Antalya’da dehşet verici köpek ölümleri

YUSUF YAZVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya kent merkezinde bir haftada 8 köpek zehirlenerek öldü. Polis olayla ilgili inceleme başlatırken hayvan ölümlerinin yaşandığı Muratpaşa ilçesinde zehir tespit edilen iki park 15 gün süreyle kullanıma kapatıldı…

Antalya kent merkezinde bir hafta içinde 8 köpeğin şüpheli ölümü tedirginlik yarattı. Muratpaşa ilçesine bağlı Meydankavağı Mahallesi’nde 9 Ağustos Salı gününden bu yana 8 köpeğin öldüğünü dile getiren mahalle sakinleri hayvanların kasıtlı olarak zehirlendiğini düşünüyor. Muratpaşa Belediyesi yetkilileri 1551 Sokak’taki iki parkta zirai zehir tespit edildiğini belirten bir uyarı yazısı asarak tedbir amacıyla parkları 15 gün süreyle kapattı. Köpek ölümleriyle ilgili polis inceleme başlatırken ölen hayvanlar üzerinde otopsi yapıldığı ancak sonucun henüz açıklanmadığı öğrenildi.

ZEHİR TESPİT EDİLEN İKİ PARK KULLANIMA KAPATILDI

Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı Meydankavağı Mahallesinde 9 Ağustos Salı gününden bu yana yaşanan köpek ölümleri mahalle halkını tedirgin etti. Bir hafta içinde 8 köpeğin öldüğünü, bazılarının ise kayıp olduğunu dile getiren mahalle sakinleri hayvanların zehirlendiğini düşünüyor. Olay yerine gelen polis inceleme başlatırken Muratpaşa Belediyesi yetkilileri ise tedbir amacıyla 1551 sokakta bulunan iki parkı tedbir amacıyla 15 gün süreyle kullanıma kapattı. Belediyenin parka astığı uyarı afişinde, “Bu alanda tehlikeli (zehirli) zirai madde tespit edilmiştir. Alan 15 gün süreyle kullanıma kapatılmıştır” ifadelerine yer verildi.

OTOPSİ SONUCU BEKLENİYOR

Ölen hayvanlardan biri üzerinde otopsi yapıldığını ancak sonucun henüz kendilerine ulaşmadığını dile getiren bir mahalle sakini yaşanan olayı şöyle anlattı: “Her gün pek çok köpeğin feci şekilde can çekişerek ölmesi hepimizi derin üzüntüye boğdu. Yıllardır bu mahallenin bir parçası olan ve çok sevilen köpeklerin zehirlenerek yaşamdan koparılması adeta yas havası yarattı. Bu köpekler her apartmanın verdiği yiyeceklerle yaşamına devam eden, çocukların sevgilisi, dünya tatlısı canlılardı.”

TEDİRGİNLİK BİTMEDİ, KÖPEK ÖLÜMLERİ DEVAM EDİYOR

Mahalle sakinlerinin şikâyeti üzerine Muratpaşa Belediyesi’nin bölgedeki iki parkı kullanıma kapattığını anımsatan mahalle sakini,  “Ancak tedirginlik son bulmadı çünkü köpek ölümleri devam ediyor. Hatta bu köpeklerin arasına sahipli ve tasmalı gezen köpekler de eklendi. Bu köpeklerin sahipleri çaresizliği çok derinden hissediyor, adeta evlatları gibi olan köpeklerinden koparıldılar çünkü. Birçok kedinin de bu zehirlemede yaşamını yitirdiği biliniyor” diye konuştu.

SOKAK HAYVANLARI HEDEF Mİ GÖSTERİLİYOR

Sokak hayvanları için oluşturulan ve bu hayvanların hedef gösterilmesine neden olduğu öne sürülen HAVRİTA adlı digital harita uygulamasına da dikkat çeken mahalle sakinleri, “Bu uygulama sayesinde köpeklerin yaşadığı çevrelerin işaretlenmiş olduğunu görebiliyorsunuz. Bu işaretlemelerin yapılması, köpeklerin kolayca hedef gösterilmesi anlamına geliyor. Kaldı ki ölümlerin yaşandığı bu sokakların bu uygulamada işaretlenmiş olduğu rahatça görülebilir” görüşünü dile getirdi.

ÇOCUKLAR DA ZEHRE MARUZ KALABİLİR ENDİŞESİ

Köpeklerin zehirlenmesi amacıyla çocuk parklarına zehir atılmış olmasının tüm anneleri de paniğe sürüklediğine değinen mahalle sakinleri, çocukların söz konusu parklarda rahatça oynarken zehre maruz kalabileceğinden endişe ettiklerini belirtiyor.

POLİS BÖLGEDEKİ APARTMANLARIN KAMERA KAYITLARINI TOPLADI

Meydankavağı Mahallesinde yaşayan hayvan ölümlerinin ardından polise pek çok kez şikâyet yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı’na bağlı Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) birimi görevlileri olay yerine gelerek inceleme yaptı. Mahalledeki apartmanların video kayıt örneklerini alan polisin olayın faillerinin bulunmasına yönelik incelemesi sürüyor.

MAHALLELİ TEDİRGİN, BİR AN ÖNCE OLAYIN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYOR

Mahalle sakinlerinin endişeleri de aynı şekilde sürüyor. Faillerin bir an önce tespit edilerek gereken cezanın verilmesini talep eden bir mahalle sakinleri “İnsanlar hala korku içinde, köpeklerini dışarı çıkartamayacak duruma geldiler. Mahalle sessiz, çünkü çocuklar parkta bile oynayamıyor, acı ve sır dolu ölümler devam ediyor. Tek isteğimiz duyulmak ve anlaşılmak, bir yardım eli. Devletin yanımızda olması, sokaktaki zehrin tespiti ve temizlenmesini istiyoruz. Artık ölümlerin son bulmasını, bu zalimliği yapanların cezasız kalmamasını istiyoruz” görüşünü dile getirdi.

 

2629130cookie-checkAntalya’da dehşet verici köpek ölümleri
Önceki haberETKİLİ POLİTİKA ALANI: SOSYAL SERMAYE
Sonraki haberAçık Gazete tekrar yayında
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.