Antalya’da yeni ışıklandırma projesi ihalesi

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Büyükşehir Belediyesi, kamuoyundan gelen tepkilerin ardından 15 Haziran’da iptal edildiği açıklanan falezlerin ışıklandırması projesinin uygulanacağı bölgeleri de kapsayan yeni bir ışıklandırma projesi için ihale yapacak…

Antalya Büyükşehir Belediyesi yeni bir ışıklandırma projesi ihalesi yapacak. 8 Temmuz 2021 tarihinde Büyükşehir Belediyesinde gerçekleştirileceği duyurulan ihale, daha önce falezlerin aydınlatılması projesinin uygulanacağı, Karaalioğlu, Düden ve Yavuz Özcan parkları ile Akdeniz Kent Parkı, Işıklar Caddesi ve Cumhuriyet Meydanında yapılması planlanan toplam 71 kalem aydınlatma ve elektrik işini kapsıyor. Yarın gerçekleşmesi planlanan ihaleyle ilgili hazırlanan şartnamede 3,5 metre uzunluğundaki sokak aydınlatma direklerinin yanı sıra 60,100 ve 200 W’lık led aydınlatma projektörlerine de yer verilmesi, tepkiler üzerine iptal edilen falezlerin ışıklandırılması projesinin yeni bir ihaleyle hayata geçirilip geçirilmeyeceği sorusunu akıllara getirdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz, söz konusu ihalenin falezlerin ışıklandırılması projesiyle bir ilgisinin bulunmadığını, eskiyen ve sıkıntılı olan aydınlatma sistemlerinin yenilenmesine yönelik olduğunu dile getirdi.

‘ANTALYA IŞIK SAÇACAK’ PAYLAŞIMIYLA BAŞLAYAN TARTIŞMA

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 27 Şubat 2021 tarihinde sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, kentin simgelerinden biri olan ve doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan falezler (yalıyarlar) üzerinde ışıklandırma projesi yapacaklarını duyurdu. Ancak Başkan Böcek’in, “Yıllardır karanlık olmasıyla eleştirilen falezlerimiz aydınlanacak, Antalya ışık saçacak. Falez aydınlatma projemizle milyonlarca yerli ve yabancı misafirimizi ışıl ışıl görüntülerle karşılayacağız” ifadeleriyle duyurduğu proje, başta doğa koruma konusunda çalışmalar yapan bilim insanları olmak üzere kent kamuoyunun da tepkisine neden olmuştu.

TEPKİLER ÜZERİNE PROJE 17 MART’TA DURDURULMUŞTU

İlk etabı tarihi Kaleiçi ile eski Antalya limanının batısında bulunan Yavuz Özcan Parkında uygulamaya konulan proje, gelen tepkiler üzerine önce 17 Mart 2021 tarihinde durduruldu, ardından ise Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz’un 12 Mayıs’ta yaptığı “projeye devam edileceği” yönündeki açıklamasıyla tartışma yeniden alevlendi.

YAVUZ ÖZCAN PARKI’NDA TEPKİ ÇEKEN GÖRÜNTÜLER

Antalya Kent Konseyi de bir rapor hazırlayarak projenin falezlere vereceği zararlara dikkat çekerek, kentleşme baskısı altındaki falezlerin ışıklandırılmaya değil, korumaya ihtiyacı olduğunu kaydetti. Projenin uygulamasının başlatıldığı Yavuz Özcan Parkı’ndaki inşaat görüntülerinin aylarca kirlilik yaratması ise tepkiyle karşılanırken Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek 15 Haziran’da bir açıklama yaparak falezlerin ışıklandırılması projesinin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

‘FALEZLERİN IŞIKLANDIRILMASI PROJEMİZİ İPTAL ETTİK’

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Seçim sözlerimizden biri olan falezlerin ışıklandırılması projemizi iptal ettik. Hem vatandaşlarımızın hem de STK’ların hassasiyeti doğrultusunda bu kararı aldık. ‘Biz birlikte yaparız’ anlayışımız gereği, çevre dostu Antalya için ortak akılla kentimize hizmetlerimizi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

BÖCEK’İN İPTAL AÇIKLAMASINDAN BİR GÜN SONRA YENİ İHALE İLANI

Ancak Başkan Böcek’in bu açıklamasının ardından 16 Haziran günü Antalya Büyükşehir Belediyesi yeni bir ışıklandırma projesinin ihalesinin yapılacağını duyurdu. Yerel basında ve EKAP’ta yer alan ihale duyurusunda, Muratpaşa ilçesi sınırlarında bulunan Karaalioğlu, Düden ve Yavuz Özcan parkları ile Akdeniz Kent Parkı, Işıklar Caddesi ve Cumhuriyet Meydanında toplam 71 kalemden oluşan elektrik ve aydınlatma işinin yaptırılacağı belirtilmesi dikkat çekti. İhalenin ardından, yüklenici firma ile yapılacak sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte 5 gün içinde yer tesliminin yapılacağı, projenin uygulamasının ise 180 gün içinde bitirileceği kaydedildi.

YENİ IŞIKLANDIRMA İHALESİ NELERİ KAPSIYOR

8 Temmuz 2021 tarihinde yapılacak olan ihaleyle ilgili hazırlanan teknik şartnamede, proje kapsamındaki uygulamalar ise şöyle sıralandı: “Karaalioğlu Parkında hali hazırda olan ve ekonomik ömrünü tamamlamış aydınlatma sisteminin demonte edilerek yerine can ve mal güvenliğini sağlayacak yeni aydınlatma sisteminin kurulması ve piknik, festival, toplantı, Kurumumuza ait WC-işletme-WIFI, sulama sistemleri vb. alanların enerji ihtiyaçlarını karşılayan toplu elektrik dağıtım panolarının ve yetersiz kalan altyapı tefrişatlarının yenilenmesi. Düden Parkında hali hazırda olan ve ekonomik ömrünü tamamlamış aydınlatma sisteminin demonte edilerek yerine can ve mal güvenliğini sağlayacak yeni aydınlatma sisteminin kurulması ve piknik, festival, toplantı, Kurumumuza ait WC-işletme-WIFI, sulama sistemleri vb. alanların enerji ihtiyaçlarını karşılayan toplu elektrik dağıtım panolarının ve yetersiz kalan altyapı tefrişatlarının yenilenmesi.

CUMHURİYET MEYDANI AYDINLATMASI YENİLENECEK

Cumhuriyet meydanında İdarenin belirlediği hali hazırda olan ve ekonomik ömrünü tamamlamış aydınlatma sisteminin demonte edilerek yerine can ve mal güvenliğini sağlayacak yeni aydınlatma sisteminin kurulması ve İdarenin göstereceği aydınlatma direklerinin demontajının yapılarak, ankraj yapılarının kuvvetlendirilmesi kaydıyla tekrar montajının yapılması. Yavuz Özcan Parkında hali hazırda olan aydınlatma sisteminde topraklama sisteminin ve pano tefrişatının iyileştirilmesi, Akdeniz Kent Parkında hali hazırda olan aydınlatma sisteminde topraklama sisteminin ve pano tefrişatının iyileştirilmesi. Işıklar Caddesinde hali hazırda olan ve ekonomik ömrünü tamamlamış aydınlatma direk ve armatürlerinin demonte edilerek yerine can ve mal güvenliğini sağlayacak yeni aydınlatma direk ve armatürlerinin montajının yapılması.”

BAŞDANIŞMAN CEM OĞUZ: ‘İHALENİN FALEZ PROJESİYLE BİR İLGİSİ YOK’

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz, söz konusu ihalenin falezlerin ışıklandırılması projesiyle bir ilgisinin bulunmadığını, eskiyen ve sıkıntılı olan aydınlatma sistemlerinin yenilenmesine yönelik olduğunu dile getirdi. Falezlerin ışıklandırılması projesinin iptal edildiğini ve geride kaldığının altını çizen Oğuz, Yavuz Özcan Parkı’ndaki projeye ait inşaat malzemelerinin kaldırılacağını ancak ihale süreci devam ettiği için bekletildiğini söyledi. Falezlerin ışıklandırılması projesinin habitata zarar verecek bir proje olmadığını savunan Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Oğuz, projenin iptal edilmesine üzüldüğünü belirterek, “Antalya bir fırsatı kaçırdı” diye konuştu.

Antalya Cumhuriyet Meydanı, kapsamlı bir proje ile yenilenerek 30 Ağustos 2017 tarihinde şarkıcı Murat Boz’un verdiği konser eşliğinde açılışı yapılmıştı.

2530240cookie-checkAntalya’da yeni ışıklandırma projesi ihalesi
Önceki haberKraliyet’in Kanada’sında ¨Kızılderili¨ Vali
Sonraki haberPeker’den Soylu’ya “sivilleri silahlandırma” suçlaması
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.