Anneler, işçi haklarını kullanamıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri, 2004 yılı teftişlerinde, emzirme odası ve kreş kurulması gereken işyerlerinden yarısına yakınında bu kurallara uyulmadığını belirledi. 


Müfettişler, geçen yıl 729 bin 583 işçi ve 1292 çırağın çalıştığı işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği yönünden 24 bin 437 teftiş yaptı. Teftişlerde, 100’den fazla kadın işçi çalışan 216 işyerine ulaşıldı. 


Teftiş raporunda, kadınların çalıştığı sektörlerin başında ”metalden mamul eşya imalatı”, ”dokuma” ve ”kundura, giyim ve mensucatta hazır eşya imalatı”nın geldiği ifade edildi.


Raporda, emzirme odası oluşturulması gereken 85 işyerinden 42’sinde, kreş açılması gereken 131 işyerinden 70’inde bu kurallara uyulmadığı bildirildi. 


Teftişler sonucunda, yükümlülüklerini yerine getirmeyen 2 işverene toplam 1 milyar 285 milyon lira para cezası verilirken, diğer işverenlere de eksiklerini gidermeleri için süre tanındı.
”Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik”, 100-150 kadın işçi çalıştırılan işyerlerinde emzirme odası kurulmasını zorunlu kılıyor.

1021780cookie-checkAnneler, işçi haklarını kullanamıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.