Anket anket söyle bana kim birinci?

Anketler bugünden geleceği söyleyen falcılar gibidir, yaklaşık olarak sonucu bilirler ama şöyle olacak gibi kesin bir belirlemeleri olamaz. Aşağı yukarı şöyle bir sonuç eklenir. Falcılarda kahve telvelerine bakarken aynı sonucu yaklaşık olarak bilebilirler. Tek fark birinde küçük bir örnekleme kullanılır ve ona göre sonuç tahmin edilir. Örnekleme alınan yerler ise kim nasıl sonuç istiyorsa ona göre belirlenir. O yüzden anketler arsında uçurumlarda olabilir. Anketlere bakarak politika yapanlar bir süre sonra sokaklara bakarak politika yapmaya başlarlar. Fakat anketler sokakları çoktan unutturduğu için, şimdilerde daha yaygın olarak bilgisayar ekranında gözüken sitelere bakarak politik duruşlar belirlenir oldu. Her akşam hiç vazgeçemediği bir site vardır, o siteye bakmadan kimse uyku dahi uyuyamaz! Yenilenen bir sitedir, ülkenin en büyük silahlı kuvvetlerini temsil eder. Orada yayınlanan bildiriler sivil yaşantımızı ve günlük yaşantımızı büyük oranda etkileyecek sonuçları olan düşünceler ve kararlar yayınlanır. Son yayınlanan bildirgede ise sivil vatandaşlarımıza sokakları adres göstermektedir. 2007 Baharı henüz bitmediğinin bir işaretidir. Bayrağını kapta gel, yerine bu sefer şehitler üzerine atılan bayrağı kapta gel denmektedir. Uzun süredir devam eden bir adı konmamış bir savaş vardır. Bu savaş için bir çok isim geçmişte takıldı. Kirli savaş dendi, terör dendi, anarşi dendi, şimdi yurt dışından desteklenen ve ellerine bomba verilmiş teröristler olarak adlandırıldılar. Şimdi ellerinde bombalar olan bu insanların etkisizleştirilmesi için büyük bir operasyon yapılmaktadır. Bu operasyon için büyük bir yığınak yapılmış, üç il sınırları da askeri bölge ilan edilmiştir. Fakat burada gözden kaçırılan bir şeyler yok mu? Neden bu insanlar ellerinde bombalar ile dağlarda dolaşmaktadır, bu konuda zaman zaman siyasiler çıkışlar yapılmış ama o çıkışlarda kısa süre sonra hasır altı edilmiştir. Neden bu kadar uzun süren bir çatışma ülkemiz topraklarında devam etmektedir? Bu konuda yapılmış olan çalışmaların hangisi gündemdedir? O kadar çalışma yapılmış ve hepsi raflara kaldırılmış durumdadır. Sorun askeri bir kafa ile çözülebilecek midir? Bu harekat sonuç olarak ne kazandıracaktır? Çünkü geçmişte bir çok kez sınır dışı operasyonlar olmuş ama sonuç ortadır.


Bu sonuçlara göre şimdi gelen cenazelerdeki gösteriler yetersiz görülmüş olunacak ki, daha büyük gösteriler istenmektedir. Ülke içinde olan ve zaman zaman linç kültü ile gündeme gelen öteki ayrımı daha su yüzüne çıkmasını da beraber getirecek ve ülke içinde olan çatışma durumu tetiklenecek olarak düşünmekteyim. Asker cenazelerinin gelmemesi için sorun askeri değil, politik çözümün ve buna dayalı olarak da ekonomik olarak alınacak tedbirlerdir. Bu konuda her kafadan ses çıkmış ve ortak çözüm olarak ortada durmaktadır. 2007 Baharı yapılan kitlesel gösterilerin bir devamı niteliğinde olması planlanan etkinlikler ile bombaların susacağını düşünmek bana göre imkansızı istemek gibi bir şeydir. Çünkü bu tip eylemler PKK düşmanlığı gibi başlayıp, Kürt düşmanlığına davet çıkarmayacağını kim garanti edebilir. Ülkenin her yerinde olan Kürtlere karşı gösterilen tepkilerin artacağı ve ötekileştireceğini öngörmek için fallara ve anketlere bakarak söylemek gerekmez. Ortada duran bir durumdur. Bir tişört dahi fitili ateşlemeye yetmektedir. Şimdi bu öngörülen kitlesel eylemlerin beklenen sonucu doğuracağını söylemek için falcıya mı gitmem gerek, yoksa anketlere mi bakmam gerekmektedir.


Geçmiş günlerde başlayan açıklamalar sonucunda erken seçim süreci devam etmektedir. Bu açıklamalarda hedef gösterilen hükümetin iktidardan gitmesi hedeflenmektedir. Hiçbir enerji sarf etmeden iktidar önü açılan ana muhalif partisi bu durumu iyi değerlendirmek için dört eğilimi partisinde birleştirerek olası MHP ortaklı hükümete hazırlanmaktadır, fakat bu hazırlık süreci şu anlık popüler söylemlerin dışında gerçek istemleri içinde barındırmamaktadır. Yani gerçek anlamda sorunlara siyasi çözüm getirecek politikası yoktur. Şeriat korkusunu bertaraf edilmesi daha önemli olarak önümüze sürülmekte ve bize ikili seçimi dayatmaktadırlar. Ya şeriat, ya laiklik ikileminin dışında da bir çözüm vardır, o çözüm şu an yüksek sesle söylenmemesine rağmen raflarda durmaktadır. O yüzden iktidara aday olanlar geçmişin deneylerinden faydalanarak, ülkenin sorunlarını doğru tespit ederek, bilimsel öngörüleri olan bir program ile iktidara aday olmalıdır. Bugün maalesef bunu yapacak bir siyasi hareket yoktur.

700470cookie-checkAnket anket söyle bana kim birinci?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.