Antalya Kleopatra Koyu için ayağa kalktı!

AÇIK GAZETE – Tabiat parkı ilan edilerek yapılaşmaya açılan Kemer Tekirova’daki Kleopatra Koyu’nun 29 yıllığına özel şirkete tahsis edilmesine Antalyalılar tepki gösterdi…
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından önce mesire yeri ardından da tabiat parkı ilan edilerek yapılaşmaya açılan Antalya Kemer’deki Kleopatra Koyu için Antalyalılar ayağa kalktı. 30 Mayıs’ta 505 bin lira kira bedeliyle 29 yıllığına özel bir şirkete tahsis edilen koyda toplanan sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdiler. CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak’ın da destek verdiği basın açıklamasında, bölgede halka ait dinlenme alanı kalmadığına değinilerek, “İyi biliniz ki bu koy bize ait. Yılın 12 ayı bizler buraya nefes almaya geliyoruz. Üzerimizde özel helikopterlerinizle uçarak nerede bir koy kalmışsa peşine düşeceğinize 20 yıldır arz talep dengesi bozulmuş turizmi nasıl kurtarabilirsiniz, enerjinizi bunlara harcayın. Halkın rızasını almadan koparmaya çalıştığınız bu yerlerin kaç metrekaresini öldüğünüzde mezara götürebileceksiniz?” ifadelerine yer verildi.
 
KLEOPATRA KOYU YAPILAŞMAYA AÇILDI, ANTALYA AYAĞA KALKTI
Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova Mahallesi’nde bulunan Kleopatra Koyu, geçtiğimiz 30 Mayıs’ta Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca yapılan ihaleyle özel bir şirkete kiralandı. 2015’te mesire yeri, 2016’da ise tabiat parkı ilan edilen koyu kiralayan şirket, burada 5 yıldızlı otel dâhil turizm tesisleri inşa edebilecek. Tekirova Tabiat Parkı adıyla 505 bin liraya 29 yıllığına ihale edilen koyu alan firmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Rixos Oteller zincirinin sahibi Fettah Tamince’nin şirketi Sembol İnşaat olduğu öne sürüldü.
 
YÖRE HALKI VE STK’LAR BASIN AÇIKLAMASIYLA TEPKİSİNİ GÖSTERDİ
Mehmet Ali Bükü olarak da anılan Kleopatra Koyu, turistik tesislerin işgal ettiği Tekirova sahiline bitişik alanda yöre halkının kullanabildiği son doğal koylardan biri. Tahsisi öğrenen yöre halkı bugün Kleopatra Koyunda bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı. Bölgedeki 12 sivil toplum kuruluşu ve platformun destek verdiği basın açıklamasına, CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Kemer Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Gül ve İyi Partili yöneticilerle milletvekili adayları katıldı.
 
YÖREDEKİ STK’LAR BETONLAŞMAYA KARŞI KENETLENDİ
Alakır Doğa Kültür Dergisi, A Platformu, Çıralıyı Sevenler Derneği, Kemer Doğa Dostları Derneği, Kemer Esnaf Derneği, Kemer iş Adamları Derneği, Kemer Yörükler Derneği, S.S. Ulupınar Çevre Ve Koruma ve işletme Kooperatifi, Tekirova Taksiciler Kooperatifi ile Tekirova, Beycik ve Ulupınar mahallesi muhtarları da basın açıklamasına destek verdi.
 
SAMİ ADALETLİ: ‘SADECE BİZ DEĞİL, KIZILÇAMLAR DA KONUŞACAK’
Tekirova Sivil Toplum Platformu adına ortak basın açıklamasını okuyan Sami Adaletli, “Bugün sadece biz değil, burada bulunan sayısız bitki böcek, kuş ve canlılar, kesilmekle karşı karşıya kalan kızılçamlar da konuşacak, sizlere seslenecektir” diye konuştu.
 
‘BİZ İNSANİ İHTİYACIMIZ İÇİN, ONLAR TİCARİ AMAÇ İÇİN KULLANIYOR’
30 Mayıs’ta ihaleye çıkarılan koyun 29 yıllığına tahsis edildiğini anımsatan Adaletli, koyun yöre insanın yaşamında önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, “Bu alan şimdiye dek pikniğinizi yaptığınız, balık tuttuğunuz, denize girdiğiniz, tabiatın sesine kulak verdiğiniz önemli bir köşeydi. Bizler için buranın kullanım amacı insani gereksinimlerimizi karşılamak iken ihaleci firmanın amacı tamamen ticari duygusallığa dayanmaktadır” diye konuştu.
 
KOY ADINI KLEOPATRA’NIN SİLUETİNDEN ALIYOR
Bölgeyi kapsayan Beydağları Sahil Mili Parkı’nın, ilan edildiği 1972 yılında 69.800 hektar olan yüzölçümünün zamanla küçültülerek bugün yarı yarıya azaltıldığına değinen Sami Adaletli, “Statüsü bozulan bu alanlara zamanla otel, motel ve tatil köyü yapılmaya başlanmış, bu süreçte plansız ve ilkesiz hareket etmekten kaynaklı olarak kıyılarımız, koylarımız ve ormanlarımız ciddi zararlar görmüştür. Kleopatra Koyu, sayısız bitki ve canlı türünü barındırmaktadır. Bir de güneydoğuya doğru denize uzanan burunda yer alan ve koya ismini veren bir doğa mucizesi olan Kleopatra silueti vardır ki, onun değerini biçmek pek mümkün değildir. Bu yönüyle ülkemizin ve bölgemizin uluslararası turizm arenasında en önemli reklam yüzlerimizden birisidir. Koy, coğrafik yapısıyla doğal bir liman olma özelliğiyle, denizciler için bir sığınak, yat turizmcilerimiz adına da bir dinlenme ve demirleme alanıdır” bilgisini verdi.  
 
‘PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILARAK KORUNAN ALANLAR TAHRİP EDİLİYOR’
2016 yılında tabiat parkı ilan edilen alan için hazırlanan uzun vadeli gelişim planının 6 Nisan 2018 tarihinde onaylandığını dile getiren Adaletli, ihale şartnamesinde yer verilen ayrıntılara dikkat çekerek, korunan alanlarda yapılan plan ve cins değişikliklerinin ülkenin pek çok bölgesinde doğa tahribine yol açtığı görüşünü savundu. Sürmene Çamburnu, Bolu Gölcük, Bartın Güzelcehisar ve Trabzon Kadıralak Yaylası gibi korunan alanlarda benzer uygulamaların yapıldığını anımsatan Adelatli, şöyle konuştu: “Bölge halkı olarak bizler buna izin vermeyecek, gerek ihale süreçlerindeki usul yanlışlıkları, gerek adrese teslim bir ihale şartnamesini çağrıştırması, yol açacağı kamu zararı, gerekse plan değişikliklerindeki hatalardan ötürü, hukuki süreç başlatacak ve takipçisi olacağız.
 
‘HALKIN YARARINA UZAK UYGULAMALARA SON VERİLSİN’
Sizleri tedirgin eden ve hayretler içinde bırakan bu gelişmeyle alakalı üst düzey devlet ricalimizden beklentimiz şudur: Bu koyun onlarca yıllık kullanıcıları orta ve dar gelir düzeyli insanlardır. On milyonlarca cirolara hükmeden bir firmanın, yapacağı yatırımla meydana getireceği bir tesisi, bizlerin kullanabilmesi ekonomik gerçeklerle taban tabana zıttır ve mümkün değildir. Bu yönüyle devlet büyüklerimizden önemle ricamız emirleri altında çalışan bürokrat kadroların imza attıkları halkın yararına uzak uygulamalara bir an önce son vermelerini sağlamaları, içimizi sızlatan bu durumun bir an önce düzeltilerek bayrama rahat ve huzurlu bir şekilde girmemizin sağlanmasını diliyor ve bekliyoruz.”
                                                          
‘SİZİ KOYLARI KORURKEN GÖRMEK İSTİYORUZ, TAHSİS YAPARKEN DEĞİL’
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerine de seslenen Sami Adaletli, “bizler sizleri doğayı koruyup kollarken görmek isteriz. Sahaya inin. Koyları, ormanları gezin. Korucularınız sahada ve halkla iç içe olsun. Bizler gelişmiş dünya ülkelerine bakınca milli park alanlarında uygulamaların böyle olduğunu görüyoruz. Sizleri bu koyların onlarca milyon ciroları olan, bol yıldızlı otel sahiplerine birtakım yolları takip ederek tahsis işleriyle meşgul olurken görmek istemiyoruz” diye konuştu.
‘BU KOY BİZE AİT, HALKIMIZ DA BEKÇİSİDİR’
 
Kleopatra Koyu’nu ihaleyle kiralayan firma yetkilisine de söyleyecek sözleri olduğunu vurgulayan Adaletli, “İyi biliniz ki bu koy bize ait. Yılın 12 ayı bizler buraya nefes almaya geliyoruz. Üzerimizde özel helikopterlerinizle uçarak nerede bir koy kalmışsa peşine düşeceğinize 20 yıldır arz talep dengesi bozulmuş turizmi nasıl kurtarabilirsiniz, enerjinizi bunlara harcayın. Halkın rızasını almadan koparmaya çalıştığınız bu yerlerin kaç metrekaresini öldüğünüzde mezara götürebileceksiniz? Bunları bir an olsun kendinize sorup, düşünmekte misiniz? Lütfen düşününüz. İnsanlar çoğalıyor, aynı oranda doğal alan ihtiyacı da çoğalıyor. Fakat bu tabiat alanlarımız artmıyor, aksine bu tür hadiseler sebebiyle hızla azalmakta. Bunlar son koylarımız ve böyle giderse, bir gün hiç kalmayacak. Burada bulunan halkımız yediden yetmişe bu son koyların, bekçileridir” ifadelerini kullandı.
2198760cookie-checkAntalya Kleopatra Koyu için ayağa kalktı!
Önceki haberKleopatra Koyu Erdoğan’a aşık olan Fettah Tamince’nin oldu!
Sonraki haberKötünün iyisi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.