Antalya’da domates üreticileri yol kapatıp eylem yaptı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 14 Nisan’a kadar domates ihracatına kısıtlama getirmesine üreticilerden tepki geldi. Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kınık Mahallesi’ndeki domates üreticileri karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı. Araçlarıyla Fethiye-Kaş karayolunu trafiğe kapatan yüzlerce üretici, ihracat kısıtlamasının kaldırılmasını talep etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, son dönemde yaşanan fiyat artışları ve 11 ili etkileyen deprem  nedeniyle 14 Nisan’a kadar domates başta olmak üzere kuru soğan, patates, kırmızı mercimek, ayçiçeği tohumu yağı ve adi fasülye ihracatının kısıtlanmasına karar verdi.

BAKANLIK’TAN ACELE KODUYLA TEBLİĞ

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından “Acele” koduyla dağıtım merkezlerine gönderilen tebliğde, “domates fiyatlarında son günlerde yaşanan anormal fiyat artışları ve 11 ili doğrudan etkileyen deprem afeti nedeniyle gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla tedbir alınması ihtiyacının doğduğu” kaydedildi.

İHRACATA DAYALI VE PLANSIZ ÜRETİM

Tarımdaki plansızlığın ve ihracata bağımlı ürün bazlı üretim politikalarının benzeri krizlerde üreticiyi mağdur ediyor. Alınan son karar da bunun bir göstergesi oldu. İhracata güvenip ekim yapan binlerce üretici karara tepkili.

DOMATES İHRACATI KISITLANDI, ÜRETİCİ EYLEM YAPTI

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kınık Mahallesi’ndeki domates üreticileri karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı. Araçlarıyla Fethiye-Kaş karayolunu trafiğe kapatan yüzlerce üretici, ihracat kısıtlamasının kaldırılmasını talep etti. Bakanlığı aldığı ihracat kısıtlama kararını protesto eden bölgedeki domates üreticileri, burada bir basın açıklaması yaparak taleplerini kamuoyu ile paylaştı.

‘BAKANLIĞIN KARARI KABUL EDİLEMEZ’

Üreticilerin açıklamasında özetle şöyle denildi:

“Biz üreticiler olarak her durumda ve her zamanda devletimizin yanındayız. Ancak Tarım Bakanlığımızın domates ihracatıyla ilgili almış olduğu yasaklama kararı yanlış bir karardır. Kabul edilemez. Üretici yetiştirdiği ürünü maliyetinin altında satarsa, ilaç, gübre, mazot, fide ve banka borçlarını ödeyemez. İlerleyen dönemlerde üretim yapamaz hale gelir. Eğer çiftçi üretim yapmazsa bunun sonuçları çok ağır olur. Domatesi ithal etmek zorunda kalırız, haliyle bu da ürünün çok daha maliyetli ve pazara daha pahalıya ulaşmasına sebep olur.

Diğer bir taraftan, eğer bir ihracata devam etmezsek tüm ülkeler kendilerine alternatif domates alabileceği pazarlar bulur. Bu da bizim elimizdeki pazarlarımızı kaybetmemize sebep olur.

‘40 YILLIK PAZAR KAYBEDİLEBİR’

Tarım sektörü dönüşü olmayan bir durumla karşı karşıya kalır. Örnek olarak, Rusya ile yaşanan uçak krizinden gelen yasaklama ve kotalar Rusya pazarını kaybetmemize sebep olmuştur. Bu yasak 40 günlük bir kayıp değil, 40 yıllık pazarlarımızı kaybetmemize sebebiyet verecektir. Domates ihracat sektörü istihdam olarak hafife alınmayacak kadar büyük bir sektördür. Eğer yasaklama ivedi bir şekilde kaldırılmaz ya da bir düzenleme getirilmezse, vasıflı ve vasıfsız binlerce insan işsiz kalacaktır.

İşsiz kalan insanların birçoğu deprem bölgesinde zarar görmüş ailelerdir. Onlar da çok daha zor bir duruma kalacaklardır.

‘YASAĞIN KALDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ’

Hallere gelen mevcut domatesi piyasanın kaldırması mümkün değildir, çünkü iç piyasa kapasitesinin çok üzerinde bir üretim vardır. Bu yasakla çok kısa bir zaman domatesi ucuzlatmak ve enflasyon rakamlarını düşürmek planlanmış olabilir ancak gelecek yıllarda yüksek enflasyonla yaşamamıza sebebiyet verecektir. Tüm bu olumsuzluklara sebebiyet vermemek için Sayın Bakanımızdan ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan ivedi bir şekilde yasağın kaldırılmasını talep ve rica ediyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Milli ekonominin temeli tarımdır’.”

2673230cookie-checkAntalya’da domates üreticileri yol kapatıp eylem yaptı!
Önceki haberIrak’ta Hristiyanlar, alkolü yasaklayan düzenlemeyi iptal ettirmeye çalışıyor
Sonraki haberSedat Sarıcı’dan deprem için beste…
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.