Ankara kedisi mi? Van kedisi mi?

Van kedisi, sevilmekten çok hoşlanır ve kendisine gösterilen sevgiye aynı şekilde karşılık verir. Sevgi istekleri özellikle gebelik döneminde daha artar. Kendisini sevenlerin kucağına çıkıp, okşayan elleri önce hafifçe ısırır sonra yalayarak sevgi gösterisinde bulunur ve mırıldanır. Yemeği verildiğinde yemeden önce minnet göstermek için bacaklara sürünme huyu vardır. Tuvalet ihtiyacını duyduğunda da, kapının önüne giderek miyavlayarak kapının açılmasını ister, eğer kapıyı açan yoksa bunu kendi başına halletmeye karar verir ve kapı koluna uzanıp çekerek kapıyı açar.


Terminoloji açısından, Türkiye dışındaki kediseverler boyutunda bir diğer olası kavram kargaşası mevcuttur. Literatürde, Türkiye’de bir yabancıya “Van kedisi” olarak satılan ve sonrasında yurtdışına giden ilk kedi olarak 1955’de İngiliz bayanlar Laura Lushington ve Sonia Halliday’e 500 Sterlin’e satılan, biri “Van güzeli İskenderun” isimli iki kedi kaydedilmektedir. “Van güzeli İskenderun”un ve hemcinsinin safkan Van kedileri olmamaları, baş ve kuyruk kısımlarının renkli ve benekli olması nedeniyle bayan Lushington’ın bu kedilerden türettiği kedi türü, günümüzde “Van” ismi taşımakla birlikte, Van kedisinden farklı bir ırk oluşturmuştur. Bayan Lushington bu kedilere Turkish Van ismini vermiştir, bu isim Fransızca’ya “Turc de Van”, Almanca’ya “Türkisch Van” şeklinde geçmiştir.


Başka bir deyişle, Van kedisi ve Batı dünyasındaki Turkish Van farklı kedilerdir. Ancak, Turkish Van isimli kedi cinsi de iyi yüzücüdür ve göz renkleri değişebilmektedir. Aradaki farkın az çok anlaşılmaya başladığı günümüzde, safkan Van kedisi, Turkish Van’den ayırmak için, Batı literatüründe de Türkçe olarak “Van kedisi” şeklinde anılmaktadır.


Dünya’da saf kan Van kedileri sadece Ankara hayvanat bahçesinde değil, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesince de yetiştirilmektedir. Bu noktada özellikle belirtilmesinde fayda olan bir nokta da, safkan van kedilerinin gen havuzunda dahi, yabancıların “Turkish Van” adı verdiği sarı-beyas van kedileri de bulunmaktadır. Sarı beyaz (Turkish Van) ve bembeyaz (Van Kedisi) pisicikler arasında, tüy rengindeki çeşitlilik dışında en ufak bir fark yoktur. Şöyle ki: her iki renktekiler de aynı tüy dokusu, kemik yapısı, göz yapısı, göz renkleri ve kafatası yapısına sahiptir. Hatta huyları bile aynı havuzdan geldiğini belli eder. Bir diğer anlatılabilecek bir nokta ise, Ankara hayvanat bahçesinde dahi, “Turkish Van” tipi van kedileri vardır.
 
Van kedileri kendi aralarında ve insanlarla haberleşmek için bir takım sesler çıkarırlar. Çıkarılan bu sesler onların hissi durumları ile ilgilidir. Kedilerin miyavlamaları isteklerine göre çeşitlilik gösterir. Bu miyavlamanın bir kısmı insanlarla olan ilişkileri, bir kısmı yavrularıyla veya erişkinlerde seksüel aktivite ilgili haberleşme şeklidir. İhtiyaçlarına göre çıkardıkları seslerin yüksekliği ve frekansları değişir. Van kedisi sabahleyin sahibiyle karşılaşmasında yüksek sesle miyavlayarak sevincini gösterir. Acıktığında mutfak kapısına doğru giderek, acıktığını belirtecek şekilde miyavlar.
 
ANKARA KEDİSİ İLE FARKLARI


Van kedisi diğer türler içinde en çok Ankara kedisi ile çok karıştırılır. Halbuki çok belirgin farklıları vardır iki türün. Bunlardan bazıları:


Van kedisinin gözleri badem şeklinde ve kehribar rengindeyken Ankara kedisinin gözleri yuvarlak yapıda ve mavi-sarı renktedir.


Van kedisinin yüzü daha yuvarlak, Ankara kedisinin sivridir.


Van kedisinin baş ve kuyruk kısmında sarı lekeler bulunur, Ankara kedisi ise genellikle bembeyazdır.
Ve Van kedisinin tüyleri Ankara kedisine göre daha kısadır.


Van kedisi, Van yöresi kökenli, iyi bir yüzücü olan, gözleri mavi veya kehribar rengi veya biri mavi diğeri kehribar olabilen, tüyleri baştan aşağı beyaz, nadide ve asil bir kedi ırkıdır. Asaletini ve beyaz rengini paylaşmakla birlikte, önemli farklılıkları da bulunan Ankara kedisi ile karıştırılmamalıdır.
 
Başka bir deyişle, Van kedisi ve Batı dünyasındaki Turkish Van farklı kedilerdir. Ancak, Turkish Van isimli kedi cinsi de iyi yüzücüdür ve göz renkleri değişebilmektedir. Aradaki farkın az çok anlaşılmaya başladığı günümüzde, safkan Van kedisi, Turkish Van’den ayırmak için, Batı literatüründe de Türkçe olarak “Van kedisi” şeklinde anılmaktadır.

1048720cookie-checkAnkara kedisi mi? Van kedisi mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.