Antik kentin üzerindeki eski hastane binası arkeopark olsun!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’nın Kaş ilçesinde antik kentin kalıntıları üzerine inşa edilen eski devlet hastanesinin terk edilen binasının çevresiyle birlikte arkeo-park ve kültürel alan olarak işlevlendirilmesi isteniyor…

Antalya’nın Kaş ilçesinde, eski devlet hastanesi binasının da bulunduğu 1. derece arkeolojik sit alanı olan bölgede arkeolojik kazılar yapılarak alanda ortaya çıkarılacak kültür varlıklarının korunması istendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na konuyla ilgili başvuruda bulunan Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Antiphelos antik kentinin üzerinde kurulan Kaş ilçesinin tarihine de ışık tutacak çalışmalar için gerekli adımların atılmasını talep ediyor. Dernek Başkanı Dr. Munise Ozan, “Eski hastane binasının bulunduğu alanda tescilli ve tescilsiz birçok tarihi kalıntı bulunuyor. Bakanlık denetiminde kazı ve restorasyon çalışmalarının yapılmasına yönelik taleplerimizi Nisan 2021’de Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ilettik. Bu çalışmaların bir an önce başlamasını ve Antiphellos kentinin koruma planının hazırlanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

ANTİPHELLOS’TAN ANDİFLİ’YE UZANAN GEÇMİŞİN ÖZETİ: KAŞ

Antalya’nın Kaş ilçesi, antik çağda Likya’nın liman kentlerinden biri olarak bilinen Antiphellos’un kalıntıları üzerine kurulmuş. Selçuklu döneminden itibaren ‘Andifli’ olarak anılan ilçe merkezi, halen ‘Andifli Mahallesi’ olarak biliniyor. Andifli Mahallesinin, Meis Adası’na bakan güney kıyısında 1962’de inşa edilen hastane binası, 1963 yılından itibaren hizmet vermeye başladı.

ANTİK KENTİN KALINTILARI ÜZERİNE İNŞA EDİLEN HASTANE

Antiphellos antik kentinin kalıntıları üzerinde 1960’larda inşa edilen hastane binasının çevresinde antik tiyatro, tapınak, hamam ve sur duvarlarının kalıntıları yer alıyor. Ancak kuzeyinde nekropol alanı bulunan bölgede kapsamlı bir arkeolojik kazı çalışması yapılmadığı için antik kentle ilgili birçok sır aydınlatılmayı bekliyor.

HASTANE BİNASI VE ARAZİSİ 2017’DE BELEDİYEYE DEVREDİLDİ

Kaş’ın Gökseki Mahallesi’nde inşa edilen yeni hastane binasının hizmete girmesiyle birlikte tarihi kalıntıların üzerinde inşa edilen eski hastane binası 2015’te boşaltıldı, 2017 yılında ise Milli Emlak tarafından Kaş Belediyesi’ne devredildi.

SİT ALANI OLAN BÖLGENİN ARKEOPARK OLMASI İSTENİYOR

Eski Hastane binasının çevresiyle birlikte kültürel amaçlı kullanılması isteyen ilçedeki sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar bunun için çalışma başlattı. Ağustos 2020’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuran Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, alanda yapılması istenen çalışmalar hakkında da bir rapor sunmuştu. Eski hastane binasının da bulunduğu bölgenin Antiphellos antik kentinin kalıntılarını içerdiğini ve tescilli-tescilsiz birçok kültür varlığını barındırdığını dile getiren Dernek Başkanı Dr. Munise Ozan, “27 Ağustos 2020 tarihinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bu yönde bir dilekçe verdik. Dernek olarak hastane binasının da yer aldığı arkeolojik sit alanının bütüncül olarak korunmasını talep ettik. Bu dönemde belediye hastane binasıyla ilgili bir proje hazırlıyordu. Bu girişimlerin tarihi dokuya zarar vereceğini belirterek, bu alanın korunması için çağrıda bulunduk” diye konuştu.

BAKANLIK  UYGUN GÖRDÜ ANCAK HENÜZ BİR ADIM ATILMADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptıkları başvuruya 20 Ekim 2020 tarihinde yanıt verdiğini anlatan Ozan, alanda uzun vadeli kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarının yapılmasının uygun görüldüğünü ve bu konuda Demre Müze Müdürlüğü ile ilgili bilim insanlarının değerlendirmelerinin devam ettiği yönündeki yanıtın ardından somut bir adımın atılmadığına dikkat çekti.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Antiphellos antik kentinin kalıntıları üzerinde kurulan ilçenin bir turizm kenti olduğunu anımsatan Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konuyla ilgili henüz somut bir adım atılmaması üzerine imza kampanyası başlattıklarını dile getirdi.

‘BİR AN ÖNCE ÇALIŞMALARA BAŞLANMASINI TALEP EDİYORUZ’

Bugüne kadar 28.289 imzacının destek verdiği kampanya aracılığı ile de taleplerini bir kez de kamuoyu önünde dile getirdiklerini aktaran Ozan, “Bakanlık denetiminde kazı ve restorasyon çalışmalarının yapılmasına yönelik taleplerimizi Nisan 2021’de Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ilettik. Bu çalışmaların bir an önce başlamasını ve Antiphellos kentinin koruma planının hazırlanmasını, ayrıca bir giriş kapısı düzenlenmesini talep ediyoruz. Derneğimizin ve Kaş halkının talepleri bu yöndedir.”

KAŞ’IN HER SOKAĞINDA ANTİK KENTİN KALINTILARI VAR

Antiphellos antik kentinin kalıntılarının Kaş’ın her sokağında kendini gösterdiğine dikkati çeken Dernek Başkanı Dr. Munise Ozan, ilçede 1. derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınan en geniş arkeolojik alanın, eski devlet hastanesinin de içinde yer aldığı, antik tiyatronun bulunduğu tepe ile deniz kıyısı arasındaki bölge olduğunu belirtti. Söz konusu alanda bugüne kadar kapsamlı bir arkeolojik çalışma yapılmadığı için Kaş’ın tarihi geçmişinin tam olarak bilinmediğini kaydeden Ozan, Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde yapılacak çalışmalarla alandaki kültürel mirasın koruma altına alınmasını talep ettiklerini dile getirdi.

‘BAKANLIĞIN PROJESİNE GÖRE DÜZENLEME YAPILACAK’

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ise daha önce konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, mülkiyeti belediyeye devredilen hastane binası ve arazisinin atıl kalmaması için çalışma başlattıklarını belirterek şu ifadeleri kullanmıştı: “Burası atıl durumdaydı. Bakıyorsunuz, orada insanlar çadır kuruyor, tuvaletini yapıyor. Çok kötü oluyor. Burada gayrimeşru durumların olmaması için sahip çıkılmasını istedik. Bununla ilgili Bakanlığa bir yazı gönderdik. Burada Bakanlık nasıl bir proje uygun görürse buna göre düzenleme yapılacak. Bakanlığın göstereceği yoldan bu alanın rehabilite edilerek kültür merkezi ya da sosyal-kültürel alan olarak kullanılmasını istedik.

2521960cookie-checkAntik kentin üzerindeki eski hastane binası arkeopark olsun!
Önceki haberBANDO ÜÇLEMESİ: “SELAMSIZ BANDOSU”, “BANDO ZİYARETİ” ve “BOZUK BANDO”
Sonraki haber“Ben bu suç örgütünün lideri değilim, bu örgütte ara yönetici bile değilim”
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.