Anti-mayıncılarla ABD’nin tekno savaşı

Bedforshire Üniversitesi’ndeki uzmanların desteğiyle, Disarmco silahsızlandırma uzmanları  ‘Dragon’ adını verdikleri mayın yokedici aleti geliştirdiler. Dragon’un taşınabilir, güvenilir olması, ve mayınları patlatmadan imha ederek toprağa zarar vermeyişle geniş kullanım alanı bulacağı sanılıyor. Yerlilerin korkmadan Dragon’u kullanabileceklerini belirten uzmanlar, yeni alet ile milyonlarca mayını yok edebileceklerini müjdelediler.

Dragon’un ilk denemeleri 2004’de Lübnan’da yapıldığı ve ilk kullanım alanının da Mayıs’ta Kamboçya’da yapılacağı açıklandı.

Mayın tarama uzmanı Chris Rennick bu buluşu mutlulukla karşılayarak, “Yeni alet büyük bir ihtiyaca cevap verecektir. Güvenli olması, toprağa zarar vermemesi ihtiyaç milyonlarca yaşamı kurtaracaktır” dedi. Rennick, 1992’de Küveyt’te mayın arama çalışmaları sırasında bacağını kaybetmişti.

ABD, ANTİ MAYINCILARA KARŞI

Landmine Monitor‘e göre; mayın tarlalarında her yıl 8 bin kişi yaşamını yitiriyor ve 5 bini çocuk 20 bin kişi de yaralanıyor.

Bu ölüm makinelerini ortadan kaldırmak için kampanyalar açıldı. Dünyanın her yanından gelen desteklere rağmen dünyanın en büyük mayın üreticisi ve kullanıcısı ABD kampanyalara katılmıyor.

1997’de imzaya açılan çıktı Ottowa Mayın Yasaklama Antlaşması’na 144 ülke imza koydu. Türkiye’nin 25 Eylül 2003’te imzaladığı anlaşmayı ABD hala imzalamadı. Ottowa Anlaşması’nı onaylayan ülkeler şimdiye kadar 40 milyon mayın stoğunu yok ettiği ve üretimi de durdurduğu sanılıyor.

ABD’nin elinde 10 milyon mayın stoğu bulunduğu ve George W. Bush yönetiminin Ottowa Mayın Yasaklama Antlaşması’nı imzalaması halinde pek çok üçüncü dünya ülkesinin de mayın ithal olanağının zorlaşacağı belirtiliyor.

ABD’YE SUÇLAMA

Ayrıca Kenya’nın başkenti Nairobi’de toplanan mayın karşıtları ABD’yi diğer ülkelere “tehlikeli örnek” olmakla suçladı. ABD’nin araştırma geliştirme çalışmalarıyla mayın üretimini sürdürmesini Ottowa Mayın Yasaklama Anlaşması’nın geleceğini de tehlikeye attığını öne sürdüler…

ABD kampanyalara kulak tıkayarak  “akıllı mayın” diye tanımlanan saatli bomba örneğinde olduğu gibi zamana ayarlı mayınları üretmeye başladı. Yeni ABD mayınlarının bir diğer özelliği de yerlerinin zor tesbit edilebilmesi…

1102070cookie-checkAnti-mayıncılarla ABD’nin tekno savaşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.