vize itirazlarını sınırlayan düzenlemeye dahil etmiş olması süpriz olmuştur. Ayrıca ret kararlarına mahkeme yolunun kapatılması düzenlemesine sırf ‘adil olmadığı’ gerekçesiyle de itiraz edilebilir.”

Göçmenlik ile ilgili dosyaları Yargı İncelemesi’ne (Judicial Review) götürme konusunda oldukça deneyimli bir firma olduklarını vurgulayan Kılıç, hukuki sürecin nasıl işleyebileceği konusunda ise şu bilgileri verdi:

“İdari İnceleme (Administrative Review) başvurusu sonucu ikinci kez ret alan müvekkil için Home Office’in ilgili birimine 14 gün içerisinde Ön Protokol mektubu gönderilerek yeni düzenlemeye dayanarak verdiği kararın adil olmadığını, Ankara Anlaşması ile bu ülkede kalan bir kişinin vize reddi kararına karşı mahkeme yolunun açık olması gerektiğini ve bu uygulamayı gözden geçirmemesi durumunda Yargı İncelemesi’ne (Judicial Review) gideceği bildirilir. Yargı incelemesine giden dosyada verilecek olan olumlu ya da olumsuz karar emsal teşkil etme özelliği taşımaktadır. Tabi müvekkilerin şunu bilmesinde yarar var. Yargı İncelemesi sonucu mahkeme kaybedilirse mahkeme masrafları müvekkile yükleniyor.”

Kılıç, Yargı İncelemesi’ne taşınan dosyalar konusunda yılların birikimine sahip olduklarını ve kendilerine başvuracak müvekkilere her türlü hukuki desteği sunmaya hazır olduklarının altını çizdi. Konuyla ilgili daha geniş bilgi almak isteyenler 0208 888 8341 ve 078 5211 7730 numaralı telefonları arayabilirler.
Kılıç & Kılıç Avukatlık Bürosu’nun adresi: 307 West Green Road, N15 3PA, London.
Email: [email protected]

Fotoğraf: Göçmenlik Uzmanı Taçgül Kılıç

854690cookie-checkAnkara Anlaşması’nda bir umut

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.