Antalya- Kayseri hızlı tren hattı sil baştan

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Sit alanları, milli parklar, ormanlar, tarım arazileri, göller ve nehir havzaları boyunca genişliği iki kilometre, uzunluğu ise 757 kilometre olan beş ilin coğrafyası ÇED koridoru olarak belirlendi…
 
Antalya-Kayseri arasında yapılması planlanan Hızlı Tren Projesinde güzergah değişikliğine gidilerek yeniden ÇED süreci başlatıldı. Daha önce 2014 yılında ÇED Olumlu kararı verilen ancak hat boyunca bir çok korunan alanı doğrudan olumsuz etkilemesi beklenen projenin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne geçmesiyle birlikte güzergahta önemli değişiklikler yapıldı. Antalya, Isparta, Konya, Aksaray, Nevşehir ve Kayseri illeri sınırında projelendirilen hızlı tren hattı için Antalya ve Isparta’da 18 Ocak’ta ÇED toplantıları düzenlenecek. Toplam uzunluğu 757 kilometre olması beklenen hızlı tren hattının 107 kilometrelik kısmı Antalya, 13 kilometrelik kısmı ise Isparta sınırlarından geçecek. Proje hakkında halkı bilgilendirmeyi amaçlayan ÇED toplantısının Antalya ayağı Serik Belediyesi Toplantı Salonu’nda saat 14:00’da başlayacak. Isparta’daki toplantı ise aynı gün Sütçüler ilçesine bağlı Kesme köyü sosyal tesislerinde saat 12:00’da başlayacak.
 
Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek olan Antalya-Kayseri Hızlı Tren Projesi’nin güzergahında değişikliğe gidilerek yeniden ÇED süreci başlatıldı. Daha önce 2014 yılında ÇED Olumlu kararı verilen ancak bir çok korunan alanı doğrudan olumsuz etkileyen projede yapılan güzergah değişikliği ile Göreme Tarihi Milli Parkı, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Antalya’daki yaban hayatını koruma sahalarına verilecek zararlar en aza indirildi.
 
BEŞ İL BOYUNCA İKİ KİLOMETRE GENİŞLİKTE ÇED KORİDORU
Antalya, Isparta, Konya, Aksaray, Nevşehir ve Kayseri illerinde toplam 757 kilometre uzunluğunda inşa edilmesi planlanan Hızlı Tren Projesi kapsamında 7 istasyon, 5 siding, 56 adet tünel, 56 adet köprü, 31 adet viyadük, 342 adet altgeçit ve 119 adet üstgeçit yapılacak. İnşaat süresinin 4 yıl olması beklenen proje için hat boyunca iki kilometre genişliğindeki alan ‘ÇED Koridoru’ olarak belirlendi.
18 OCAK’TA ANTALYA VE ISPARTA’DA ÇED TOPLANTILARI YAPILACAK
ÇED süreci başlayan proje hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla düzenlenmesi zorunlu olan ÇED toplantıları Antalya ve Isparta’da 18 Ocak 2018 tarihinde yapılacak. Hızlı Tren Projesi’yle ilgili Antalya’daki ÇED toplantısı Serik Belediyesi Toplantı Salonu’nda saat 14:00’da başlayacak. Isparta’daki toplantı ise aynı gün Sütçüler ilçesine bağlı Kesme köyü sosyal tesislerinde saat 12:00’de gerçekleştirilecek.
 
ANTALYA İSTASYONU PERGE FUAR ALANINDA PLANLANIYOR
Antalya’daki istasyonun Perge Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılacağı belirtilen hızlı tren hattı, Aksu, Serik ve Manavgat ilçelerinden geçerek Isparta’nın Sütçüler ilçesi sınırına ulaşıyor. 107 kilometrelik kesimi Antalya sınırlarını kapsayan proje, Aspendos antik kenti 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nı ile Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın da etkileyecek. Manavgat’tan Isparta’nın Sütçüler ilçesine giren hat, Kesme ve Aşağıyaylabel köyü yakınlarından Kartoz dağlarını aşarak Beyşehir’e ulaşacak.
 
SİT’LER, MİLLİ PARKLAR, ORMAN VE TARIM ARAZİLERİ ETKİLENECEK
Daha önce Göreme Tarihi Milli Parkı’nı doğrudan etkileyen projede yapılan revizyonla, hattın peri bacalarıyla ünlü milli parkın sınırına çekildiği görülüyor. Kayseri Kocasinan’da son bulacak hızlı tren hattının inşası sırasında toplam 5 ayrı şantiye kurulması planlanıyor. Hızlı Tren Hattının geçtiği güzergahlar boyunca her yerleşime istasyon yapılması öngörülmüyor. Antalya Serik ilçesine bağlı Yukarıkocayatak mahallesindeki hal yakınına bir adet yükleme istasyonu planlanıyor. Yapılan revizyonla çevreye vereceği olumsuz etkilerin en aza indirildiği kaydedilen hızlı tren projesi, tarım arazileri, göl ve nehir havzalarıyla ormanlık alanlardan geçecek.
2154970cookie-checkAntalya- Kayseri hızlı tren hattı sil baştan
Önceki haber
Sonraki haberÇocuk kütüphanesini apartman yapma girişimine tepki yağdı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.