Antalya hidrobiyoloji kongresine hazırlanıyor

AKDENİZ ÜLKELERİ ANTALYA’DA BULUŞACAK

Akdeniz’e kıyısı olan 11 ülkeden çok sayıda araştırmacı ve biliminsanlarının katılacağı kongrede, biyoçeşitlilik ve koruma açısından Akdeniz’in deniz ekosistemi ele alınacak. Kongreye Türkiye’nin yanı sıra, Yunanistan, Tunus, İsrail, KKTC, Fransa, İtalya, Suriye, Monaco, Slovenya ve Mısır’dan biliminsanları katılacak. Bilim adamları, sivil toplum örgütleri, yöneticiler ve planlamacılar için bir toplantı ortamının sağlanacağı kongrede, deneyim paylaşımı ve bilginin uluslararası değişimine katkıda bulunulacağı belirtildi.

Kongrede, uluslararası bir kurul tarafından belirlenecek 2010 yılının “Akdeniz Belediyesi” ödülüyle, “Yılın Bilim Adamı” ödülü de sahiplerini bulacak.

AKDENİZ’İN KAYNAKLARI BİNLERCE YILDIR SÖMÜRÜLÜYOR

Kongre hazırlıklarının duyurulduğu resmi web sayfasında yer alan açıklamada, Akdeniz’in, birçok tarihi ve biyolojik nedenlerden dolayı insan yerleşimine sahne olduğuna değinildi. Binlerce yıldır ticaretin ve deniz kaynaklarının kaçınılmaz sömürüsüne maruz kalan Akdeniz’in biyoçeşitlilik değişimlerindeki insan kaynaklı olumsuz etkilerin son yıllarda daha da görünür hale geldiğinin vurgulandığı açıklamada, balıkçılık, turizm, kirlilik, kontrolsüz kıyı gelişimi ve iklim değişikliğinin bu etkileri arttırdığına dikkat çekildi. Kongrede ayrıca, ‘Kıyısal kirlilik yönetimi’ ve ‘Biyoçeşitlilik araştırma sonuçlarının kıyı yönetimi ve korunmasıyla ilişkilendirilmesi’ başlıklı çalıştaylar yer alacak. Sıra dışı sergilere de ev sahipliği yapacağı duyurulan kongrede, “Yedi Denizin Tanrıları” başlıklı resim ve heykel sergisi izleyiciyle buluşacak. 2009 yılında Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından ‘Yılın Kıyı Belediyesi’ seçilen Muratpaşa Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek kongrenin çalışmaları, Hidrobiyolojik Araştırmalar Derneği (HİDRA) tarafından yürütülüyor.

Eşbaşkanlığını Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcimen ve ODTÜ Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Yılmaz’ın birlikte yürüteceği kongrenin genel ordinatörlüğünü Dr. Üner Beköz, genel sekreterliğini ise Doç Dr. Murat Bilecenoğlu yapacak. Muratpaşa Değirmenönü’ndeki tarihi su değirmeninin koordinasyon merkezi olarak belirlendiği kongrenin düzenleme kurulunda ayrıca HİDRA Başkanı Nilay Akça, Yard. Doç Dr. Baki Yokeş, Elanur Yılmaz, Suna Tüzün, Melek Akar ve Deniz Demirel bulunuyor.

AY’A GİTTİK AMA OKYANUSU BİLMİYORUZ

Kongreyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Dr. Üner Beköz, Akdeniz ülkelerini kapsayan kongrenin bu kapsamda ilk kez yapılmış olacağını belirtti. Hidrobiyoloji’nin öneminin tüm dünyada giderek artığını vurgulayan Beköz, “insanlık ay’a bile gitmeyi başardı ancak okyanusların dibinde neler olduğunu henüz tam anlamıyla bilmiyoruz. Bu nedenle gıda sıkıntısı çeken ülkelerin birçoğu yönünü denizlere dönüyor. Ancak kongrede yalnızca deniz biyolojisi değil, göller ve nehirlerle ilgili bildiriler de yer alacak” diye konuştu. Kongrede, yerel yönetimlerle biliminsanlarının bir araya gelecek olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Beköz, kıyıların bütüncül korunabilmesi açısından işbirliklerinin geliştirileceğini belirtti.

Akdeniz ülkeleri dışında Kazakistan, Japonya ve Güney Afrika’dan başvuruların yapıldığı kongreye yaklaşık 1300 civarında katılımcı beklediklerini belirten Beköz, sunulacak bildirilerin bir kısmının uluslar arası yayınlarda yayınlanacağını da sözlerine ekledi.

KONGREDE HANGİ BAŞLIKLAR OLACAK?

2009 yılında Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından ‘Yılın Kıyı Belediyesi’ seçilen Muratpaşa Belediyesi’nin ev sahipliği
• Son yapılan deniz biyotası çalışmalarının sonuçları,
• Yabancı deniz organizmaları – durumları, biyolojileri, ekolojileri, sosyo-ekonomik etkileri
• Biyoçeşitliliğin iyileştirilmesi için araç olan deniz rezervleri,
• Akdeniz biyoçeştililiğinin korunması,
• Tehlike altındaki türler üzerine olan araştırmalar,
• Biyoçeşitlilik üzerindeki antropojenik tehditler,
• Besin ağı dinamikleri,
• Balıkçılık aktiviteleri – ekosistem üzerine etkileri, IUU (yasadışı, kayıt dışı ve düzensiz) balıkçılık, gelecekteki balıkçılık beklentileri,
• Akdeniz deniz biyoçeşitliliği araştırmalarında, gelecekteki önceliklerin belirlenmesi.

BİLGİ İÇİN: http://medhycon.org/index_files/Page266.htm

1502130cookie-checkAntalya hidrobiyoloji kongresine hazırlanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.