Ankara yerli opera ve baleye doyacak

ADOB’un yeni sezonda seyirci karşısına çıkaracağı yeni yerli eserlerin başını ”Mevlana Oratoryosu” çekti. Sezonun açılışında sahne alan yapıt, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Kültür Bakanı Talat Sait Halman’ın çevirisini yaptığı 80 rubaiden oluşuyor. 

ADOB Genel Müzik Direktörü Mustafa Erdoğan’ın imzasını taşıyan eserde, Soprano Şule Köken, Mezzo Soprano Ferda Yetişer, Tenor Murat Karahan ve Bas Sabri Karabudak, solist olarak yer alıyor. Oratoryoda sanatçılara Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu eşlik ediyor. 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni müzik politikasına uygun bir Türk operası bestelenmesi için talimat verdiği ve konusunu bizzat şekillendirdiği ”Özsoy” operası da yeni sezonda Başkent seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Opera ve Balesi’nin (DOB) dev prodüksiyonu, 3 Kasımda izleyici karşısına çıkacak. 

İlk kez 1934 yılında seyirciyle buluşan, Cumhuriyet tarihinin ilk operası ”Özsoy”, Başkent sahnelerine en son 25 yıl önce 1982’de geldi. DOB, eseri bu sanat sezonunda yeniden repertuvarına alırken, yapıtı Evin Atik Yerli sahneye koyacak. 

Orkestrayı Şef Bujor Hoinic’in yöneteceği eserin dekor tasarımı Nihat Kahraman’a, kostümleri Nursun Ünlü’ye ait… Işık düzenini Fuat Gök’ün hazırladığı yapıtta Cem Beran Sertkaya, Sayra Seyhan, Savaş Gençtürk, Görkem Ezgi Yıldırım, Oğuz Sırmalı, Muzaffer Emek, Erhan Tekinmirza, Kemal Serdar Usta ve Ali Uyar başlıca rolleri üstleniyor. 

”Özsoy” operasının ilk sahnelenişi 19 Haziran 1934’te Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve resmi konuğu İran Şahı huzurunda Ankara Halkevi’nde gerçekleştirilmişti. 

Okan Demiriş’in ”4. Murat” operası da 24 yıl aradan sonra seyirci karşısına çıkacak. 

Üç perdelik operanın librettosu (eser metni) Turan Oflazoğlu’nun imzasını taşıyor. 1979 yılında Türk opera repertuvarına kazandırılan eser, hayatı bugüne kadar en çok sinema filmi, dizi film ve tiyatro oyunlarına da konu olan Osmanlı padişahlarından biri olan IV. Murat’ı opera sahnesine taşıyor. 

Yapıt, ünlü şair Nefi, Bekri Mustafa, Kösem Sultan, Hafız Paşa, Topal Recep Paşa gibi Türk tarihinin önemli figürlerinin yaşadığı ve hızla değişen imparatorluğun sancılı bir dönemini anlatıyor. 

Türk edebiyatının usta kalemi Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eserinden bale sahnesine aktarılan ”Çalıkuşu”, beşinci sezonuna giriyor. 

Merih Çimenciler’in sahneye koyduğu yapıt, Türk Sanat Müziği eşliğinde sahneye geliyor. Türk hafif müziğine yıllarını veren ve 1997 yılında 52 yaşındayken hayata gözlerini yuman besteci Esin Engin’in imzasını taşıyan TRT yapımı ”Çalıkuşu” dizi film müziği de esere büyülü nağmeleriyle renk katıyor. 

Selman Ada’nın müzikleriyle süslenen Halit Ziya Uşaklıgil’in ünlü eseri ”Aşk-ı Memnu”, bu sezon da seyirciyle birlikteliğini sürdürecek. Kendinden genç Bihter ile evlendikten sonra onun Behlül ile yaşadığı yasak aşk nedeniyle ailesi sarsıntı geçiren Adnan Bey’in dramını anlatan operanın yönetmeni Murat Göksu… 

Mustafa Erdoğan’ın küçük seyirciyi opera ve baleyle tanıştıran eserleri ”Karagöz ve Hacivat ile Cumhuriyet’e Yolculuk”, ”Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” ile ”Çizmeli Kedi” de izleyiciyle beraberliğini devam ettirecek olan diğer yerli yapıtlar. 

1159040cookie-checkAnkara yerli opera ve baleye doyacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.